Nuorista yhä useampi on alkoholin ja kannabiksen sekakäyttäjä – ammattilaiset eivät tunnista viihdekäyttäjiä
KOTIMAA 19.10.2015 17:09
Satu Vasantola HELSINGIN SANOMAT
Alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden sekakäyttö yleistyy, arvioivat asiantuntijat. Sekakäyttö on yleistä nuorilla aikuisilla, erityisesti miehillä.
Tarkkoja lukuja käyttäjien määrästä ei ole, joten arvio kasvusta perustuu väestökyselyihin, asiantuntijoiden arvioihin ja kannabiksen käytön lisääntymiseen.
"Kyllä käsitys on se, että sekakäyttö on lisääntynyt", sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).
Käyttö on yleisintä 25–34-vuotiaiden keskuudessa. Sen ikäisistä miehistä 15 prosenttia kertoi vuonna 2011 julkaistussa väestötutkimuksessa käyttävänsä eri aineita sekaisin.
Viime vuonna tehty THL:n huumekysely puolestaan kertoo, että kannabiksen käyttö on lisääntynyt. Se viittaa myös sekakäytön yleistymiseen, sillä oluen ja kannabiksen yhteiskäyttö on tavallista.
"Kannabiksen käytön lisääntyminen vaikuttaa tähän. Nykyisin ei välttämättä tehdä rajaa laillisten ja laittomien päihteiden välillä, vaan sekoitellaan niitä keskenään."
Sekakäyttö on yleistä myös niin kutsutuilla viihdekäyttäjillä, jotka käyttävät esimerkiksi alkoholia ja kannabista yhdessä, mutta vain viikonloppuisin tai silloin tällöin. Nämä käyttäjät on unohdettu sekä päihdehoidossa että ennaltaehkäisyssä, todetaan tuoreessa suomalaistutkimuksessa, jossa haastateltiin sekä käyttäjiä että terveydenhuollon ammattilaisia.
THL:n ja Lapin yliopiston yhteistutkimuksessa kävi ilmi, että ammattilaisten käsitys sekakäytöstä on osittain vanhentunut. Kun ammattilaiset puhuivat sekakäyttäjistä, he viittasivat ongelmakäyttäjiin. Sekakäyttö-termi toi useimpien ammattilaisten mieleen pitkään huumeita käyttäneen, pahasti aineista riippuvaisen narkomaanin, vaikka viihdekäyttäjiä on selvästi enemmän.
Hakkaraisen mukaan viihdekäyttäjien unohtaminen voi olla ongelmallista, sillä jos sekakäyttöä ei tunnisteta, ihmisille ei myöskään tulla kertoneeksi sekakäytön riskeistä.
"Jos henkilö kertoo käyttävänsä kannabista, hänelle puhutaan vain kannabiksen käytön riskeistä. Sekakäyttö unohdetaan, vaikka useimmilla kannabiksen käyttäjillä myös alkoholinkulutuksen riskirajat ylittyvät. Vain harva käyttää kannabista alkoholin korvikkeena. Päinvastoin, taustalla on usein myös runsasta alkoholinkäyttöä."
Tutkimuksessa kävi ilmi, että useita aineita käyttävät viihdekäyttäjät osaavat mielestään tunnistaa riskit ja pystyvät välttämään niitä.
Hakkarainen ei ole tästä täysin vakuuttunut.
"Eri aineiden ristikkäisvaikutukset voivat yllättää kokeneenkin käyttäjän. Voi olla, että aiemmalla käyttökerralla ongelmia ei ole tullut, mutta seuraavalla kerralla käytetäänkin alkoholia enemmän, joten vaikutuksetkin ovat erilaiset."
Hakkaraisen mukaan monet eri päihteitä yhdessä käyttävät uskovat, että eri aineilla voi kumota tai vähentää toisten aineiden vaikutuksia. Esimerkiksi piristäviä huumeita, kuten amfetamiinia, käytetään usein muutaman päivän tai ehkä viikon ajan. Sen jälkeen käyttö lopetetaan käyttämällä rauhoittavia aineita.
"Monet käyttäjät ajattelevat, että 'minä tunnen ja osaan nämä jutut', mutta ei se valitettavasti ole niin yksinkertaista."
Hakkaraisen mukaan käyttäjiä olisi syytä varoittaa ainakin erityisen vaarallisista yhdistelmistä. Sellainen on esimerkiksi buprenorfiinin, alkoholin ja rauhoittavien bentsodiatsepiinien yhdistelmä.
"Buprenorfiinin ei yksin pitäisi olla tappava, mutta sen käyttö yhdessä alkoholin tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa voi johtaa jopa kuolemaan", Hakkarainen sanoo.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1445223385667