Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Neuropaattinen kipu ja kannabis  

Neuropaattinen kipu ja kannabis

Neuropaattinen kipu eli hermovauriokipu on vaikeahoitoinen kroonisen kivun muoto. Neuropaattisessa kivussa varsinainen kipualue on terve ja kivuntunteen aiheuttaa kipuviestiä kuljettava järjestelmä. MS-potilaista yli neljäsosa kärsii neuropatia­kivuista. MS-taudissa kyseessä on useimmiten keskus­­hermosto­­peräinen neuro­paattinen kipu, jossa kipua aiheuttavat vauriot ovat selkä­ytimen kipuradoissa ja aivoissa.

Huumetta aivoille -dokumentti ja iskiasrotta

YLE Teema esitti 2007 suhteellisen ajantasaisen ja asiallisen tiede­­dokumentti­­sarjan ”Huumetta aivoille” (Drugs and the Brain). Sarja uusittiin 2008. Ensimmäinen osa käsittelee kannabista (neljä muuta osaa mm. hallusinogeenejä ja tupakkaa sekä alkoholia).

Kannabista käsittelevä osa löytyi aikaisemmin kokonaan teachers.tv-sivustolta, ja lääketieteellinen osuus kannabisjaksosta (sisältäen iskiasrotan) ffh.films.com-sivustolta, mutta videot on nykyään poistettu. Koko jakso löytyy nyt YouTubesta.

Laboratoriorotta

Kyseisessä kannabisjaksossa on neuropaattisiin kipuihin liittyvä kohta (koko dokumentissa alkaen 43:25), jossa koe-eläinrotan iskiashermo sidotaan. Tämä keinotekoinen hermosärky aiheuttaa kovia tuskia, eikä rotta­­parka pysty juuri liikkumaan. Kun rotalle annetaan kannabinoidi­­lääkettä (sisältää kannabiksen vaikuttavia aineita), se poistaa hermo­säryn lähes täysin – tämä voidaan nähdä siitä, että rotta liikkuu ja toimii kuin terve yksilö. Mielestäni tämä on hyvä esimerkki kannabiksen potentiaalisesta tehosta neuropatia­kipujen hoidossa.

Huomionarvoista dokumentissa MS-potilaan kannalta on myös kohdassa 37:35 eteenpäin esitetty sveitsiläinen klinikka, joka hoitaa MS-potilaita kannabiskapseleilla.

Linkkejä:

Kannabis auttaa myös ihmisten kipuihin

Kannabis on erinomainen lääke hermoperäisiin särkyihin myös ihmisillä. Tästä on Suomessakin yksi virallisen tahon siunaama esimerkki, turkulainen Bedrocania käyttävä ”Aulis”:

Turun Linnan Apteekin apteekkari Markku Knuutila kertoo, että kannabiksen lääkekäyttö on helpottanut turkulais­miehen selän hermovaurioista johtuvia kipuja. Knuutilan mukaan mies ei pystynyt vuosi sitten edes nukkumaan, mutta nyt hän on palautunut työkykyiseksi.

(lähde: Keskisuomalainen: Kannabiksen lääkekäyttö aina lailliseksi)

Kokemuksia

Myös omat kokemukseni ovat hyviä. Näköhermon tulehduksen jälkeen jäi silmän taakse aika ajoin oireileva hermosärky. Tämä oli ensimmäinen MS:n oire, johon kannabista noin kymmenen vuotta sitten kokeilin ja johon se tehosi ja tehoaa edelleen hyvin. Kannabis poistaa myös lähes kaikki käsiini tulleet neuropaattiset kivut, vähentää selkäsärkyjäni ja lisäksi lieventää puutuneiden alueiden muita tuntemushäiriöitä, kuten pistelyä, kylmyyden tunnetta ja kihelmöintiä. Kannabis ei sekoita päätäni, turruta tai väsytä kuten esimerkiksi opiaatit.

Jos sinulla on kokemuksia aiheesta neuropaattinen kipu ja kannabis, jaa kokemuksesi muiden kanssa lähettämällä kommenttia tähän merkintään. :)


27.7.2008 päivityksiä merkintään: Dokumenttisarjan kannabis­jakso on ilmeisesti poistettu teachers.tv-sivustolta, johon tästä merkinnästä oli aikaisemmin linkitykset. Onneksi jakson neuropaattisen kivun osuus löytyi ffh.films.com-sivustolta. Videolinkit päivitetty merkintään.

27.5.2019 päivitys merkintään: Video on poistettu myös ffh.films.com-sivustolta. Nykyään se löytyy YouTubesta. Videolinkit päivitetty merkintään.

Avainsanat: , , , , , , , ,

3 kommenttia merkintään “Neuropaattinen kipu ja kannabis”

 1. Marie sanoo:

  Koitin katsoa teachers.tv:stä Huumetta aivoille dokumentin kannabisjaksoa, mutta linkin takana minua pyydettiin kirjautumaan sisään?

 2. MS-potilas sanoo:

  Huomasin tämän itsekin eilen. Ilmeisesti perjantaina (mahdollisesti jo aikaisemminkin) teachers.tv poisti tuon videon sivustoltaan, tai sitten muutti sen näkymään vain rekisteröityneille. Rekisteröitymistä varten pitäisi olla brittiläinen opettaja, joten se jäänee monelta väliin…

  Jaksoa kokonaisuudessaan ei enää taida ”laillisesti” löytyä internetistä, mutta sarjaa mm. dvd:llä ja videolla hurjaan hintaan myyvältä ffh.films.com-sivustolta löytyy esikatselupätkä, jossa onneksi on mukana tärkeimmät lääketieteelliset osuudet ja mm. iskiasrotta-kohta: http://ffh.films.com/id/13091. Linkistä aukeavalta sivulta saa esikatselupätkän näkyviin klikkaamalla kohtaa ”preview clip”.

  Mielenkiintoista sinänsä, ainakin omalla Linux-koneellani (Ubuntu 8.04) esikatselupätkän katsominen näyttääkin koko jakson. Jaksoa ei voi kuitenkaan kelata, onneksi pause toimii. Windows-koneella kokeillessani preview clip -linkistä näytetään vain se luvattu 7:10 mittainen esikatselupätkä.

  Päivitän merkinnän tänään niin, että videolinkit osoittavatkin tuohon ffh.films.com-sivustolla olevaan esikatselupätkään. :)

 3. hostile751 sanoo:

  Piratebay saitilta voi huumetta aivoille-dokkarin imuroida kokonaisuudessaan n. 1,7GT:n kokoisena pakettina. Lataa esim. mikroTorrent(uTorrent)-client, joka on saatavilla helposti vaikka googlettamalla ja asenna se koneelle. Sitten vaan lataat torrentin Piratebaysta ja katso ohjelma esim. Media Player- tai VLC-mediatoistimilla. VLC osaa toistaa paljon eri formaatteja, niin ei tarvitse kodeekkeja erikseen