Charly kirjoitti:Sitäpaitsi luuletko että tää menis hyvin kun kukaan ei yrittäs vaan kaikki odottas "jospa ne fimean kynänpyörittäjät joskus tajuais mistä kyse nii ehkä mä sittens.."
Fimean kanssa on tehtävä yhteistyötä, mutta olisi toivotonta pyrkiä myötävaikuttamaan kannabinoidien säätelyn vapautumiseen sitä kautta ja tosiaan aivan turha olettaa, että ennen Pellaksen eläköitymistä mitään asennemuutoksia siinä lafkassa tapahtuisi.
Tosiasiallisesti tämä asia ratkaistaankin EU-tasolla.
Suomi kysyi EU:n puheenjohtajakaudellaan
horisontaaliselta huumausainetyöryhmältä, että mikä on kannabista ja sen ainesosia koskeva
unionin säännöstö.
Tuota koskien julkaistiin vaivihkaisesti viime kuussa niin sanottu
non-paper, jonka voi lukea englanniksi täältä:
https://data.consilium.europa.eu/doc/do ... NIT/en/pdfKyseessä on eräänlainen asiaa avaava valmisteluasiakirja, joka ei ole suoranaisesti sitova, mutta se kertoo selkeäsanaisesti, miten EU:n kannabispolitiikka tulee vastaisuudessa ohjautumaan. Tulen ehkä avaamaan tarkemmin jossain toisessa postauksessa tuon tekstin sisältöä, mutta olennaisia pointteja on esimerkiksi se, että Euroopan komission neuvonantajat haluaisivat tehdä riskiarvioinnin kaikista kannabinoideista, joita on ainakin 111 erilaista. Toisaalta tuossa on mustaa valkoisella siitä, että kannabidiolia ei voida pitää huumeena ja että EU-maat eivät voi kieltää hampun viljelyä.
Tämän lisäksi viimeisimmän tiedon mukaan
Ranska on ilmoittanut vapauttavansa (teollisuus)hampun käytön ekstraktien tuotannossa. Kukinnon myyminen olisi kiellettyä (koska kansainväliset sopimukset velvoittavat). CBD-kukkaa kuitenkin on jo ollut myynnissä Ranskassa ja liikkeenharjoittajien mukaan 60% myynneistä on ollut sitä, joten kyseessä olisi merkittävä takaisku alalle, vaikka ekstrakteja koskeva hämmennys saataisiinkin hälvenemään. Uudet lait astuvat Ranskassa voimaan aikaisintaan tammikuussa 2022.
Kannabidiolin uuselintarvikehakemuksen riskiarvioinnin deadline on tällä hetkellä maaliskuussa 2022:
https://open.efsa.europa.eu/questions/EFSA-Q-2020-00084Näillä näkymin siis on mahdollista, että CBD-öljyt sallittaisiin jo ensi vuonna. Suomesta noissa uuselintarviketyöryhmän kokouksissa istuu ravinnon turvallisuuden professori ja tunnettu elintarvikelisäaineiden puolestapuhuja
Marina Heinonen. Hänet yksilöisin sellaiseksi henkilöksi, jonka kanssa käytävä vuoropuhelu voisi oikeasti saada muutosta aikaiseksi.
Suomalaisten hamppuyrittäjien kannattaisi tässä vaiheessa joukolla liittyä EIHA:an, jolla on vahva yhteistyöverkosto ja kykyä neuvotella EU:n kanssa. Esimerkiksi Briteissä EIHA:n jäsenet ovat pääsemässä nopeammin kauppaamaan öljyjä.