ViestiKirjoittaja Cactaceae » 19.3.2008 16:42
Pitipähän tähänkin hieman perehtyä tarkemmin.
Laki tai asetukset, jotka jotenkin koskevat huumausaineita, eivät luonnollisestikaan määrittele erikseen koriste- tai hyötykasvatusta, sillä nehän koskevat, yllättäen huumausaineita.
Rikoslaki määrittelee hampun kasvattamisen huumausaineeksi tai sen raaka-aineeksi rangaistavaksi.
Rikoslaki myös määrittelee intialaisen hampun huumausaineeksi sellaisenaan, samoin kannabiksen hartsin, uutteet ja THC:n eri muodot.
Huumausainelaissa on kielletty hampun viljely käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena, tehden siitä erillisen asian kaikkiin muihin huumausaineisiin, sillä samassa kohdassa määritettään että huumausaineen valmistusta on kaikki muu paitsi tuotanto, Huumausaineen tuotannolla tarkoitetaan kannabiksen tai kannabishartsin erottamista kasveista, joista niitä saadaan.
Rikoslaki ja huumausainelaki sellaisinaan eivät määrittele rangaistusta suoraan hampun kasvattamisesta muuhun käyttöön kuin huumausaineeksi tai sen raaka-aineeksi ja mainitsee nämä vielä useasti.
Kuitenkin huumausainelaissa määritellään intialaisen hampun sellaisenaan huumausaineeksi, jonka hallussapito on laitonta. Tarkoittaen että mikään syy ei salli intialaisen hampun kasvattamista mihinkään tarkoitukseen, sillä se on huumausaine, tarkemmin ottaen kannabis (intialainen hamppu) sekä kannabishartsi, -uutteet, -tinktuurat ja THC:n eri olomuodot ovat huumausaineita.
Rikos- tai huumausainelaissa tai asetuksissa tai säännöksissä ei kuitenkaan määritellä mikä on intialainen hamppu, sen nimeksi on annettu kannabis. Onko suomalainen, amerikkalainen, turkkulainen jne. hamppu sallittua ja vain intialainen kiellettyä?
Kasvin, (kannabis) kohdalla tilanne on siis siltä-osin epäselvää. Intialaisen hampun kasvatus on huumausaineen valmistusta ja hampusta vaikuttavien aineiden erottelu on huumausaineen tuottamista. Vaikuttavista aineista on rangaistavia erikseen ainostaan THC:n muutama olomuoto ja lisäksi kannabishartsi sekä kannabisuutteet ja -tinktuurat.
Tätä asiaa hieman pohtimalla, jos kasvi ei ole "intialainen hamppu" saa sitä kasvattaa, pitää hallussaan jne. ilman rangaistusta, leikellä sitä kappaleiksi ja kuivata sitä ja vaikka poltella sitä edellyttäen että siinä ei ole THC:tä, muttei eroitella siitä mitään ainesosia hartsiksi, uutteeksi tai tinktuuraksi tai pitää sellaisia hallussa, koska ne on erikseen kiellettyjä riippumatta sisältävätkö ne THC:tä tai eivät.
Tärkeimmät lainkohdat
Rikoslain (RL) 50 luku määritelmä huumausaineista
Huumausaineena pidetään tässä luvussa huumausainelaissa (1289/93) tarkoitettua huumausainetta.
RL 50 luku 1§ huumausainerikos
Joka laittomasti valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta taikka viljelee hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena... on tuomittava...
RL 50 luku 3§ valmisteleminen
Joka tehdäkseen 1 § kohdassa tarkoitetun rikoksen valmistaa, tuo maahan, hankkii tai vastaanottaa tällaisen rikoksen tekemiseen soveltuvan välineen, tarvikkeen tai aineen, on tuomittava huumausainerikoksen valmistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi
RL 50 luku 4§ edistäminen
1) huumausaineen laitonta valmistusta, viljelyä, maahantuontia tai maastavientiä varten valmistaa, kuljettaa, luovuttaa tai välittää välineitä, tarvikkeita tai aineita tietäen, että niitä käytettäisiin tähän tarkoitukseen, tai
2) varoja lainaamalla tai muuten rahoittamalla edistää huumausainerikosta tai sen valmistelua taikka 1 kohdassa tarkoitettua toimintaa tietäen, että rahoitus käytetään tähän tarkoitukseen,
on tuomittava, jollei teko ole rangaistava osallisuutena huumausainerikokseen tai törkeään huumausainerikokseen, huumausainerikoksen edistämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Huumausainelaki
2§
Huumausaineen valmistuksena pidetään, tuotantoa lukuun ottamatta, kaikkia menetelmiä, joilla huumausaineita voidaan aikaansaada. Valmistuksena pidetään lisäksi puhdistamista sekä huumausaineiden muuntamista toisiksi huumausaineiksi.
