Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Sativex  

Sativex

Sativex on kannabiskasvista valmistettu, suusuihkeena annosteltava lääke. Sativex sisältää kannabinoideja THC (tetrahydrokannabinoli) ja CBD (kannabidioli) suhteessa 1:1. CBD vähentää THC:n euforisoivaa vaikutusta. Sativexista ei siis tule pilveen ja esimerkiksi Britannian sisäministeriö on arvioinut Sativexin väärinkäyttöpotentiaalin olemattomaksi.

Sativex-paketti ja -suihkepullo

Sativex hyväksyttiin vuonna 2005 Kanadassa MS-taudin ja syöpäkipujen hoitoon. Britanniassa Sativex hyväksyttiin reseptilääkkeeksi tänä vuonna heinäkuussa. Pari kuukautta Britannian jälkeen Sativex tuli myös Espanjassa viralliseksi reseptilääkkeeksi. Monissa muissa maissa (myös Suomessa) lääkärien on mahdollista määrätä potilailleen Sativexia erityisluvalla, samaan tapaan kuin Bedrocaniakin.

Kannabis lääkkeenä, jopa virallinen Bedrocan, herättää yhä kovasti tunteita. On raskasta lukea mm. MS-keskustelupalstoilta, kun asiasta tietämättömät käyvät purkamassa luultavasti jotain aivan muuta pahaa oloaan ”narkkarihuuteluillaan” keskusteluissa, joissa puhutaan Bedrocanin käytöstä MS:n hoidossa. Tämä on pitänyt minut toistaiseksi erossa noista keskusteluista, vaikka itsekin jo virallista lääkettä käytän.

Independent-lehti 22.7.2010: Hope for MS sufferers as first cannabis-based drug is licensed.

Independentin jutussa esitellään MS-tautia sairastava Teresa Pointer, jonka kävelymatka kasvoi 25 metristä 800 metriin Sativexin ansiosta, ja hän on saanut myös muuta apua lääkkeestä. Sativex on valmistettu kannabiksesta ja saman vaikutuksen voi saada myös kannabiksella, siitä olen itse ”kävelevä todiste” – oma maksimi kertakävelymatkani on kasvanut kilometrista yli 15 kilometriin parissa vuodessa. Mutta kannabis on yhä valitettavan monelle vain huume. Sativex on sen sijaan lääke. Sen käyttöön ei liity mitään kasvinosien punnitsemisia, ”pössyttelyjä”, eikä muutakaan ”epämääräistä”. Mielestäni harkitsemisen arvoinen lääke MS-tautia sairastavalle.

Potilas käyttää Sativexia

Potilas käyttää Sativexia

Katso myös:

Avainsanat: , , , ,

Kommentointi ei ole sallittu.