Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Sairaat rikolliset, osa 135: tositarina Suomesta  

Sairaat rikolliset, osa 135: tositarina Suomesta

Tieto siitä, että kannabis auttaa MS-taudissa, ei ole mikään tämän vuosituhannen uutinen. Tieteellistä tutkimustakin aiheesta löytyy jo yli kahdelta vuosikymmeneltä. Vasta tänä vuonna Suomessa muutettiin asetuksia lääkkeiden määräämisestä niin, että kannabiksen määrääminen tuli mahdolliseksi, mikäli lääkäri sen parhaaksi katsoo.

Olen tässä blogissa kertonut kahdesta laillisen kannabisreseptin saaneesta suomalaisesta henkilöstä. Aina kaikki ei kuitenkaan mene yhtä hyvin. Eräs MS-tautia sairastava suomalainen lähestyi minua ja kertoi tarinansa yhä käynnissä olevasta taistelustaan lääke­kannabiksen saamiseksi.

Ennen lääkeasetusten muuttumista tämä kyseinen MS-tautia sairastava suomalainen kasvatti kannabista kotonaan lääkkeeksi lievittääkseen sairautensa aiheuttamia hankalia oireita, joihin ns. perinteiset lääkitykset auttavat kovin huonosti.

Sairaus pysyi hallinnassa ja kaikki meni suhteellisen hyvin siihen asti, kunnes hän jäi kiinni. Poliisi vei kasvatetut lääkkeet ja kasvatusvehkeet. Sairaus jäi, nyt ilman lääkkeitä.

Alkoi taistelu laillisen kannabislääkevaihtoehdon saamiseksi. Kuukausien odotuksen jälkeen potilas pääsi vihdoin tänä vuonna kokeilemaan Nabilonea, joka on synteettinen kannabinoidivalmiste. Vaste oli kohtuullinen, mutta huonompi kuin ”aidolla kannabiksella”, minkä vuoksi tarvittava annos oli kovin suuri ja lääke tuli kalliiksi.

Nabilonesta vaihdettiin Sativexiin, joka sisältää sekä THC:tä että CBD:tä. Sativex antoi paremman hoitovasteen kuin Nabilone, mutta alun perin määrätty annos osoittautui liian pieneksi. Tarkoitus oli Sativexin annoksen noston jälkeen lopulta siirtyä Bedrocan-valmisteeseen, joka tulisi edullisemmaksi kuin Sativex.

Lainaus lääkärinlausunnosta:

Kannabis-tuotteeseen kyseeseen tulisi lähinnä Bedrocan, tehdään potilaalle jatkossa erityislupa-anomus sekä reseptikaavake tältä osin kunhan tiedot Yliopiston apteekin kautta asian tiimoilta varmistuvat.

Asiat näyttivät etenevän hyvin. Mutta sitten postiluukusta tipahti kutsu käräjille marraskuussa. Myöhemmästä lääkärinlausunnosta:

Sativex-annoskorjauksen osalta ollaan yhteydessä jatkossa Pharmakon-yritykseen, josko erityislupa-anomus ja reseptimääräys pitäisi muuttaa 13.8. merkintöjä vastaavaksi (tarve 6-8 sumutusta/pv). Asiaa mutkistaa se, että potilas on aiemmin viljellyt kannabista kotioloissa ja tästä nyt joutumassa käräjille marraskuussa, kyse on joko H-rikoksesta tai lääke­aine­rikkomuksesta, tällä saattaa olla vaikutuksia jatkossa potilaan mahdollisuuteen käyttää kannabinoideja lääkkeellisessä tarkoituksessa.

Syyttäjä vaatii huumausainerangaistusta, vaikka syyttäjälle oli ilmoitettu lääkekäytöstä ja että potilaalla oli nyt lääkemääräys Sativexiin. Lääkäri otti yhteyttä lääketukku Pharmakoniin ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) asianajajiin.

Viimeisimmässä lääkärinlausunnossa:

Yhteydenotto Pharmakonille ja edelleen TEO:oon asian tiimoilta. TEO:N juristin ohjeistus on, että lisä­resepteistä tulee pidättäytyä ja tätä siis noudatan. Käräjäkäsittelyn jälkeen asiaa voitaneen arvioida uudelleen, mutta ehkä ensisijaisesti siten, että potilaan oma lakimies on yhteydessä TEO:on ja saa tätä kautta ohjeistusta kannabiksen reseptikäytön mahdollisuudesta. Allekirjoittanut ei siis voi tällä erää enempää auttaa, uusia kannabinoideja sisältäviä lääke­määräyksiä en voi kirjoittaa, ohjeistan myös Pharmakonia asiasta.

TEO:lla oltiin sitä mieltä, että lääkäri vaarantaisi uransa. Sativex-reseptiä ei uusittu, Bedrocan-reseptiä ei kirjoiteta. Lääketukulle (Pharmakon) on informoitu tilanteesta eli potilaan ”huumaus­aine­taustasta”, joten reseptiä Bedrocaniin voi olla vaikea saada keneltäkään muultakaan lääkäriltä.

Oikeudenkäynti on marraskuussa. Sen jälkeen asiaa voidaan ehkä arvioida uudelleen.

MS on etenevä sairaus. Sairaus etenee koko ajan, käräjiä odotellessa, käräjillä ja asiaa uudelleenarvioitaessa.

Näin sairaista tehdään rikollisia.

Sairaita rikollisia.


