Aukikco kirjoitti:...
Kiitän.
En voi väittää olevani alan ekspertti, mutta itseopiskelen kyllä aihetta aktiivisesti. Talous on aika loputon valtameri, ja tunnen itseni vasta-alkajaksi. Aihe on hiton kompleksinen, mutta jos aikaa riittää niin näkemyksiäni voi kartoittaa esim.
noista keskusteluista. Esimerkiksi ketjut "Talous, häh" ja "Tuloerot", mutta miksei muitakin. Kirjoitan nimimerkillä Eris Kumma.
Paljon olet kirjoitellut, mutta en tarkoittanut niinkään tietoa esim. erilaisista talousjärjestelmistä ja niiden ideologisista perusteista, tai tietynlaisen talouspolitiikan oikeutuksesta tai ideologisesta pohjasta, vaan siitä miten asiat käytännön tasolla toimivat nykyisen kaltaisessa järjestelmässä. Moderni taloustiede perustuu oletukselle ihmisten ja yritysten itsekkyydestä, ihmiset haluavat maksimoida hyötynsä ja yritykset maksimoida voittonsa. Toinen oletus on, että ihmiset ja yritykset käyttäytyvät (keskimäärin) rationaalisesti näiden kahden periaatteen mukaan. Empiirinen aineisto ja teoria tukee näiden oletusten paikkansapitävyyttä, ainakin juuri nyt. Olemassaolevaan teoriaan perustuu myös talouspoliittinen päätöksenteko. Jos se ei ole hallussa, niin päätökset ovat arpapeliä (en sano, etteikö nykyinen päätöksenteko juuri tästä syystä sellaista olisi), ja sitä suuremmalla syyllä jokaisen päättäjän tulisi tuntea kansantaloustieteen perusteet.
En väitä ettet niitä tuntisi kun en pääsi sisälle näe, mutta annanpa kuitenkin kirjallisuusvinkkejä, jotka voit sivuuttaa jos kyseessä on tuttua huttua.
Matti Pohjola (2010) Taloustieteen oppikirja
^Kirja, jonka lukemisen pitäisi olla pakollista jokaiselle kansanedustajalle tai sellaiseksi aikovalle. Sisältää lyhyen katsauksen esimerkiksi yleiseen kansantaloustieteeseen, mikroteoriaan, makroteoriaan, talouskasvuun, raha- hyödyke- ja työmarkkinoiden toimintaan, avotalouteen ja moneen muuhun. 260 sivua täyttä asiaa selkeästi kirjoitettuna.
Giavazzi, F., Amighini, A. & Blanchard, O. (2010) Macroeconomics. A European Perspective
^Seuraava askel, jos perusteet ovat hallussa ja kaipaa lisää tietoa. Paksu opus makrotaloustieteestä eurooppalaisesta näkökulmasta, höystettynä hyvin esimerkein suunnilleen kaikista polttavimmista talouspoliittisista kysymyksistä.
Itse olen tykännyt lukea näitä asioita, koska ne auttavat ymmärtämään vaikeita, itselleni tärkeitä kysymyksiä koskien esim. työttömyyttä, ympäristö- ja energiapolitiikkaa, verotusta, tuloeroja, jne. En itsekään tunne juuri perusteita enempää, mutta jo oppikirjateorian hallitseminen auttaa hahmottamaan joitain juttuja, jotka on aina tuntunut liian monitahoisilta selkeän mielipiteen muodostamiseksi.
muoks.
Just noista ulkoisvaikutuksista (ympäristö, julkinen omaisuus) ja sensellaisesta löytyy tuosta pohjolan kirjasta aika hyvin matskua. (Miksi markkinoita säädellään esim. päästökaupalla ja ympäristölainsäädännöllä, haittaveroilla, tulonsiirroilla ja sosiaaliturvalla, jne. ?)