Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > MS-potilas-blogissa 30 000 vierailua  

MS-potilas-blogissa 30 000 vierailua

Viime vuoden kesäkuun viimeiset päivät vietin tiiviisti koneen äärellä räätälöiden WordPress-blogi­ohjelmistoa hamppu.netin palvelimelle. Sunnuntaina 29.6. kaikki oli riittävän valmista ja blogi julkistettiin ensimmäisen merkinnän myötä.

Päivässä vierailuja on ollut keskimäärin 150 ja tänään 16.1.2009 puoli viiden aikoihin rikkoutui 30 000 kävijän rajapyykki. Vilkkain päivä tähän mennessä oli heti maanantaina 30. kesäkuuta 429 kävijällä!

Merkintöjä olen tähän mennessä kirjoittanut 33 kappaletta (tämän ollessa 34.). Blogissa on myös muutama erillinen sivu, joista tärkein on tieteellisiä tutkimuksia listaava Tiede-sivu. Kommentteja merkintöihin on tullut 39 kappaletta. Yhteydenottoja olen saanut yhteydenottosivun kautta kourallisen verran (kiitokset kaikille!).

Toivon, että omasta tapauksestani kertomalla tieto kannabiksen toimivuudesta MS-taudin lääkkeenä leviää ja asenteet, lait, säädökset ja käytännöt muuttuvat. Ehkä vielä jonakin päivänä minäkin voin kasvattaa lääke­yrttini ja hoitaa itseäni olematta rikollinen, ja sitten kun toiminta­kykyni ei enää kasvattamiseen riitä, voin hakea kannabis­lääkkeeni apteekista riittävän kokoisena annoksena hintaan, johon normaalilla ihmisellä on varaa.

Mielestäni jokaisen MS-tautia sairastavan tulisi halutessaan saada kokeilla kannabista oireisiinsa. Verrattuna moniin hengen­vaarallisiinkin myrkkyihin, mitä nykyään MS:n oireisiin määrätään, kannabis on todella lempeä ja vaaraton lääke. Silti helpotus, jonka siitä voi saada, voi todella antaa sairastavalle monia parempia hetkiä, jopa ”uuden elämän”. Jos itse sairastat MS:ää, kehotan joko yrittämään Bedrocan-lääkemääräyksen saamista, tai… tai en minä laittomuuksiin kehota. Kehotan lukemaan tämän blogin sekä etsimään lisätietoa aiheesta ja tekemään omat päätökset.

Suuret kiitokset kaikille lukijoilleni. Te olette olennainen osa tärkeää informaation leviämistä. Kertokaa blogistani myös muille.

Palautetta, risuja, ruusuja, toiveita saa lähetellä :) Hyvää alkanutta vuotta kaikille.

Avainsanat: , , ,

27 kommenttia merkintään “MS-potilas-blogissa 30 000 vierailua”

 1. Herb-a-life sanoo:

  Kiitokset mukavasta blogista.

  Ainakin sen pari kertaa kuussa tulee vierailtua täällä. Kiva että jaksat päivitellä aktiivisesti. Mukava lukea suomeksi aiheesta ja kokemuksistasi.

 2. Cannabitch sanoo:

  Voimia ja kiitokset hyvästä blogista!

 3. Amagi sanoo:

  Vilkasin sivustoasi, vaikutti mielenkiintoiselta. Blogisi aihe on kapeasti rajattu. Vaikka olen ilmeisesti itse pääteesistä yhtä mieltä ja uskon erityisesti ruoaksi nautitun kannabiksen lääkennällisiin vaikutuksiin, niin näen että jotain puuttuu. Ikään kuin kannabis olisi vain luonnollisempi korvike lääketeollisuuden ”saavutuksille” hoitaa ms-taudin oireita. Sille on kuitenkin olemassa syy, eikö? Olen täysin vakuuttunut, että kun informaatio leviää lääketeollisuuden propagandasta huolimatta, yhä useammat paranevat ms-taudista luonnollisin keinoin. Se johdattaakin minut kysymykseen, millaista ruokavaliota noudatat, ja kykenetkö liikkumaan missä määrin?

 4. MS-potilas sanoo:

  Syyt siihen, että kannabis lääkkeenä ei ole vielä juurikaan käytetty vaihtoehto, ovat varmasti moninaiset. Yksi yksinkertainen syy on esimerkiksi se, että lääketehtailla on resursseja mainostaa omia tuotteitaan, laittomalla kannabiksella taas ei tässä suhteessa ole kovin helppoa.

  Myös minä toivon, että tiedon leviäminen työntää näitä osittain poliittisia ja osittain voittojen tekemiseen liittyviä paljolti keinotekoisia syitä syrjään ja sairaille ihmisille mahdollistuu myös tämä luonnollisempi ja myrkyttömämpi vaihtoehto. Jos nyt ei ensimmäisenä tarjottavana vaihtoehtona, niin ainakin edes niin, ettei sen valitsemisesta enää rangaistaisi, mikä on aivan kaiken järjen vastaista.

  Oman ruokavalioni ”siistiminen” on kyllä parantanut vointia. 2005 jätin lihan pois, 2006 ylimääräiset hiilihydraatit ja mm. kofeiinin, ja luomuun olen siirtynyt pikkuhiljaa (kauppojen luomuvaihtoehdotkin ovat laajentuneet parin viime vuoden aikana mukavasti).

