Jacques- kirjoitti:Hmm voin kyllä osallistua Jyväskylän marssin järkkäykseen mutta en taida omalle vastuulle koko hommaa ottaa kun ei mitään kokemusta tällaisesta ole. Mietitään nyt kuitenkin tässä ja jos nyt ei suakeli kukaa ota vastuullee ni kai mä jotenkin sen voin hoitaa. Mitäs kaikkea noissa ees oli hoidettavan? Ilmotus poliisille marssin reitistä tjsp?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mielenosoi ... ssa.5B3.5D
Yleiset kokoukset Suomessa
Suomen kielessä mielenosoitus käsittää kaikenlaiset mielenilmaukset, minkä vuoksi mielenosoitus voi tarkoittaa myös väkivaltaista mielenosoitusta, josta voi kehittyä mellakka. Englannin kielessä mielenosoitus on yleensä näytös, demonstration tai kokous meeting. Väkivaltaiseksi aiottu tai riistäytynyt mielenosoitus, mellakka, on englanniksi riot.
Suomessa kokoontumislaki käyttää mielenosoituksista yleisen kokouksen nimikettä. Tällaisesta kokouksesta tulee ilmoittaa poliisille vähintään kuutta tuntia aiemmin. Mitään määrämuotoa (esimerkiksi lomakkeen käyttöä) tai ilmoitusmaksua laki ei kuitenkaan vaadi, vaan ilmoituksen voi tehdä kirjallisesti tai suullisesti. Ilmoituksen jättäminen poliisille on maksutonta. Myöhemminkin tehtyä ilmoitusta voidaan pitää pätevänä, jos tapahtumasta ei aiheudu kohtuutonta häiriötä yleiselle järjestykselle. Yksittäisen henkilön mielenilmauksesta ei tarvitse ilmoittaa kenellekään. Yleisestä kokouksesta ilmoitettaessa
poliisille on kerrottava
-kokouksen järjestäjä
-kokouksen tarkoitus
-kokouspaikka tai kulkueen reitti
-kokouksen alkamisaika ja arvioitu päättymisaika
-järjestäjän asettamat järjestyksenvalvojat
-kokouksessa käytettävät rakennelmat ja muut erityisvälineet.
Kuka hyvänsä täysi-ikäinen yksilö tai oikeushenkilö voi toimia kokouksen järjestäjänä. Mikäli järjestäjä itse ei ole paikalla, hänen on ilmoitettava yhteyshenkilö, jonka kanssa poliisi voi sopia tarvittavista järjestelyistä. 15–18-vuotias voi järjestää yleisen kokouksen, mikäli hänen voidaan katsoa kykenevän vastaamaan tästä aiheutuvista velvoitteista.
Kokouksen voi järjestää millä tahansa ulkona sijaitsevalla julkisella paikalla kuten kadulla, torilla tai muussa vastaavassa paikassa pyytämättä tähän lupaa alueen omistajalta. Jos kaksi eri tahoa haluaa käyttää samaa paikkaa, on ensisijainen oikeus sillä, joka on varannut paikan ensimmäisenä. Jos toinen taho on kuitenkin perinteisesti käyttänyt paikkaa, sillä on ensisijainen oikeus. Poliisi voi määrätä kokouksen pidettäväksi toisessa paikassa, mikäli se saattaisi
vaarantaa ihmisten turvallisuutta
vaurioittaa huomattavasti omaisuutta tai ympäristöä
häiritä kohtuuttomasti sivullisia tai liikennettä
häiritä valtiovierailua tai julkisyhteisön järjestämää kansainvälistä tilaisuutta
Kokouksessa saa käyttää tavanomaisia äänenvahvistimia, kovaäänisiä, banderolleja, tunnuksia, julisteita sekä tilapäisiä rakennelmia. Järjestäjän on huolehdittava siitä, etteivät nämä välineet tuota kohtuutonta haittaa sivullisille. Järjestäjän on puhdistettava kokouspaikka kokouksen jälkeen ja poistettava pystyttämänsä rakennelmat.
Yleisen kokouksen järjestäjällä on velvollisuus huolehtia siitä, että tilaisuudessa säilyy järjestys. Tätä varten hän voi asettaa järjestyksenvalvojia kokouspaikalle ja sen välittömään ympäristöön. Yleisessä kokouksessa tai sen lähiympäristössä ei saa kantaa ampuma- tai teräaseita eikä muita rikoksentekoon soveltuvia välineitä. Poliisi voi kieltää alkoholin hallussapidon yleisessä kokouksessa. Mikäli järjestäjän suorittamat toimenpiteet eivät riitä varmistamaan turvallisuutta, poliisi voi kieltää tilaisuuden järjestämisen tai keskeyttää sen.
Jos joku lyö laimin yleisestä kokouksesta poliisille ilmoittamisen ja tästä seuraa huomattava vaara ihmisille tai omaisuudelle, on kyseessä kokoontumislain 26§:n mukainen kokoontumisrikkomus, josta voidaan rangaista sakolla.
Suomessa viime vuosien tunnetuimpia mielenosoituksia ovat olleet "kuokkavierasjuhlat" ja Smash ASEM. Perinteisistä, joka vuosi toistuviin mielenosoituksista tunnetuimpia ovat puolueiden vapputapahtumat.