Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Oireet 2011  

Oireet 2011

Varovasti uskallan todeta, että uusia pysyviä oireita ei ole tullut enää/toistaiseksi lisää viime vuoden aikana. En tästä aio vielä ryhtyä mitään johtopäätöksiä vetämään, elämä jatkuu. Voisi silti olla hyvä hetki listata aiemmin matkaan tarttuneita oireita, joiden kanssa on pärjättävä.

Myeliinin vaurioituminen MS-taudissa

Myeliinin vaurioituminen MS-taudissa

Kivut, jäykkyys

Kipuja on monenlaisia ja monissa paikoin, erityisesti jaloissa, vasemmassa kädessä ja niska-hartiaseudulla. Osa kivuista johtuu MS:n aiheuttamasta lihasten kireydestä eli spastisuudesta. Osa on hermo­kipuja, jotka voivat olla todella kovia, kuin joku vääntäisi luuta poikki. Näiden lisäksi vasemman puoleni puutuneessa ihossa, erityisesti vasemmassa kädessä, on erilaisia kosketuskipuja pistelystä poltteluun. Toisinaan on selittämätöntä päänsärkyä, johon liittyy paineen tuntu päässä. Joskus on voimakasta silmäntakaista kipua silmiä liikuteltaessa.

Lääkekannabiksen tuoma apu kipuihin: hyvä.

Jaloissa on kivuliaita kramppeja, tavallisesti öisin. Jalat ovat jäykät erityisesti aamulla, jolloin kävely on aluksi kivuliasta töpöttelyä.

Lääkekannabiksen tuoma apu jäykkyyteen: erinomainen.

Näköhäiriöt

Molempien silmien näkökentissä on tummia ja sameampia alueita. Pimeässä silmissä välähtelee salamoita silmiä liikuteltaessa.

Lääkekannabiksen tuoma apu näköhäiriöihin: ei apua.

Puutuneisuus, vartalon toispuoleisuus, kömpelyys

Vasen puoli vartalostani on kaulasta alaspäin alueittain eriasteisesti puutunut. Lisäksi oikean käden pikkusormi ja nimetön ovat jossain määrin puutuneet. Puutumiseen liittyy pistelyä ja erityisesti vasemmassa kädessäni on ajoittaista allodyniaa. Käsi on usein kylmä, kuin veri ei kiertäisi kunnolla.

Lääkekannabiksen tuoma apu puutuneisuuteen: kohtalainen.

Lääkekannabiksen tuoma apu allodyniaan: erinomainen.

Vasen puoleni on myös kömpelömpi, ja erityisesti kädessä tämä kömpelyys haittaa. Tavaroihin tarttuessa täytyy olla näkökontakti käteen, esimerkiksi taskusta ei saa vasemmalla kädellä tavaroita. Kantamukset voivat tippua kädestä, kun ei huomaa, että ote liukuu.

Lääkekannabiksen tuoma apu kömpelyyteen: kohtalainen.

Virtsaamisongelmat

Virtsatessa tuntuu ”kireyttä”: virtsa ei tule normaalin vaivattomasti ja voi joutua pinnistelemään ja loppupuolella liruttelemaan. Ajoittain joutuu käymään usein vessassa. Joskus urge-oire (virtsapakko eli ”vessaan on päästävä heti nyt”) on voimakas. Tämän osa-alueen ongelmat vaikeuttavat kaikkea kodin ulkopuolella liikkumista, kun aina pitää suunnitella, miten vessaan pääsee tarvittaessa.

Lääkekannabiksen tuoma apu virtsaamisongelmiin: hyvä.

Pahoinvointi, vatsan toiminnan ongelmat

Päivittäin on voimakasta pahoinvointia, mikä muun kurjuuden lisäksi mm. vaikeuttaa syömistä. Vatsan toiminta on hidastunut ja se on melko ongelmainen, syömisten pitää olla säännöllisiä ja ylimääräisiä ei voi mässäillä. Epäsäännöllisyydestä palkitaan mm. vatsan krampeilla. Painoindeksini oli vatsan ongelmista ja pahoinvoinnista johtuen alimmillaan alle 18 joitain vuosia sitten, normaalisti se on ollut ja on jälleen noin 20,5.

Lääkekannabiksen tuoma apu pahoinvointiin: erinomainen.

Lhermitten oire on edelleen havaittavissa, erityisesti aamuisin. Tunne ei ole kivulias, mutta lisää pahoinvointia niinä aamuina, jolloin pahoinvointia on.

Elimistön lämmönsietokyky on huonontunut. Jos pääsen ”yli­kuumenemaan”, voimat menevät täysin, ajattelu ei toimi ja alan voida pahoin.

Lääkekannabiksen tuoma apu lämmönsietokyvyn huononemiseen: erinomainen.