  Ruokavalioni perusperiaatteet ovat nykyään:
  * vähähiilihydraattinen
  * lakto-ovo-vegetaarinen
  - maitotuotteista käytän lähinnä luomujogurttia ja luomujuustoa (esim. maitoa en juo)
  - luomukananmunia 0-1 päivässä
  * (hyviä) rasvoja en välttele
  * vähälisäaineinen:
  - ruoka valmistetaan raaka-aineista
  - luomua aina silloin, kun se on mahdollista ja järkevää
  - ei mielellään teollisesti jalostettuja puolivalmisteita
  - ei eineksiä, ei virvoitusjuomia yms.

  Pystyn liikkumaan (kävelemään) ilman apuvälineitä. ”Puutuneempi puoli” on heikompi ja jäykempi ja sillä tulee vähän lyhyempää askelta kävelymattotestin mukaan, mutta jos ei tarvitse kiirehtiä niin se ei näy. Kävelymatka on tällä hetkellä varmaankin parin kilometrin luokkaa (hyvänä päivänä).

  Kiitokset palautteista ja kommenteista :)

 5. mr_Zombie sanoo:

  Oletkos kalaöljyjä testaillut? Niillä vaikuttaisi olevan positiivisia vaikutuksia aika monenlaiseen vaivaan, ties vaikka MS-tautiakin helpottaisivat.

 6. MS-potilas sanoo:

  E-EPA-kalaöljykapseleita tulee syötyä säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta mitään suurempia vaikutuksia en ole niillä huomannut olevan MS:n oireisiin.

 7. Amagi sanoo:

  Lääketehtailla on myös varmaan suuri intressi pitää kannabis laittomana, olisihan se ikävää jos satojen tai tuhansien eurojen lääkkeet poistuisivat markkinoilta, ja ne korvattaisiin kannabiksella. (ja myös ne lääkkeet, jotka on alkuperäisten lääkkeiden sivuvaikutuksiin). Siinähän melkeen kannattaisi vaikka lahjoa meidän sosialistisia sekä sekoomuslaisia poliitikkojamme! Toki MS-lääkkeet ovat kela-korvattavia eli lasku menee valtiolta, mutta se ei millääntavoin ole poliitikoilta pois kuitenkaan, vaan vaihteeksi meiltä veronmaksajilta.

  Minun entinen kämppikseni ja hyvä ystäväni Olli Posti parantui MS-taudista ravinnolla, jopa ilman kannabista :)
  Itse olen ollut ravinnosta myöskin pitkään ollut kiinnostunut ja pidän MS-tautia henkilökohtaisesti tulehdustautina. Siitä syystä itsekin luulen, että kalaöljy (juurikin tuo E-EPA, erityisesti se 90% 650mg) voisi auttaa oireita, koska se parantaa tiettyjen rasvahappojen suhdetta, erityisesti EPA/AA. Myös LA (omega-6) on todettu aiheuttavan tulehdusta ja kun sitä nykyisin ihmiset saa hyvin runsaasti suhteessa omega-3:iin, niin suhde heikkenee ja tietyt tulehdusoireet (joita on MS-taudin lisäksi mm. masennus. Kyllä, masennus on myös tulehdussairaus!) tulevat esiin.
  Tietysti näitä väittämiä ei ole FDA hyväksynyt ja ne on lähinnä omia näkemyksiäni perustuen kuitenkin laajaan kirjallisuuteen, jota olen lukenut. Tulehdusta aiheuttaa rasvahappojen huonon suhteen lisäksi sokeri – erityisesti valkoinen sokeri ja viljatuotteet – erityisesti valkoinen vehnäjauho. Niitä suosittelisin välttämään, jos et niitä vielä välttele.
  Olen mielissäni, että olet perehtynyt kannabiksen lääkevaikutuksiin ja myös ravinnon merkitykseen ylläpitääksesi/parantaaksesi terveydentilaasi. Monet ei sitäkään taistelua jaksa tehdä.
  Tässä muuten linkki entisen MS-potilaan ja ystäväni Ollin kirjaseen: http://olli.posti.googlepages.com/nutrix.pdf

  Täytyy kyllä vielä sanoa, että hurjasti tekisi mieli noita kookospalleroita! :) Noh, laki on joskus hölmö – sen kaikki tietää – ja omasta mielestäni kansalaistottelemattomuus on silloin aivan oikein. Kröhöm, mutten itse kyllä kehota laittomuuksiin, enkä palleroiden tekemisiin, lähinnä siitä syystä, koska sekin olisi laitonta, ja seuraukset epämieluisia itselleni! :P

 8. Fallen To Rise Again sanoo:

  Henkilökohtaisesti kiinnostaa minkä MS-luokituksen ystäväsi Olli on saanut?

  Uskon toki ruokavaliolla olevan iso merkitys tulehdusperäisessä sairaudessa (pahentumisvaiheiden suhteen) kuten myös liikunnalla ja venyttelyllä.

  On olemassa MS-taudissa myös ensisijaisesti etenevä muoto jossa ei ole kyse tulehduksista ja kyseiseen tautimuotoon ei ole siis lääkitystä.

 9. Fallen To Rise Again sanoo:

  Miten on arvoisa potilas käytätkö vitamiinivalmisteita ruokavaliosi "tukena"?
  Olen huomannut, että monilla palstoilla MS-potilaat kirjoittelevat miten se multivita, kalsiumit jne. menee kurkusta alas joka autuas päivä.

  Tuossa on pari linkkiä, joissa ei kuitenkaan suosittella kyseisiä nippuloita huiviin vetämään:

  http://www.takingcontrolofmultiplesclerosis.org/whatsnew_detail.php?ArticleID=1

  http://www.takingcontrolofmultiplesclerosis.org/whatsnew_detail.php?ArticleID=48

  Mikä on muuten vointisi tällä hetkellä?

