Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Kannabissuklaata Englannissa  

Kannabissuklaata Englannissa

MS:ää sairastava Biz (Elisabeth) Ivol käytti kannabista sairautensa oireiden lievittämiseen ja valmisti kannabissuklaata myös muille MS-potilaille (kuten ystävälleen Bill Reevelle) lääkkeeksi. Lue artikkeli vuodelta 2001 The Orcadian -lehdessä, sisältää mm. Bizin ohjeet kannabissuklaan tekoon.

Vuonna 2001, vain vähän aikaa edellisen uutisen julkaisusta, poliisi ratsasi Elisabeth Ivolin talon, takavarikoi kannabislääkkeet ja lopetti hänen suklaan­valmistus­toimintansa; BBC:n uutinen.

Bill Reeve on ollut pyörätuolissa MS-taudin vuoksi vuodesta 1990. Bizin ratsian jälkeen myös Bill Reeve ratsattiin; lue The Orcadianin uutinen ratsiasta (uutiskuvassa mukana Clare Hodges, joka on aiemmin mainittu blogimerkinnässä Kannabista käyttäviä MS-potilaita).

Lisää BBC:n uutisia Biz Ivolista ratsian jälkeen:

”Antakaa meidän kasvattaa kasvimme”
”Aloin käyttää pilveä kipujen takia”

Bizin oikeudenkäynti alkaa kesäkuussa 2003:

”MS-potilas oikeudenkäyntiin”
”Nainen puolustaa kannabiksenkäyttöään”

Oikeudenkäynti jouduttiin keskeyttämään jo kolmantena päivänä Bizin huonon kunnon vuoksi. Tämän jälkeen Biz yritti parasetamolilla itsemurhaa, koska häneltä oli viety mahdollisuus käyttää ainoaa toimivaa lääkettä, mutta epäonnistui henkensä riistämisessä. Heti vähän toivuttuaan Biz Ivol uusi itsemurhauhkauksensa.

Biz Ivol

Biz Ivol

Vuonna 2004 Biz kuoli; BBC:n uutinen.

THC4MS – Therapeutic Help from Cannabis for Multiple Sclerosis

Mark ja Lezley Gibson sekä Marcus Davies jatkoivat Bizin aloittamaa kannabislääkesuklaatoimintaa. Myös Lezley Gibson sairastaa MS-tautia. Vuonna 2006 he jäivät kiinni ja jälleen toiminta lopetettiin, lääkkeet takavarikoitiin. Jälleen BBC uutisoi.

Oikeudenkäynti alkaa, lue BBC:n uutinen. Oikeus totesi kolmikon syyllisiksi, tuomioina 9 kuukauden ehdolliset vankeustuomiot kahden vuoden koeajalla; BBC:n uutinen. Oikeudenkäynti huononsi Lezleyn terveydentilaa. Tuomion lisäksi THC4MS:n toiminnan keskeyt­tämisen myötä toistatuhatta MS-potilasta jäi ilman turvallista lääkettä; kirjoitus News & Star -lehdessä. Lue myös pidempi The Guardianin artikkeli asiasta.

”The prosecutor told me what I did was wrong but the law is wrong. It’s evil and cruel and totally unfair. As a person who is ill, why am I in court? It can’t be a crime to want to be well. If it was paint stripper, I’d take it. It’s just unfortunate it’s illegal. I’m sorry that cannabis makes me well and I’m sorry I’m going to keep taking it, because I don’t want to be in a wheelchair and I don’t want to be incontinent.”

-- Lezley Gibson

150 grammaan suklaata sekoitettiin noin 3,5 grammaa kannabista. THC4MS valmisti ja jakoi tällaisia 150 gramman levyjä 6 vuoden aikana yhteensä yli 36000 kappaletta yli 1800 MS:ää sairastavalle ennen toiminnan keskeytymistä vuonna 2006. Suklaan saamiseksi tuli todistaa lääkärintodistuksella, että sairastaa MS-tautia. Suklaasta ei laskutettu, toiminta pyöri lahjoitusten varassa ja suuri osa kannabiksestakin saatiin suoraan lahjoituksina kannabiksen kasvattajilta.

THC4MS:n suklaata

THC4MS:n suklaata ja kannabiksen kukintoa (kuva sivulta THC4MS / The Product).

Vaikka varsinainen lääkesuklaatoiminta on nykyisellään viran­omaisten toimesta lopetettu, sivusto www.thc4ms.org on edelleen avoinna. Sivuilta löytyy mm. uutisartikkeleita THC4MS:n toimintaan liittyen, tutkimusviitteitä, kannabissuklaareseptejä, hampun­siemen­maidon valmistusohje, potilaiden kertomuksia siitä, miten kannabis­suklaa on auttanut heitä, ja paljon muuta.


Yhteiskunnan ei tulisi riepotella parantumattomasti ja vakavasti sairaita ihmisiä järjestelmän läpi sen vuoksi, että he ovat yrittäneet saada oloaan edes hiukan helpotettua. Eikö sairaus itsessään ole jo tarpeeksi kova rangaistus? Oikeusprosessin aikana sairaalle voi tulla peruuttamattomia vaurioita, etenkin jos kannabis on pitänyt sairautta kurissa ja sen käyttö estetään. Toivottavasti Suomessa ei lähdetä sortumaan tällaiseen epäinhimilliseen kohteluun, jota ainakin Britanniassa (mm. Biz Ivol ja Lezley Gibson), Ruotsissa (Susanne Eriksson) ja Yhdys­valloissa (mm. Cheryl Miller ja lukuisia muita) on nähty.

Avainsanat: , , ,

Kommentointi ei ole sallittu.