9.10.2008 päivitystä tilanteeseen:

Asiat ovat edenneet tämän tapauksen tiimoilla positiiviseen suuntaan. Potilas yritti saada edellä selostettujen tapahtumien jälkeen Bedrocan-reseptiä toiselta lääkäriltä. Tämä toinen lääkäri ei pelännyt uransa puolesta ja kirjoitti potilaalle reseptin Bedrocan-lääkkeeseen. Reseptin saaminen oli tärkeä askel eteen­päin, vaikka jatkossa saattaa vielä jotain vääntöä asiasta lääke­laitoksen tai Pharmakonin/Tamron kanssa tullakin. Ja toki se oikeuden­käynti on edelleen marraskuussa.

Avainsanat: , , , , ,

7 kommenttia merkintään “Sairaat rikolliset, osa 135: tositarina Suomesta”

 1. jj sanoo:

  En tajua, miten potilaan mahdollinen rikostausta(tai vastaava) voi vaikuttaa lääkärin päätöksiin? Eikö lääkäri yleensä kuitenkin tee päätöksiä nojaamalla lääketieteellisiin argumentteihin… (Voisi kuvitella, että potilas voisi haastaa lääkärin oikeuteen? Tosin en tiedä mitä oikeuksia potilalla on…)

 2. miguel sanoo:

  Eikös tässä tapauksessa kannattaisi pitäytyä Nabilonessa, se kun ei ole huumausaineluettelossa ja erityisluvan saa varmasti!

 3. MS-potilas sanoo:

  Nabilone ei antanut potilaalla kovin hyvää hoitovastetta. Tarvittava annos olisi maksanut yli 2000 euroa kuukaudessa (KELA ei korvaa), kun Bedrocanilla tarvittavan annoksen hinta jää alle puoleen. Lisäksi Bedrocan antaa erityisesti MS-taudissa paremman hoitovasteen kuin vain yhtä kannabinoidia (synteettistä THC-analogia) sisältävä Nabilone.

  Nabilone on lähinnä syöpähoitojen (kemoterapia) pahoinvointien hoitoon tarkoitettu lääke. Aito kannabiksen kukinto toimii useilla potilailla myös siihen tarkoitukseen paremmin, annostelu on helpompaa, vaikutukset saadaan nopeammin, eikä mahdollinen pahoinvoinnin aiheuttama oksentaminen lääkkeen nauttimisen aikana/jälkeen haittaa (vrt. pillerin oksentaminen). Joillekin potilaille Nabilone aiheuttaa myös häiritsevän ”pilven”, koska siinä ei ole lainkaan THC:n euforisoivia vaikutuksia voimakkaasti hillitsevää kannabidiolia (CBD), mitä löytyy kannabiksen kukinnosta ja Sativexista (THC:CBD-suhde 1:1).

 4. miguel sanoo:

  jaa-a. Tuo hinta-asia on tietysti juuri noin. Lähinnä tarkoitinkin, että ei tule ongelmia virkavallan kanssa, jos sitä arvostaa. Oliko tuosta Berdocainin vs. Nabilonen tehosta MS-taudissa tutkimustietoa?

 5. MS-potilas sanoo:

  Vertailevia tutkimuksia Nabilonen ja kannabiksen kukinnon (kuten Bedrocan) käytöstä MS-taudin ja sen oireiden hoidossa ei taida löytyä. Muutama Nabilone + MS -tutkimus löytyy, mm. Wissel J et al (2006): Low dose treatment with the synthetic cannabinoid Nabilone significantly reduces spasticity-related pain : a double-blind placebo-controlled cross-over trial. Tässä kyseisessä kaksoissokkotutkimuksessa Nabilonesta saatiin hyötyä lähinnä spastisuuden aiheuttamaan kipuun, itse spastisuus ja liikkuvuus eivät parantuneet. Kannabiksen ja kannabis­pohjaisen Sativexin on tutkitusti todettu auttavan myös näihin oireisiin MS-taudissa kipujen lisäksi.

 6. miguel sanoo:

  Jepjep…tutustuin itsekin hiukan saatavaan aineistoon, sinänsä kyllä vaikuttavaa tutkimusmateriaali Nabilonesta. Ottaen huomioon, että MS-tauti ei varsinaisesti ole indikaatio. Tehoaa tutkimuksen mukaan yllättävän tehokkaasti…!

 7. sissisirri sanoo:

  nabiloneakaan ei saa, vaikka täällä toisin mainitaan, siihen suhtadutaan lääkäripiireissä ihan samoin kuin oikeaan kannabikseen.
  olisi syytä alkaa vaatia kipupoleille lääkekannabista. ja korvausta kustannuksiin, ei kellään ole tuollaisia rahoja.
  lääkelaitos sanoi, että kipupolit saavat itse määrätä mitä lääkkeitä käyttävät eli määräävät. vaikka vain buranaa. kukaan ei puutu, koska luotetaan ns. asiantuntijoiden tietotaitoon. (hus: kalso ja heiskanen), käytännössä nämä itsevaltiaat nauravat kannabista pyytävät ulos.
  minulta lääkäri katkaisi hoitosuhteen kun EHDOTIN lääkekannabiksen saamista KOKEEKSI, pitkäaikaisen opiaattihoidon sijaan, sivuvaik. ja huonon kivunlievitystehon takia.että näin sitä suhtaudutaan edelleen, lääkärit eivät oikeasti välitä potilaidensa kärsimyksistä pätkän vertaan, vain rahastus ja oma maine kiiinnostaa. muuten tähän olisi jo tulllut muutos ajat sitten.
  koska ja miten suomeen saataisiin asiallista infoa lääkäreille ym. viranhaltijoille lääkekannabiksesta?