  Loppukaneettina hieman omaa elämää eli olen tuore epäilys (4 plakkia päässä ja niskanikamasta löytyi repeymä). Kolmen viikon päästä likvor. Taidan heti pyytää Bedrocanin reseptiä kun tulokset tulee… Jos ei reseptiä tipu niin se on varma, että puska löytyy jostain muualtakin kuin 80-luvun Jallusta.

  Jaksamisia!

 10. MS-potilas sanoo:

  Vitamiinien fysiologiset vaikutuksethan (myrkyllisyys, annostukset, metabolia, poistuminen elimistöstä, ym.) ovat nykyään jo hyvin lääketieteen tiedossa. ”Tappaviksi” vitamiinit muuttuvat useimmiten (vasta) tilastopohjaisissa tutkimuksissa sekä näistä kasatuissa metatutkimuksissa. Sitä voi miettiä, millä motiiveillä näitä tutkimuksia tehdään tai mitkä tahot niitä rahoittavat (ja julkaisevat mieluiten) :)

  Useimmiten eniten erilaisia lisäravinteita käyttävät vakavasti sairaat, mahdollisesti ”perinteisen” lääketieteen epäonnistuttua. Tässä ryhmässä kuolleisuus on keskivertoväestöä suurempi. Miltä tämä näyttää tilastoissa? Jäätelön syönti ”aiheuttaa” hukkumiskuolemia? :)

  Ylenmääräinen kalsiumin saanti on useiden tutkimusten mukaan huono asia, mm. luuston ja myös aivojen (hermoston) toimivuuden kannalta. Suomessahan on osteoporoosia kovasti, ja siihen tarjotaan ”lääkkeeksi” maidonjuontia. Suomi on maailman kärkimaita maidon kulutuksessa, mutta myös osteoporoositilastoissa. Myös Yhdysvalloissa on tilanne samankaltainen, maitoa käytetään paljon ja luut eivät kestä. Toki maidon terveellisyydestä ja hyödyllisyydestä löytyy vino pino hienoja tutkimuksia ;) Yksilölliset erot ovat myös suuria, joten voi se runsas maidon juonti jollekin sopiakin.

  Itse syön säännöllisimmin monivitamiinia (esim. Multivita tai vastaava), B-monivitamiinia, C-vitamiinia ja D-vitamiinia (kapseli, jossa 25 mikrogrammaa D3-vitamiinia pellavansiemenöljyssä). Tärkeimpänä näistä erityisesti talvella (kun kausikasvikset ja auringonvalo ovat vähemmässä) pidän C- ja D-vitamiinilisiä. Tärkein, mitä mikään kapseli tai pilleri ei voi korvata, on toki hyvä ravinto.

  Hyvä on tiedostaa myös, että lisäravinnepuolella on monenlaista huuhaata ja rahastusta liikkeellä. Terve suhtautuminen ravintoon ja mahdollisiin lisäravinteisiin on hyvä pitää.

  Oma vointini on ollut hieman kehno joulukuussa sairastamieni kahden vatsataudin jälkeen, lisäksi elämässä on ollut turhan paljon kaikenlaista muutakin stressiä. Kaiken päälle kasvattamisessa on ollut omat vaikeutensa ja sadot eivät ole päätä huimanneet. Tämän vuoksi olen säätänyt syötävää osuutta alemmas/pois ja käyttänyt enemmän vaporisointia. Kohtuullisesti niinkin onneksi on pärjännyt oireiden kanssa. Suunnitteilla on jälleen yhtämittainen jakso kannabiksen nauttimista syömällä, mutta sitä ennen täytyy koittaa kerätä hieman lääkevarastoa ja yrittää tehdä erinäisiä järjestelyjä, jotta yleistä stressiä saisi vähemmäksi.

  Kiitos viestistäsi, ja voimia myös sinulle tutkimuksiin ja sairauden kanssa elämiseen, riippumatta siitä, mikä diagnoosi papereihin tulee. Onnea myös mahdolliseen reseptin hankkimiseen, tai vaihtoehtoisesti reheviä puskia :)

 11. Fallen To Rise Again sanoo:

  Harmi että olet sairastellut. Onko sairastelulla ja MS-taudilla jokin selkeä yhteys vai onko kyse vain huonosta tuurista ja yleiskunnosta?

  Onko sinulla käytössä mitään muuta lääkitystä kuin yrtti?

  Oletko kokeillut LDN:ää? Vaikuttaa ainakin suhteellisen lupaavalta lääkkeeltä.

  http://ldn.gehennom.org/index.html

  http://www.lowdosenaltrexone.org/

 12. MS-potilas sanoo:

  En osaa sanoa, liittyykö MS:ään yleistä sairastelualttiutta. Ehkä asiaan vaikutti tänä talvena sekä huono tuuri että MS. Joka tapauksessa, aina silloin, kun joku sairaus iskee, vaikutukset ovat tavallisesti voimakkaat – varsinkin kuume ja tulehdukset aktivoivat ja voimistavat MS:nkin oireita.

  LDN on tosiaan mielenkiintoinen lääke. Mahdollisesti otan jossain vaiheessa itsekin henkilökohtaisesti selvää, olisiko siitä lisäapua sairauden etenemisen hillitsemisessä kannabiksen ohella, riippuu nyt hieman, miten sairaus ja asiat näyttävät etenevän.