Kognitiiviset ongelmat, fatiikki, väsymys, masennus

MS-tautiin liittyy kroonista fatiikkia eli vaikeaa väsymystä ja uupumusta. Välillä uupuu niin, että ei jaksa enää liikkua eikä ajatella milliäkään – jää pöydän ääreen nukkumaan, tai joskus lattialle, kun ei jaksa edes siirtyä sänkyyn tai sohvalle. Kognitiivinen fatiikki on erityisen ikävää. On mm. hahmotusongelmia, keskittymisongelmia ja muistiongelmia, mitkä vaikeuttavat arjen suunnittelua ja toteutusta. Fatiikki on suurin syyllinen siihen, että päivän aikana jaksaa tehdä ehkä vain noin kolmasosan siitä, mitä aikoinaan terveenä jaksoi.

Lääkekannabiksen tuoma apu fatiikkiin: kohtalainen.

Aamuyöstä herään usein aikaisin erilaisiin vaivoihin tai vessakäynnin tarpeeseen, ja yöunet jäävät lyhyeksi, vaikka olisinkin lopen uupunut.

Moninaiset kertyneet vaivat, vaikeudet ja vastoinkäymiset, se että ei enää saa tehtyä tai jaksa tehdä asioita joita haluaisi, aiheuttavat aika ajoin voimakasta masennusta. Kun masennus iskee, ei jaksa enää mitään lisää; haluaisi vain luovuttaa.

Lääkekannabiksen tuoma apu masennukseen: kohtalainen.

Selviäminen

Hiljalleen elämä on muotoutunut niin, että siitä selviää paremmin monien oireiden kanssa. Kannabislääkitys on jo useamman vuoden helpottanut oireita ja auttanut merkittävästi selviämisessä. Arki helpottui yhä edelleen Bedrocan-reseptin saamisen jälkeen. Aiemmin lääkityksen laittomuus aiheutti mielenvaivaa ja murehtimista. Nyt on sillä saralla yksi ongelma vähemmän, ja lisäksi ”virallinen hyväksyntä” lääkitykselle tuntuu hyvältä.

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti merkintään “Oireet 2011”

 1. tripale sanoo:

  Olen lueskellut näitä sivujasi usein vaikka olenkin ns. terve (vielä). Minulla on kokemusta kannabiksesta eri motiiveista, eli rentoutumistarkoituksessa käyttäen ja kausittaiseen kipuiluun.

  Vuosien saatossa moninaisia "vaeltavia" kipuja nivelissä, mahassa, päässä jne. ilmennyt. Selkä tekee outouksia ilmeisesti. Näitä olen tavallaan itselääkinnyt tyystin tiedostavan valintani kautta.

  Järjestelmämme on mieletön ja alistava, joten jos en loukkaa kenenkään terveyttä, miksi en valitsisi toimivinta lääkettä itse? Toki tietopohjalta, kuten sinä tuot ilmi.

  Tunnen erään erittäin luovan, jopa mysteerisen tarmokkaan, MS-potilas naisIhmiseen ja yhdistän tyylisi häneen. Vaikkakin olen sinulta lukenut vain tekstejä. Teissä on jotain ihmeellistä tahtoa tehdä hyvää; monesti olen ajatellut että enemmän kuin ns. terveillä.
  Henkinen ajatus: Jospa sisimmäinen minänne näkee liian syvälle kieron materiaalisen totuutemme sisään ja siksi…….? Ymmärräthän oikein ,tarkoitan vain hyvää.

  Ymmärrät musiikkia, kaikkeuden matematiikkaa. Jaksat yrittää ja tuottaa todellista informaatiota tähän mutu-mammona-uskovaisuuden outoon aikaan.
  Kaikesta tuskasta huolimatta.
  Joten suuri SALUTE sinulle työstäsi ja valoa SUURI impulssi tulevaan.

  Ps. Veronmaksajana ja ideanikkarina olen alustavia laskelmia tehnyt, monenmoisilla verotuskeinoilla varustettuna, lääkekannabiksen kasvatuksesta, tuotoista ja menoista. En ole verojne. alojen ammattilainen mutta osaan laskea. Ihmetyttää(EI) miksei esimerkiksi eräänlaista sosiaalista koetta valvotun lääkekannabiksen kotimaan tuottamisesta sallita? Siinä olisi mahdollisuus sekä tuottaa A) lääke halvalla suomalaiselle kipukroonikolle B) verotulo C) palkkatulo D) sovittaessa mahdolliset behaviorististen vaikutusten tutkimustiedot (monia koemahdollisuuksia mm. kasvattajien osilta) , eli faktaa siitä mikä piruksi on maalailtu + toki parempi ja avoimempi lääketutkimus---> tieto ei asiota koskaan pahenna E) kasvin muut sovellukset F) 7miljoonaa muuta syytä.
  Pointtina: Joku järki tähän yleiseen toimimattomuuteen on saatava ja kannabiksen pirunmerkki on yksi pieni, mutta tärkeä, vääryys oikaistavaksi.
  Sori, pitkäksi venähti, muuta tervehdin koska olet oivan ja tärkeän tiedon tuottaja. ------------T::-----------------------------------p:::-------------------