Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Onko MS pohjimmiltaan verenkiertosairaus?  

Onko MS pohjimmiltaan verenkiertosairaus?

Italialainen tutkimusryhmä on keskittynyt tutkimaan MS-tautia sairastavien verenkiertoa ja tulokset ovat todella mielenkiintoisia. MS:ää sairastavilla näyttää järjestään olevan selkeitä verenkierto-ongelmia keskushermoston laskimoissa, kun taas terveiltä verrokeilta ei näitä ongelmia vastaavassa määrin löydy. Nämä laskimoiden ongelmat näyttävät saavan aikaan epätavallisia rauta­varastoja aivoihin, mikä voi liittyä taudin patologiaan.

Asiasta on suomeksi kirjoittanut MS Crossroads -keskustelupalstalla nimimerkki ”erekki”, keskusteluketjussa on mukana myös kuvia tutkimuksesta. Suuret kiitokset erekki asian tuomisesta esiin suomalaiselle keskustelupalstalle!

Ennen MS-diagnoosia jossain vaiheessa oireisiini etsittiin syytä verestä, jolloin havaittiin, että punasoluni ovat kovin suuria, punasolujen keskitilavuus (MCV) on ylärajoilla tai hieman yli, minkä vuoksi hemoglobiini taas on alarajojilla (suurisoluinen eli makro­syyttinen anemia). MS-diagnoosin saatuani lääkärit ovat kokonaan unohtaneet nämä ”lähes normaalit” veriarvoni. Suuret verisolut ovat varmastikin ongelmallisia, jos suonet alkavat ahtautua?

Kolesteroliarvoni ovat myös olleet koholla, erityisesti ennen viimeiseksi jäänyttä varsinaista pahenemisjaksoani. Painoindeksini on noin 20 ja ruokavalioni yrittää olla kovin terveellinen, eikä sen pitäisi saada aikaan näin korkeaa kolesterolia. Ongelmia veri­suonissa, mikä näkyy kolesteroliarvojen nousuna?

Nuoruudessani alhaista hemoglobiinia korjattiin rautatableteilla. Olisiko tämä vaikuttanut rautakertymiin aivoissani? Ensimmäiset oireeni, joista tulee ensi vuonna jo 20 vuotta, tulivat melko pian tämän rautakuurin jälkeen.

Koko ikäni olen kärsinyt kylmistä jaloista ja sormista.

Tätä aihetta aion seurata tiiviisti.

Lue lisää:

(lisäykset 3.11.2009: linkit suomenkielisille ccsvi-sivuille ja suomenkieliseen Wikipedian artikkeliin)

Lisäys 9.12.2009: CCSVI:stä lisää merkinnässä Taistelumuonaa.

Avainsanat: , , , , , , , ,

2 kommenttia merkintään “Onko MS pohjimmiltaan verenkiertosairaus?”

 1. Fallen To Rise Again sanoo:

  Seuraava ote on DR. Roy Swank:in kirjasta ”The Multiple Sclerosis Diet Book” (en viitsi kääntää, koska jotain olennaista voisi jäädä pois)

  ”The random distribution of the symptoms and accompanying neurological signs, and the frequent location of the pathological lesions (plaques or areas of demyelination) in the brain and spinal cord surrounding small venous channels , suggest that the small blood vessels (microcirculation), which include the arterioles, capillaries, and venules, play role in the genesis of this disease. This contention has been supported by the observation that small arterioles and venules of the brain and spinal cord are thickened, often tortuous, nodular and alternately constricted and dilated, and by the occasional accumulations of platlets (thrombocytes) and small blood clots in small central venules inside the demyelinated lesions. It should be added that a substantial number of multiple sclerosis relapses develop abruptly, in manner similar to strokes.”

  ”Roy Swank and Raymond Hain found that paraffin emboli (particles) marked with carbon black of a size up to 17 microns in diameter produced lesions primarly in the white matter where most lesions in multiple sclerosis are found. Many of these eventually were converted to glial scars, the lesions seen in postmortems in M.S. Larger emboli up to 35 to 60 microns produced lesions principally in gray matter, most of which had a central core of necrosis, similar to those frequently seen in post mortems in cerebrovascular disease (stroke).”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Best_Bet_Diet

  Swankin löydökset ovat 1950-luvun alkupuoliskolta ja ihmettelenkin miksi ne eivät ole saaneet enempää huomiota. On mielenkiintoista nähdä mitä uudet tutkimukset tuovat tullessaan. Ainakin yksi suonten ”korjauksen” saanut hehkuttaa ThisIsMS palstalla miten väsymys on väistynyt.

  Mikä on ollut vointi? Onko kävely parantunut?

  Otin itse kolmen viikon jaska kuurin teenä ja tulokset ovat olleet positiiviset. Satunnaiset tuntohäiriöt oikealla puolella kasvoissa, jalassa ja kädessä eivät ole tehneet enää visiittiä. Magneetti puolen vuoden tarkistuksen jälkeen ei näyttänyt mitään muutoksia.

  D-vitamiinistä (hyvä myös suonille) on tullut taas uusi tutkimustulos, joka näyttää laskevan relapseja 2/3 isoilla annoksilla.
  http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20090522/ms_vitd_090524/20090524?hub=TopStories

  http://www.abstracts2view.com/aan2009seattle/view.php?nu=AAN09L_P01.110&terms

 2. MS-potilas sanoo:

  Kiitos jälleen informaatiosta. Swankin dieetti on varmasti kovin terveellinen (muistakin) verenkiertosairauksista kärsiville ja tulokset ovat kyllä todella vaikuttavia.

  Oma toukokuussa huonontunut vointini on pysynyt hieman huononlaisena, kun vatsakin meni lopulta huonoon kuntoon ja sen paremmaksi saaminen on edelleen kesken. Kukan säästämiseksi ja vatsan huonon kunnon vuoksi olen käyttänyt kukkaa viimeiset viikot lähinnä vaporisoimalla. Onneksi vointi on pikkuhiljaa ruvennut kohenemaan, kävelykin sujuu taas suht ok, vaikken vielä aivan yli 10 kilometrin viikkokävelymatkoihin ole päässytkään.