  En käytä enää varsinaisia muita lääkevalmisteita kannabiksen lisäksi. Muut käyttämäni lääkkeet olen jättänyt pikkuhiljaa pois ja kannabispulssin aikana jätin pois viimeisenkin säännöllisesti syömäni lääkkeen (amitriptyliini/Triptyl: voi auttaa kroonisissa ja hermosäryissä, nostaa kipukynnystä, väsyttää, saattaa nostaa mielialaa, yms). En siis myöskään käytä mitään MS:ään yleisesti käytettäviä lääkevalmisteita, esimerkiksi lihasjäykkyyteen, virtsaamisongelmiin, tuntohäiriöihin tai hermokipuihin. Mielestäni monia niitä käytettäessä saatetaan jopa pahentaa sairautta tai ainakin yleiskuntoa (ja sitä kautta pidemmän päälle sairauttakin), vaikka oireet saattaisivatkin helpottaa hetkeksi. Edes käsikauppalääkkeitä (esim. tulehduskipu- ym. särkylääkkeet) en enää käytä.

  Tuossa mielenkiintoisen Kannabisuutisblogin juttu spastisuuteen ja spasmeihin vaikuttavista lääkkeistä:
  http://kannabisuutiset.wordpress.com/2009/01/31/laakkeista-jotka-rentouttavat-lihaksia-ja-auttavat-lihasspasmeihin/
  ja vielä toinen linkki, jonka takaa löytyy mm. ”perinteisten” MS-lääkitysten ja kannabiksen vertailua esimerkiksi tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta:
  http://www.safeaccessnow.org/article.php?id=4558#comparison

 13. Fallen To Rise Again sanoo:

  Yleensä ”terveellisessäkin” (vegaani) ruokavaliossa jää ravinnollisia puutteita esimerkiksi karnosiini, jota saa vain lihasta (Karnosiinia kutsutaan hermojen suojatekijäksi eli neuroprotektantiksi). Käytätkö karnosiiniä lisäravinteena?

  http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/karnosiini_psy.html
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Karnosiini

  Törmäsin msmaailman sivuilla keskusteluun jossa ainakin yhdellä henkilöllä olisi ollut konkreettista hyötyä kyseisestä tuotteesta. -”L-karnosiini käytössä keväästä asti. Säryt jaloista hävinneet ja käsi jolla en pystynyt lasia nostamaan toimii! Lopetin pariksi viikoksi ja oireet alkoivat uudelleen, kunnes jatkoin tuotteen ottoa.”

  http://www.msmaailma.fi/forum/topic/multiple-sklerose-l-karnosiini-40896.htm

  P.S. En ole mikään luontaistuote kauppias

 14. MS-potilas sanoo:

  Muutama vuosi sitten tutustuin (mm. luin kirjallisuutta ja tutkimuksia) ja kävin läpi (käytin) systemaattisemmin erilaisia vitamiineja ja lisäravinteita sen toivossa, että ne vaikuttaisivat sairauteen. Kriittisellä tarkastelulla suuri osa niistä on ”tippunut pois” tai vaihtunut ruoka-aineisiin, joista vastaavia ravintoaineita saa.

  MS on kulultaan hyvin oikukas tauti. Jonkin lisäravinteen syömisen jälkeen olo voi tuntua paremmalta, ja sitten taas huonommalta, kun sen lopettaa. Tämä voi korostua, mikäli aineeseen uskoo oikein paljon. Tästä syystä MS on oikein otollinen tauti kaikenlaisten huuhaatuotteiden ja -hoitojen kauppaajille, valitettavasti. Jollakin saattaa tauti aaltoilla juuri sillä tavalla, että jostain aineesta tai hoidosta näyttää olevan apu, vaikkei todellisuudessa muuta positiivista vaikutusta olisikaan, kuin toivon antaminen ja sitä kautta stressin vähentäminen.

  Edellinen oli yleistä höpinää näihin lisäravinnejuttuihin liittyen. Sitten hieman karnosiinista.

  Karnosiini itsessään ei kuulu välttämättömiin ravintoaineisiin (vaikka tällaista kuvaa mainospuheista voi saadakin), elimistö syntetisoi sitä parista aminohaposta. Karnosiinin huomasin kyllä aikoinaan olevan ns. hyvä aine. Se tuntui/tuntuu vaikuttavan jossain määrin ”pinnan pituuteen”, eli kuinka helposti menee hermot, ja lisäksi ihon kuntoon. Varsinaisiin MS:n oireisiin en ole huomannut sen vaikuttavan. (Toisaalta onhan tuo pinna itselläni lyhentynyt MS:n myötä, eli jossain määrin senkin voisi kai laskea MS:n oireeksi, johon siis karnosiini tuntuisi auttavan.)

  Joka tapauksessa, karnosiini kuuluu itselläni niihin lisäravinteisiin, joita syön satunnaisesti/silloin kun on varaa. Päiväannoksena olen käyttänyt 400 mg tai 2x 400 mg (aikoinaan ”testausaikoina” lyhyitä jaksoja jopa 1600…2000mg). Olen kokeillut myös beeta-alaniinia (jauhe), joka on karnosiinin tuotannossa tarvittava aminohappo, mutta aineen aiheuttama ihon kihelmöinti oli liian epämiellyttävää varsinkin puutuneilla alueilla (joita riittää), että en taida sitä enää käyttää.

