Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Totuus kannabiksesta  

Totuus kannabiksesta

Mahtipontisella suomenkielisellä nimellä varustetussa BBC:n tuottamassa dokumentissa (Prisma: Totuus kannabiksesta) päih­teisiin erikoistunut psykologi John Marsden esittelee kannabiksen eri puolia ainakin näennäisen neutraalisti. John Marsden on aikaisemmin juontanut TV-sarjaa nimeltä ”Body Hits”, ja hän on rauhallinen ja karismaattinen esiintymisessään kameran edessä. Katsojan on helppo uskoa, mitä John sanoo.

John Marsden kannabiskasvien keskellä

John Marsden kannabiskasvien keskellä

Viime maanantaina YLE TV1:llä esitetty dokumentti käsittelee sekä päihde- että lääkepuolta, ja mahdollisia kannabiksen hyötyjä ja haittoja. Valitettavasti sisältö loppupäätelmineen näytti olevan jälleen vain yksi uusi vastine Britanniassa käytävälle ”kannabis­käden­väännölle”. Siellä erityisesti niin kutsuttua kannabis­psykoosia ja skitsofreniaa käytetään poliittisena lyömäaseena.

Ohjelmassa ei sentään tultu loppupäätelmään, että kannabis aiheuttaa skitsofreniaa. Mutta ei sitä kumottukaan, ja skitsofrenia-aihe oli kovin paljon esillä ohjelmassa, sen sijaan lääkekäyttöä moninaisine mahdollisuuksineen oli esitelty vähemmän. Monelle katsojista jää ohjelmasta mieleen, sopivan leikkauksenkin ansiosta, lähinnä tämä ääniä kuuleva poikaraukka, ja että ”kannabis sen aiheutti”. Ja että kannabiksen takia heitetään monta elämää hukkaan, mistä Marsden varoitti. Istutaan vain ja pössytellään. Soo soo nuoret! *heristää sormea*

Kannabiksen käyttö on Isossa-Britanniassa, kuten useimmissa muissakin länsimaissa, Suomessakin, kasvanut jo pitkään. Jos kannabis aikuisten oikeasti aiheuttaisi skitsofreniaa, lisääntynyt käyttö näkyisi skitsofreniatilastoissa. Asiaa on tutkittu.

A recent systematic review concluded that cannabis use increases risk of psychotic outcomes independently of confounding and transient intoxication effects. Furthermore, a model of the association between cannabis use and schizophrenia indicated that the incidence and prevalence of schizophrenia would increase from 1990 onwards. – – Between 1996 and 2005 the incidence and prevalence of schizophrenia and psychoses were either stable or declining. Explanations other than a genuine stability or decline were considered, but appeared less plausible. In conclusion, this study did not find any evidence of increasing schizophrenia or psychoses in the general population from 1996 to 2005.

Teksti on tutkimuksesta Assessing the impact of cannabis use on trends in diagnosed schizophrenia in the United Kingdom from 1996 to 2005, joka on julkaistu Schizophrenia Research -lehdessä syyskuussa 2009.

Tätä tutkimusta, joka siis kumoaa paljon huomiota saaneen ”40 % tutkimuksen”, ei ole ollenkaan niin innolla esitelty mediassa. Miksiköhän…

Sama löytyy suomeksi Kannabisuutisista: Tutkimus kumoaa väitetyn yhteyden kannabiksen ja mielisairauksien väliltä.

Aiheeseen liittyy myös mm. uutiset:

Ei ”Totuus kannabiksesta” mielestäni huono ollut, mutta tässäkö se totuus oli? Varmasti kysymyksiä aiheeseen perehtymättömälle jäi yhä. Sanoisin, että jäätiin enintään puoli­totuuteen.

BBC:llä on dokumentista eri mittaisia versioita, ja Suomessa näytetty ohjelma oli noin 8 minuuttia lyhyempi kuin täysimittainen. Pois oli leikattu mm. ahdistukseen kannabista käyttävän potilaan osuus ja ”kannabisnarkomaani”. Onkohan tämäkin jotain kannabis­politiikkaa? Vai ohjelma­politiikkaa? Kannabis­ohjelma­politiikkaa?