Huumausaineen tuotannolla tarkoitetaan kannabiksen tai kannabishartsin erottamista kasveista, joista niitä saadaan.
3 §
Huumausaineen tuotanto, valmistus, maahantuonti, maastavienti, jakelu, kauppa, hallussapito ja käyttö on kielletty muihin kuin lääkinnällisiin, tieteellisiin taikka huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistäviin tarkoituksiin. Lisäksi on kielletty hampun viljely käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena.
Huumausaineasetus
1 §
Huumausaineiksi luettavat kasvit
huumausainelain (1289/93) 2 §:n 1 momentissa tarkoitettuja huumausaineiksi luettavia kasveja ovat vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa (SopS 43/65) mainittujen kasvien lisäksi khat-kasvi (Catha Edulis), meskaliinia sisältävät kaktuskasvit ja Psilosybe-sienet.
Sosiaali- ja terveysministeriön päätös
huumausaineista ja huumausaineen valmistuksessa käytettävistä aineista
1§
Huumausaineena pidettävät aineet ja valmisteet
Kannabis (intialainen hamppu), kannabishartsi sekä kannabisuutteet ja -tinktuurat
Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen luettelo IV
Kannabis (intialainen hamppu) ja kannabishartsi
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen luettelo I
Tetrahydrokannabinoli , seuraavat isomeerit ja niiden stereokemialliset muunnokset:
7,8,9,10-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(9R,10aR)-8,9,10,10a-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(6aR,9R,10aR)-6a,9,10,10a-tetrahydro- 6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(6aR,10aR)-6a,7,10,10a-tetrahydro-6,6,9- trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
6a,7,8,9-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(6aR,10aR)-6a,7,8,9,10,10a-heksahydro-6,6- dimetyyli-9-metyleeni-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
Kaikki muut lainkohdat ja asetukset ja säännökset
Rikoslaki
50 luku
Huumausainerikoksista
1 §
Huumausainerikos
Joka laittomasti
1) valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta taikka viljelee oopiumiunikkoa, kokapensasta tai hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena,
2) tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta taikka kuljettaa tai kuljetuttaa huumausainetta,
3) myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää huumausainetta, tai
4) pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta taikka käyttää sitä,
on tuomittava huumausainerikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
2 §
Törkeä huumausainerikos
Jos huumausainerikoksessa
1) rikoksen kohteena on erittäin vaarallinen «huumausaine» tai suuri määrä huumausainetta,
2) tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä,
3) rikoksentekijä toimii sellaisen rikoksen laajamittaiseen tekemiseen erityisesti järjestäytyneen ryhmän jäsenenä,
4) aiheutetaan usealle ihmiselle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa, tai
5) levitetään huumausainetta alaikäisille tai muuten häikäilemättömällä tavalla
ja huumausainerikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä huumausainerikoksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.
3 §
Huumausainerikoksen valmistelu
Joka tehdäkseen 1 §:n 1-3 kohdassa tarkoitetun rikoksen valmistaa, tuo maahan, hankkii tai vastaanottaa tällaisen rikoksen tekemiseen soveltuvan välineen, tarvikkeen tai aineen, on tuomittava huumausainerikoksen valmistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
4 §
Huumausainerikoksen edistäminen
Joka
1) huumausaineen laitonta valmistusta, viljelyä, maahantuontia tai maastavientiä varten valmistaa, kuljettaa, luovuttaa tai välittää välineitä, tarvikkeita tai aineita tietäen, että niitä käytettäisiin tähän tarkoitukseen, tai
2) varoja lainaamalla tai muuten rahoittamalla edistää huumausainerikosta tai sen valmistelua taikka 1 kohdassa tarkoitettua toimintaa tietäen, että rahoitus käytetään tähän tarkoitukseen,
on tuomittava, jollei teko ole rangaistava osallisuutena huumausainerikokseen tai törkeään huumausainerikokseen, huumausainerikoksen edistämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
5 §
Määritelmät
Huumausaineena pidetään tässä luvussa huumausainelaissa (1289/93) tarkoitettua huumausainetta.