  Tälläkin hetkellä syön karnosiinia 400 mg päivässä. Pääsääntöisesti kuitenkin pyrin siihen, että proteiininsaantini on riittävää ja monipuolista, jotta myös karnosiinin tuotanto toimisi elimistössä hyvin. Proteiinilähteinä itsellä on mm. erilaiset palkokasvit, hampunsiemen (joka on erinomainen aminohappojen lähde), pähkinät, luomukananmunat ja luomujuusto (en siis ole vegaani vaan ns. lakto-ovo-vegetaristi). Lisäksi aina välillä ostan purkillisen laadukasta (cfm) heraproteiinia lisäproteiiniksi.

  Sanottakoon vielä lopuksi, että en missään nimessä halua väheksyä kenenkään kokemuksia minkään lisäravinteen tuomista hyödyistä, vaikka kehotankin kriittisyyteen ja ottamaan asioista monipuolisesti selvää :) Aikoinaan lisäravinteiden tuoma hyöty oli itsellänikin huomattavampaa, kun en ollut vielä muuttanut ruokavaliotani monipuolisemmaksi ja terveellisemmäksi. Kovasti lisäravinteisiin vaan saa rahaa menemään; samalla rahalla syö paljon paremmin (mm. luomua) ja säästöönkin jää.

 15. Fallen To Rise Again sanoo:

  Allekirjoitan täysin näkemyksesi lisäravinteiden tuomasta hyödystä. Toisaalta ”haluaisin” uskoa, että osalla ravinteista on hyötyä pitkässä juoksussa esim. vaikutus vaikka 10-vuoden säteellä.

  Itselläni on käytössä Swankin ms-dietti http://swankmsdiet.org/About%20The%20Diet ja olen tähän asti ollut tyytyväinen kun olen saanut jo parin kuukauden kokeilulla oloani huomattavasti paremmaksi (kivut ovat laimentuneet ja jopa välillä en huomaa edes kipua). Tietenkin voihan tuo olla myös MS-taudissa normaalia vaihtelua oireissa. Parempi kuitenkin olla ”uskovainen” ruokavalion suhteen, koska välillä usko huomisesta on taudista johtuen vaikeaa. (Eilen tuli tuomio rrms eli näillä mennään)

  Hienoa, että olet saanut käveltyä pidempiä matkoja rohdon ansiosta! Isot kiitokset, että olet jaksanut pitää blogia näinkin tärkeästä aiheesta. Ehkä lääkärit ja päättäjätkin avaavat silmänsä jonain päivänä ja lakkaavat kriminalisoimasta sairaita ihmisiä.

  Lopuksi haluasin vielä kysyä oletko tietoinen nikotiinin tuomasta hyödyistä keskushermoston sairauksissa. Heitän huuleen iltaisin pari palaa nuuskaa ja olen huomannut sen rauhoittavan mieltä ja kramppaavia lihaksia.
  http://www.thehealthierlife.co.uk/natural-health-articles/brain-nervous/nicotine-therapy-brain-disorders-00717.html

 16. MS-potilas sanoo:

  Kiitos linkistä, mielenkiintoinen aihe kyllä, josta on pitänyt itsekin ottaa tarkemmin selvää, mutta asia on jäänyt.

  Itse lopetin tupakoinnin poltettuani melkein 20 vuotta. Tämä oli melkoinen stressi, suorastaan shokki elimistölle. Lopetin ”seinään”, ilman nikotiinikorvaustuotteita. Lopettamisesta noin 2 kuukauden päästä tuli itselleni melko äkäinen pahenemisvaihe. Asioilla voi olla yhteyttä toisiinsa, tai olla olematta. Oli miten oli, itse uskon ainakin ns. pitkällä juoksulla tupakoimattomuuden olevan parempi myös MS:lle.

  Nuuskahan sen sijaan on jo huomattavan paljon terveellisempi nikotiinin nauttimistapa kuin savukkeet, ja nikotiinikorvaustuotteet (kuten artikkelissa nikotiinilaastari) vielä terveellisempiä. Mikäli nikotiini tuntuu auttavan, kannattaa suosia terveellisiä nauttimismuotoja. Itse en enää siihen aineeseen viitsi koskea missään muodossa siitä kerran eroon päästyäni :)

  Stressi on pahaksi tälle taudille ainakin itselläni. Tupakoinnin lopettaminen saattaisi laukaista pahenemisvaiheen ehkä stressimekanisminkin kautta. Jostain olen lisäksi joskus lukenut, että tupakoijan (nikotiinista riippuvaisen) hermosto on jollain tapaa mukautunut nikotiinin saantiin. Hermoston palautuminen nikotiinia janoamattomaksi saattoi kestää jopa vuoden päivät.

  Jaksamisia tuoreen diagnoosin johdosta. Diagnoosin saaminen on monitahoinen juttu, moni asia selviää, mikä on hyvä, mutta toisaalta kovin ”lopullisella” tavalla. Tunteet tulevat luultavasti menemään laidasta laitaan asian suhteen lähiaikoina. Suosittelen vertaistuen vuoksi rekisteröitymään ainakin MS Crossroadsiin, jos et jo ole niin tehnyt, ja mikäli kannabislääkitys kiinnostaa, voi rekisteröityä Hamppuforumille, jonka lääkealueella voi aiheesta keskustella (ja muilla aluilla mm. kasvatuksesta).

  Voimia!

