Hipin retale? kirjoitti:...
Monopolit kuten VR ja Alko? Vai Halliburton ja Monsanto? Miten VR ja Alko kasvattaa kenenkään tuloeroja?
Halliburtonin ja Monsanton monopolit ovat syntyneet USA:ssa hallituksen avustuksella mutta tälle asialle emme voi juuri mitään. Suomessa esimerkkejä monopoleista ovat juurikin VR ja Alko. Parempia esimerkkejä monopoleista, jotka kasvattavat ihmisten tuloeroja ovat apteekit. Apteekkariliitto ja lääkäriliitto ovat suomalaisia lobbausjärjestöjä, jotka ovat saaneet päättäjät rajoittamaan markkinoita. Tällä hetkellä edes ammatillisesti pätevä apteekkari ei voi perustaa Suomessa apteekkia ilman valtion lisenssiä, minkä myöntäminen perustuu heidän arvioonsa markkinoiden tarpeesta, sekä siihen kuinka hyvin kyseinen lisenssin hakija korruptoi lisenssien myöntäjiä.
Tämän tuloksena jokainen apteekkilisenssin omistaja saavuttaa Suomessa miljoonatulot. Tämän voi helposti tarkistaa julkistettavista verotiedoista. Näiden apteekkarien miljoonatulot ovat juurikin esimerkki siitä miten "ihmisten hyvän" ja "potilaiden suojelun" nimissä päättäjät kontrolloivat markkinoita ja sen seurauksena ihmisten tuloerot kasvavat monopolien seurauksena. Vapailla markkinoilla apteekkiala olisi enemmän kilpailtua, mikä vähentäisi apteekkarien tuloja (täten laskisi tuloeroja), sekä erityisesti laskisi lääkkeiden hintoja asiakkaiden hyväksi.
En ole tutustunut siihen kuinka suuria palkkoja korkeat VR:n tai Alkon monopolilisenssin haltijat saavat mutta voisin veikata, että huomattavasti perusduunaria isompaa palkkaa. Ja tämä tuloero perustuu juurikin tälle monopolille. Vapailla markkinoilla tämä tuloeroa katoaisi.
Koska USA on korporationismi, yhteiskunta missä suuryritykset ovat lobanneet päättäjät säätämään lakeja, mitkä siirtävät veronmaksajien rahoja ja lopulta valtaa ihmisiltä suuryrityksille. Ja Suomi on seuraamassa perässä. Juuri tälläkin hetkellä viisaat päättäjämme ovat lähettämässä muutaman miljardin veronmaksajien rahoja Irlannin pankkien pelastamiseksi.
Hipin retale? kirjoitti:...
Mun vastaus tohon tuloerokysymykseen on: Suomessa ja USA:ssa on sovittu minimipalkat. USA:ssa ne on pienemmät. Mulle on aivan sama saako Ollila miljoonan vai sata miljoonaa euroa vuodessa, mutta jos mää saan sen takia 5 euroo tunti kymmenen sijaan niin se on perseestä.
Itse asiassa, mikäli Suomi ei verotuksella ajaisi rikkaita pois Suomesta, esimerkiksi Jorma Ollilan korkea palkka nostaisi sinun tuntipalkkaa, ei laskisi. Yhden rikkaus ei nimittäin ole pois toiselta, päinvastoin, yhden rikkaus hyödyttää aina muita. Kyse on ainoastaan siitä, haluammeko me tämän yhden rikkauksien hyödyttävän Suomea vai jotain muuta maata.
Rikkaat eivät suinkaan pidä omaisuuksiaan tyynyn alla tai sukan varressa, vaan sijoittavat ne tavoitellessaan taloudellista hyötyä. Tämä sijoittaminen luo sijoituskohteeseen, toivottavasti Suomeen, uutta teollisuutta. Kun Suomeen rakennetaan näillä sijoitetuilla rahoilla esimerkiksi uusia tehtaita, perustetaan uusia kauppoja ja niin edelleen, syntyy kilpailua näiden uusien yrityksien ja vanhojen yrityken välillä osaavista työntekijöistä: tämä aiheuttaa nousupainetta työntekijöiden palkkaan.
Näin siis tapahtuisi vapailla markkinoilla. Suomessa tämän efektin vaimentaa verotus: rikkaiden verotus kannustaa heitä viemään rahansa ulkomaille ja keskiluokan verotus syö ison osan ihmisten tuloista ja palkankorotuksista.
Hipin retale? kirjoitti:...
Pystyttekö olemaan sekä työväen että isojen pomojen puolue, niinkuin kokoomus väittää olevansa.
Liberaalit eivät ole isojen pomojen puolue, minä en kannata ainuttakaan yritystukea. 25% tasavero vähentäisi yritysten ja rikkaiden mahdollisuutta kiertää veroja, joten todennäköisesti suurin osa suuryrityksistä vastustaa ajamiani uudistuksia, ainakin ne jotka kiertävät veroja. He eivät tietenkään vastusta sitä, koska se vähentää heidän mahdollisuuksia verojen kiertämiseen ja markkinoiden hallitsemiseen, vaan tottakai "kuluttajien edun kannalta" tai "ihmisten suojelemiseksi".
Tasavero ei auta tulojen tasaamisessa, päättäjien vallan rajoittaminen ja vapaat markkinat auttavat tulojen tasaamisessa. Tasavero auttaa kitkemään verojen kiertoa ja kannustamaan työn tekemiseen. Verojen laskeminen sen sijaan auttaa pientuloisia ja keskituloisia saamaan korkeamman reaalitulon, tämä tasaa ihmisten
mahdollisuuksia. Veroja laskemalla esimerkiksi pientuloisella työntekijällä reaalitulot nousevat sen verran, että hän voi olla varaa maksaa lapselleen uuden harrastuksen. Rikkailla nämä mahdollisuudet ovat jo, joten jos laskemme verotusta saamme annettua vastaavia mahdollisuuksia myös pieni- ja keskituloisille.
Hipin retale? kirjoitti:...
Nykyverotus tasaa tuloja enemmän kuin teidän ehdottama tasavero, aiotteko tehdä mitään korvaavaa toimenpidettä tuloerojen tasaamiseksi jos ottaisitte tasaveron käyttöön? Jos kyllä, niin mitä ja miten se toimii käytännössä, konkreettisesti?
Nykyverotus on monimutkainen, se on täynnä kannustinloukkuja ja veronkiertoa mahdollistavia porsaanreikiä. Muistaakseni esimerkiksi Fortum ei maksanut voitostaan edes 25% veroa viime vuonna, koska se pystyi verotuksen porsaanreikiä käytteän optimoimaan verotustaan. Pieni- tai keskituloisella ei tällaisia mahdollisuuksia vero-optimointiin ole. Toisin sanoen, tasavero tekisi ihmisiä tasa-arvoisemmaksi tästäkin näkökulmasta.
Muotoilen asian näin: ehdottamani 1000 euron verovapaa tulo kuukaudessa, ja 25% tasavero tämän ylittävältä osuudelta nostaisi duunarin palkkaa. Ymmärrätkö nyt pointin?