Jos et huomannut katsoa ohjelmaa maanantaina tai uusintaa tiistaina, katso uusinta lauantaina 6.2.2010 TV1:ltä kello 11:10.

Ohjelma löytyy (ainakin jonkin aikaa) YouTubestakin:

Avainsanat: , , , , ,

Yksi kommentti merkintään “Totuus kannabiksesta”

 1. MS-potilas sanoo:

  Each year the Research Councils invest around £2.8 billion in research covering the full spectrum of academic disciplines from the medical and biological sciences to astronomy, physics, chemistry and engineering, social sciences, economics, environmental sciences and the arts and humanities.

  http://www.rcuk.ac.uk/

  Research Councils rahoitti myös Cathy Fernandesin hiiritutkimuksen, joka esiteltiin näyttävästi ”Totuus kannabiksesta”-ohjelmassa.

  Katsotaan tutkimusta vielä hieman tarkemmin.

  Uroshiirille, joiden ikä oli 7-21 päivää, pakkosyötettiin mahaletkulla THC:ta päivittäin 20 mg/kg 2 viikon ajan. Toisille uroshiirille, joiden ikä oli 30-44 päivää, annettiin samanlainen annos myös 2 viikon ajan.

  Jälkimmäinen ryhmä vastasi 15–22-vuotiaita ihmisiässä. Kuulostaa järkevältä koeryhmältä.

  Ensimmäinen ryhmä vastasi ihmisiässä 4–10-vuotiaita! Tähän ryhmään viitattiin dokumentissa vain epämääräisesti ”alle 15-vuotiaina kannabista käyttäneisiin”. Olivatpa tosiaan alle 15-vuotiaita.

  2 viikon ”altistusaika” tarkoittaa hiirien iästä ihmisikään muutettuna seitsemää vuotta. Hyvin nuorille hiirille jo pelkkä päivittäinen mahaletkulla pakkosyöttö on voinut olla traumatisoivaa, mutta tätäkään varten ei tutkimuksessa ollut vertailuryhmää (joita olisi syötetty samaan tapaan, mutta ei THC:lla).

  Hiirille ei annettu kannabista, vaan puhdasta THC:ta. THC on vain yksi kannabiksen kannabinoideista, ja kannabista käytettäessä ne kaikki toimivat yhdessä. Esimerkiksi jokaisessa kannabislajikkeessa on CBD:tä, joka toimii THC:n vastavaikuttajana (tämä kävi ilmi dokumentistakin).

  Entä THC:n määrä? Päiväannos 20 mg/kg vastaisi 70 kiloisella ihmisellä 1,4 grammaa (1400 mg) THC:ta. Jos kannabiksen THC-pitoisuus olisi 20 % (=todella vahva), tarvittaisiin siis 7 grammaa kannabista. Kannabisgrammasta saa esimerkiksi 5 kannabissavuketta, ns. jointtia. Seisemästä grammasta vahvaa kannabista saisi 35 jointtia. Siinä on päivälle tekemistä.

  Nyt pitääkin varoittaa: 4–10-vuotiaat, älkää hyvänen aika sentään käyttäkö 35 jointtia päivässä 7 vuoden ajan! Se saattaa vaikuttaa muistiinne negatiivisesti.

  Ovatko tällaiset tutkimukset järkeviä?

  Tutkimus ei ole tainnut läpäistä vertaisarviointiakaan, koska sitä ei ole julkaistu missään tieteellisissä lehdissä, eikä sitä löydy esimerkiksi PubMed-tietokannasta. Ainoastaan Powerpoint-esitys löytyy: http://cinp.org/fileadmin/documents/congress/edinburgh2009/Presentations/CINP_CFernandes_amended_version.ppt

  Pelkkä Powerpoint-esitys :( Kovin tieteellistä on. Hienosti pääsi kyllä televisioon. Ilmeisesti nuoret + skitsofrenia + kannabis = hyvä kaava tutkimusapurahoille Britanniassa.

  Funding
  Research Councils UK

  (kiitokset Powerpoint-esityksen löytämisestä Antti Alienille, joka myös pohti tutkimuksen järkevyyttä Hamppuforumilla.)