 17. Fallen To Rise Again sanoo:

  Keskustelin suhteellisen pitkään yhden arvostetun MS-neuron kanssa ja hänen mukaan Suomalaisten neurologien suhtautuminen ruokavalioon on se, että siitä ei ole selkeätä hyötyä, koska siitä ei ole tehty tarpeeksi tutkimuksia. Sama homma voi olla juuri tuon stressinkin kanssa eli sitä ei ole tutkittu. Henkilökohtaisesti MS-taudin ”Jeesuksena” pidän tohtori George Jelinek:iä, jonka äiti sairastui MS-tautiin ja veti itsensä leukakeinuun. George sairastui myös itse kymmenen vuotta sitten MS-tautiin 45-vuotiaana ja hän on ottanut kissaa sarvista ja listannut stressin yhtenä kärkipään asiana, jota MS-tautia sairastavan tulisi välttää. ”Meditation offers benefit for many diseases, with autoimmune disease high on the list.” http://www.takingcontrolofmultiplesclerosis.org/index.php?mode=The_Taking_Control_Program”

  Nikotiinin lopettaminen seinään on erittäin iso riskitekijä ainakin stressin kanssa. Esimerkkinä voisin ottaa yhden kaverini, joka käytti nuuskaa seitsemän vuotta ja lopetti sen myös ”seinään”. Lopettaminen johti sitten rytmi- ja paniikkihäiriöihin joita kesti noin kolme kuukautta. Benzo koukusta hän toipui myös tovin.

  Kiitokset vertaitukeen ”ohjaamisesta”. Sain myös neurolta suosituksen, että olisi hyvä poiketa Arabianrantaan MS-neuvolaan. Olen kuitenkin potenut jo kyseistä sairautta viime kesästä ja olen käynyt henkisenmontun pohjalla. Nyt sieltä montusta on jo kiivetty, koska olen jo pidemmän aikaa tiennyt, että omat oireeni ovat selkeitä MS-taudin oireita. Tietenkin voisin siellä neuvolassa piipahtaa ja vaikka yrittää auttaa jotain toista ketä ei ole löytäny vielä valoa tunnelin päästä.

  Tällä hetkellä koen olevani melkein oireeton (takana vasemman jalan puutuminen -> oikean puolen käden, jalan ja silmän puutuminen). Treenaan salilla noin viisi kertaa viikossa ja voimani ovat vähintään yhtä
  hyvät kuin terveillä kavereillani ellei sitten paremmat. Parasta on, että palautuminenkin kovastakin treenistä on taas ihan normaalilla tasolla. Henkilökohtaisesti pidän tätä oireista palautumista suurilta osin ruokavalion radikaalin muutoksen ansiona.

  Seuraavalla neuro käynnillä olisi tarkoitus puhua minkä lääkityksen otan käyttööni. Erittäin hankalaa valita lääkitystä, koska niiden hyödyt ovat hieman kyseenalaiset. Haluaisinkin kysyä miten päädyit olemaan ottamatta ”hidastavaa” lääkitystä? Itse uskon, että LDN, kannabis, ruokavalio, liikunta, stressitön elämäntyyli ja iltabiitti olisivat paras lääke MS:n täsmä hoidossa. Sitä kantasoluhoitoa odotellessa :)

  http://www.foxnews.com/story/0,2933,498464,00.html?sPage=fnc/health/neurology

 18. Fallen Here Again! sanoo:

  Niin piti vielä kysyä ruokavaliosta… Eli miten päädyit lisäämään luomujuuston ruokavalioon?

  Ote yhdestä tutkimuksesta: ”Researchers have demonstrated how certain proteins in cow’s milk mimic part of myelin oligodendrocyte glycoprotein, the part of myelin thought to initiate the autoimmune reaction in MS.”

  Mana P, Goodyear M, Bernard C, et al. Tolerance induction by molecular mimicry: prevention and suppression of experimental autoimmune encephalomyelitis with the milk protein butyrophilin. Int Immunol 2004; 16:489-499

 19. Fallen Here Again, Sorry sanoo:

  Valitteluni kun pommitan hienoa blogiasi.

  Vietin vajaan vuoden toisella puolella maapalloa ja tuli siinä samalla seurattua Fox nimistä fasistikanavaa, jossa törmäsin sellerin tuomiin hyötyihin mm. MS-tautissa. Siitä lähtien olen vedellyt tuota kyseistä pitkää ruohoa tauluun urakalla. Miten pidempi ruoho on maistunut arvoisalla potilaalla?

  http://www.scientificblogging.com/news_releases/luteolin_flavonoid_in_celery_may_impact_multiple_sclerosis

 20. MS-potilas sanoo:

  Seuraavalla neuro käynnillä olisi tarkoitus puhua minkä lääkityksen otan käyttööni. Erittäin hankalaa valita lääkitystä, koska niiden hyödyt ovat hieman kyseenalaiset. Haluaisinkin kysyä miten päädyit olemaan ottamatta ”hidastavaa” lääkitystä?

  Itse olen ”terveen epäluuloinen” noita immuunijärjestelmää moduloivia MS-lääkkeitä kohtaan. Voi olla, että niistä on lopulta hyötyä vain melko pienelle osalla MS:ää sairastavista. Itse olen enemmän sillä kannalla, että immuunijärjestelmän (ja koko elimistön) toimintaa tulee tukea ja vahvistaa. Pistoslääkkeitä kyllä tarjottiin saadessani (lopulta) MS-diagnoosin, mutta kieltäydyin mm. koska selkeitä pahenemisvaiheita ei enää ollut siinä vaiheessa – vain alamäkeä (toissijaisesti etenevä, spms).

  Niin piti vielä kysyä ruokavaliosta… Eli miten päädyit lisäämään luomujuuston ruokavalioon?