Erittäin vaarallisella huumausaineella tarkoitetaan huumausainetta, jonka käyttöön liittyy virheellisestä annostelusta johtuva hengenvaara, lyhytaikaisestakin käytöstä johtuva vakavan terveydellisen vaurion vaara tai voimakkaat vieroitusoireet.
6 §
Menettämisseuraamus
Tässä luvussa mainitun rikoksen kohteena ollut «huumausaine» on tuomittava valtiolle menetetyksi. Jos huumausainetta ei voida tuomita menetetyksi sen johdosta, että se on menettämisseuraamuksen välttämiseksi kätketty tai hävitetty, rikoksen tekijä ja siihen osallinen voidaan tuomita huumausaineen asemesta menettämään sen arvo joko kokonaan tai osaksi.
Menetetyksi on tuomittava myös
1) välineet, tarvikkeet tai aineet, joita on käytetty tässä luvussa mainitun rikoksen tekemiseen tai jotka on tähän tarkoitukseen hankittu, sekä
2) edellä 4 §:n 2 kohdassa tarkoitetut varat siinäkin tapauksessa, että teko on rangaistava huumausainerikoksena tai törkeänä huumausainerikoksena; varojen menettämiseen voidaan tuomita rahoittaja, rahoituksen vastaanottaja tai kumpikin yhteisvastuullisesti.
Edellä 2 momentissa säädettyyn menettämisseuraamukseen sovelletaan vastaavasti, mitä 46 luvun 9-11 §:ssä säädetään.
Rikoksen tuottaman hyödyn menettämisestä säädetään 2 luvun 16 §:ssä.
7 §
Toimenpiteistä luopuminen
Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta tässä luvussa tarkoitetusta rikoksesta voidaan sen lisäksi, mitä rikoslain voimaanpanemisesta annetussa asetuksessa tai tässä laissa säädetään, jättää syyte ajamatta tai rangaistus tuomitsematta, jollei teko olosuhteet huomioon ottaen ollut omiaan heikentämään yleistä lainkuuliaisuutta. Syyte voidaan myös jättää ajamatta tai rangaistus tuomitsematta, jos tekijä osoittaa sitoutuneensa sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymään hoitoon.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1994.
Huumausainelaki
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §
Soveltamisala
Tätä lakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan.
Huumausaineista, jotka ovat lääkkeitä, on lisäksi voimassa, mitä niistä erikseen säädetään.
Huumausaineiden käytön ehkäisystä ja huumausaineiden väärinkäyttäjien huollosta säädetään raittiustyölaissa (828/82) ja päihdehuoltolaissa (41/86). Huumausainerikoksista säädetään rikoslaissa.
2 §
Määritelmät
Huumausaineena pidetään vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa (SopS 43/65) tarkoitettuja aineita ja valmisteita sekä psykotrooppisia aineita koskevassa yleissopimuksessa (SopS 60/76) tarkoitettuja aineita ja valmisteita siten kuin sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä tarkemmin määrätään. Asetuksella voidaan lisäksi säätää, että huumausaineiksi luetaan siinä mainitut kasvit, jotka sisältävät jotakin edellä mainituissa kansainvälisissä sopimuksissa tarkoitettua ainetta.
Huumausaineen valmistuksessa käytettävinä aineina pidetään tässä laissa Wienissä 20 päivänä joulukuuta 1988 huumausaineiden ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan tehdyn Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen liitteen luetteloissa tarkoitettuja aineita sekä näitä aineita sisältäviä valmisteita siten kuin sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä tarkemmin määrätään, lukuun ottamatta lääkevalmisteita tai muita luetteloituja aineita sisältäviä valmisteita, jotka on yhdistetty siten, että luetteloissa mainittuja aineita ei voida helposti käyttää tai eristää käytössä olevilla keinoilla.
Huumausaineen valmistuksena pidetään, tuotantoa lukuun ottamatta, kaikkia menetelmiä, joilla huumausaineita voidaan aikaansaada. Valmistuksena pidetään lisäksi puhdistamista sekä huumausaineiden muuntamista toisiksi huumausaineiksi.
Huumausaineen tuotannolla tarkoitetaan oopiumin, kokanlehtien, kannabiksen tai kannabishartsin erottamista kasveista, joista niitä saadaan.