  Luomujuusto on ruokavaliossani kohtuullisessa määrin mukana, sillä pidän juustosta :) Olen kokeillut ”maidottomia aikoja”, mutta en ole havainnut eroa voinnissa. Juusto/maitotuotteet (niiden proteiinit) listataan usein palkokasvien ja gluteenin kera ruoka-aineina, joilla saattaa olla potentiaalisesti negatiivista vaikutusta. Myös ilman palkokasveja ja gluteenittomalla dieetillä olen ollut, lisäksi minulta on tutkittu keliakia (MS:stä aiheutuvien) vatsaongelmien takia, ei löytynyt. Onnekseni nämä ruoka-aineet eivät minulla näytä aiheuttavan ongelmia, muutoin proteiininlähteenikin jäisivät melko suppeiksi (koska en syö lihaa).

  Miten pidempi ruoho on maistunut arvoisalla potilaalla?

  Selleriä, pääosin lehtiselleriä (eli varsiselleriä), tulee kyllä nykyään syötyä muutenkin kuin keitoissa, varsinkin satokautena, jolloin kotimaista saa edullisesti. Juuriselleri on ollut valitettavan kallista. Sellerin voimakkaaseen makuun joutui hieman totuttelemaan, enkä sitä vieläkään oikein mielelläni raakana syö, mutta kypsennettynä menee ruoassa oikein mainiosti.

 21. Fallen To Rise Again sanoo:

  Olisiko mitenkään mahdollista, että voisit tehdä lääkintä-osioon jutun teen ja kannabiksen optimaalisesta käyttötavasta? Jos olen vähänkään ymmärtänyt oikein THC ei ole vesiliukoinen (en haluaisi käyttää maitoa teessä)… Oman ruokavalioni takia en ole viitsinyt lähteä kyhäämään suklaita tai ”palleroita”, joten olisin kiitollinen jos pystyisit auttamaan.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_tea

 22. MS-potilas sanoo:

  En itsekään ole vielä kauhean paljoa perehtynyt erilaisiin resepteihin, esimerkiksi kannabisteetä en ole keittänyt, joten aihe ei ole tuttu eikä siitä siis ole oikein mitään sanottavaa :( (ainakaan ketjun vertaa).

  Jotain (hieman ympäripyöreää) ohjetta teen valmistukseen löytyy dokumentista:
  http://www.cannabisoffice.nl/pdf/Information%20for%20Health%20Care%20Professionals_151107.pdf
  kohdassa 6.6, neuvotaan lisäämään jotain rasvaista teehen, esim. maitojauhetta. Joku ruokaöljy tai voi toiminee myös. Rasvaa ei tarvitse paljoa, gramma tai pari kukkagrammaa kohden.

  Yksi vaihtoehto syömiseen on kannabiskapselit, joihin löytyy valmistusohje lääkealueelta: http://www.hamppu.net/forum/viewtopic.php?t=29469

  Kukintoahan voi syödä sellaisenaankin, mutta lämmittäminen ja rasvan kanssa valmistaminen tai syöminen voi parantaa vaikuttavien aineiden imeytymistä.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_foods

 23. Amagi sanoo:

  Fallen To Rise Again taisi kommentoida "On olemassa MS-taudissa myös ensisijaisesti etenevä muoto jossa ei ole kyse tulehduksista ja kyseiseen tautimuotoon ei ole siis lääkitystä."
  Mistä tämän tiedon voisi varmentaa? Kuinka deterministinen prosessi sen eteneminen sitten oikeastaan on ja kuinka voimme olla siitä varmoja?

  Kun puhuitte karnosiinista, niin se on epäilemättä kallista. Elimistö tuottaa karnosiinia beta-alaniinista ja histidiinistä, mutta ilmeisemmin juurikin alaniini on se harvinaisempi aminohappo, joka on kriittistä karnosiinin tuotannossa, kun taas histidiiniä on käytössä yllinkyllin. Nautittu (kallis) karnosiini taas pilkkoutuu histidiiniksi ja (beta)alaniiniksi ruoansulatuksen yhteydessä ja vasta solun sisällä uudestaan karnosiiniksi, joten ilmeisesti on aika yhdentekevää nauttiiko karnosiinia vai beta-alaniinia – sama tulos (karnosiinitasojen nousu soluissa) joka tapauksessa. Siten kun beta-alaniini on niin paljon halvempaa, olisi loogisempaa nauttia sitä? (noin 6 grammaa päivässä)
  Täällä beta-alaniinista lisää:
  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/beeta-alaniini-lupaava-urheilijoiden-lisaravinne-t21774.html

  D-vitamiinista vielä huomautus, että täällä löytyy siitä asiallista keskustelua:
  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/tapaus-d-vitamiini-t30602.html
  Ilmeisesti nauttimasi D-vitamiini on ehkä parasta mitä Suomen hyllyiltä saa ostettua (koska on suht vahvaa ja öljyssä), mutta epäilen, että lisäravinteena 20-25 mikrogrammaa on silti vähän. Ymmärtääkseni luettuani tuota ketjua noin 125 mikrogrammaa rasvapitoista D3-vitamiinia voi tuottaa jo hyviä tuloksia erityisesti Suomessa, ja erityisesti talvella ja alkukeväästä (nostaen kalsidiolitasoja lähemmäs sitä "luonnollista tasoa") jolloin auringosta ei ole juurikaan havaintoja.

  Sitten myös lääkekannabiskeskustelu on uudelleen heräämässä niin yhteiskunnallisesti kuin täälläkin:
  http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/laakekannabis-t38312.html
  ---------
  Ainiin ja en tosiaan tiedä mainitsemani kamun tarkemmasta diagnoosista. Voin kysellä. Tai hän voi vastata ehkä itsekin kun kuitenkin on löytänyt tänne 8)

 24. Fallen To Rise Again sanoo:

  ”PPMS is the sub-type of MS that is least likely to show inflammatory (gadolinium enhancing) lesions on MRI scans.”

  MS-tauti on todella monimutkainen kokonaisuus ja en voi mitenkään väittää etteikö PPMS olisi kyse tulehduksesta. Kokonaisuus on kuitenkin monien asioiden summa, jossa on monta vaikuttavaa tekijää (lue tulehdus 1/100?). Valitteluni, että otin kantaa PPMS taudin kulkuun niin voimakkaasti. Ihmeellistä kyllä LDN näyttää tepsivän PPMS:n kulkuunkin: http://www.lowdosenaltrexone.org/ldn_trials.htm

  D3-vitamiinista sen verran, että itsellä käytössä 1500 IU eli 125mg päivä. Aluksi oli hieman pakki sekaisin kun veti ksylitoli deetä, mutta vaihdettuani ne oliiviöljypohjaisiin niin homma on ruvennut rullaamaan mallikkaasti. Lisää deestä: http://terveesti.blogs.fi/2007/10/31/d_vitamiini_merkityksen_aliarviointi_on_~3225287/

  Olisi mukava kuulla Amagi mikä MS ystävälläsi on.

 25. Fallen To Rise Again sanoo:

  Käytkö arvon potilas usein lukemassa pubmedissä uusimmat tutkimustulokset liittyen kannabiksen/kannabinoidien hyötyihin MS-taudin hoidossa?

  Siinä yksi hedelmä Espanjasta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19059482?log$=activity

  Miten on kävely ja vointi on edistynyt?

 26. MS-potilas sanoo:

  Pubmedissä on tullut käytyä vähintään muutaman kuukauden välein etsimässä uusia mielenkiintoisia tutkimuksia. Kiitokset tuosta tutkimuslinkistä, lisäsinkin sen heti tiede-sivulle.

  Vointi on ollut kohtuullinen, kiitos kysymästä. Kannabista olen nauttinut kaakaona (3,5 g / päivä) ja höyrystämällä (1–1,5 g / päivä). Viikottaiset kävelymatkat ovat vaihdelleet noin 7 ja 12 kilometrin välillä, vähintään kaksi pidempää kävelyä on ollut viikossa. Yksittäinen pisin matka on ollut 4,1 kilometriä (pientä edistystä siinäkin). Vaikka välillä kävely vie kaikki voimat eikä oikein mistään sen jälkeen enää tule mitään, pyrin jatkamaan näiden kävelyjen tekemistä. Ehkä vielä joskus mennään yli 5 kilometriä. :)

 27. epkam sanoo:

  Piti ihan alkaa kommentoimaan noita muutamia D3-vitamiiniin liittyviä juttuja.
  1000IU = 25ug eli jos joku syö 1500IU niin se on sitten 37,5ug.

  Tuosta 125ug päivässä annoksesta on puhuttu monessa yhteydessä paljon ja itse tilasin netistä viimevuoden lopulla 125ug (5000IU) kapseleita.

  Söin jo viimevuoden lopulla noita suomesta saatavia, öljyssä olevia 25ug(1000IU) kapseleita 2-4 päivässä ja niillä arvo nousi 105 mmol/l arvoon.
  Nyt kun olin syönyt joulukuun lopulta toukokuun alkuun 125ug(5000IU) päivässä arvo olikin jo 210 mmol/l joka saatteli sairaanhoitajan ilmeen aika hienoksi arvon sanoessaan.
  Arvo alkaa olemaan liian suuri joten jätänkin D3-vitamiinin kuukaudeksi kokonaan pois ja kesällä otan sitä vain kerran viikossa tuon 125ug kapselin.
  Eli kannattaa käydä mittauttamassa arvoa jos syö yli 100ug päivässä. Liian suuri 250~ mmol/l pitemmän aikaa, alkaa aiheuttamaan jo toksisuutta ja esim munuaisvaurioita.

  Jossain keskusteiluissa oli myös mainittu että kannatta otaa magnesiumia D3-vitamiinin kanssa.
  Kannattaa kyllä, mutta ei missään nimessä samaan aikaan kuin D3-vitamiinia koska magnesiumi estää D3-vitammiinin imeytymisen.
  esim. D3 aamulla ja magnesiumi illalla.

 28. Fallen To Rise Again sanoo:

  Katsos vaan olin näköjään kirjoittanut silmä kädessä tuota D-vitamiini käännöstä. Toivottavasti ketään ei tarttunut vinkkeihini. Pahoittelut.

  Hieno homma, että kävelysi on parantunut huomattavasti potilas. Vai pitäisikö sanoa sotilas?

  Siinä hieman lisää tiedettä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19255856?log$=activity

  Suhteellisen mielenkiintoinen ote tutkimuksesta: -”Administration of both a selective CB(2) agonist and a CB(1) antagonist has the unique property of increasing blood flow to the brain during the occlusion period, suggesting an effect on collateral blood flow.” Ottaen huomioon, että MS-tautia sairastavilla veren virtaus aivoissa heikkenee ajan mittaan huomattavasti verrattuna normaaleihin ihmisiin.

  Jos kiinnostaa lisätä tiede osioon tutkimuksia niin pieni pelivinkki: ”cannabinoid multiple sclerosis” pubmediin

 29. Painonpudotus sanoo:

  Aika siistiä, ja todellakin, kiitokset hyvästä blogista :)