3 §
Yleiskielto
Huumausaineen tuotanto, valmistus, maahantuonti, maastavienti, jakelu, kauppa, hallussapito ja käyttö on kielletty muihin kuin lääkinnällisiin, tieteellisiin taikka huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistäviin tarkoituksiin. Lisäksi on kielletty oopiumi- unikon, kokapensaan ja hampun viljely käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena.
4 §
Lupa lääkinnällisiin tarkoituksiin
Huumausaineen valmistus, maahantuonti ja maastavienti lääkinnällisiin tarkoituksiin on sallittu lääkelaitoksen luvalla. Valmistuslupaa ei kuitenkaan erikseen vaadita valmisteille.
Luvan myöntämistä harkittaessa on kansainvälisten yleissopimusten velvoitteiden lisäksi otettava huomioon huumausaineiden väärinkäytön ehkäisy. Huumausaineelle, jolla ei katsota olevan merkittävää lääkinnällistä käyttöä, ei lupaa saa myöntää.
Lupa huumausaineen valmistukseen myönnetään määräajaksi. Lääkelaitos voi erityisistä syistä peruuttaa valmistukseen, maahantuontiin tai maastavientiin myönnetyn luvan.
5 §
Lupa tieteellisiin taikka huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistäviin tarkoituksiin
Lääkelaitos voi myöntää viranomaiselle tai tieteelliselle tutkimuslaitokselle luvan huumausaineen maahantuontiin, maastavientiin tai valmistukseen käytettäväksi tieteelliseen tutkimukseen taikka huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistäviin tarkoituksiin. Lääkelaitos voi määräajaksi antaa keskusrikospoliisin päällikölle ja tullihallituksen rikostutkintayksikön päällikölle valtuuden antaa lupia huumausaineen maahantuontiin tai maastavientiin huumausainerikosten tutkintatarkoituksiin. Valtuutuksen nojalla myönnetyistä luvista on ilmoitettava välittömästi lääkelaitokselle.
Sen lisäksi mitä 1 momentissa säädetään, lääkelaitos voi yksittäistapauksessa myöntää luvan huumausaineen maahantuontiin, maastavientiin tai valmistukseen vähäisessä määrin tutkimustarkoituksiin käytettäväksi.
Lääkelaitos voi erityisistä syistä peruuttaa tässä pykälässä tarkoitetun luvan tai valtuutuksen.
6 §
Luvanvaraisuudesta vapauttaminen ja muista valvontatoimenpiteistä säätäminen
Asetuksella voidaan vapauttaa huumausaineen valmistusta, maahantuontia ja maastavientiä koskevasta luvanvaraisuudesta sellainen «huumausaine», johon katsotaan voivan liittyä sen laajaan lääkinnälliseen käyttöön nähden vain vähäisenä pidettävä väärinkäytön vaara, sekä huumausaineen maahantuontia ja maastavientiä koskevasta luvanvaraisuudesta sellainen huumausainetta sisältävä yhdistelmävalmiste, jossa on huumausainetta ainoastaan vähäisessä määrin ja vaikeasti erotettavassa muodossa ja johon ei liity olennaista väärinkäytön vaaraa. Asetuksella voidaan samalla säätää mainittuja aineita ja valmisteita koskevista muista valvontatoimenpiteistä. Asetuksella voidaan säätää, että edellä mainituista yhdistelmävalmisteista päättää tarkemmin lääkelaitos.
Sen lisäksi mitä 1 momentissa säädetään, huumausaineen maahantuontia ja maastavientiä koskevasta luvanvaraisuudesta ja muista valvontatoimenpiteistä ovat, sen mukaan kuin asetuksella tarkemmin säädetään, vapautettuja kansainvälisessä liikenteessä toimivien alusten ja ilma-alusten lääkevarastoihin sisältyvät huumausaineet sekä matkustajan henkilökohtaiseen lääkitykseen tarkoitetut lääkevalmisteet.
7 §
Huumausaineen valmistuksessa käytettävien aineiden valvonta
Jos on syytä epäillä, että huumausaineen valmistuksessa käytettävä aine on tarkoitettu huumausaineen laittomaan valmistukseen, lääkelaitoksella on oikeus kieltää aineen maahantuonti, maastavienti ja luovuttaminen.
Huumausaineen valmistuksessa käytettävien aineiden valvonnasta säädetään tarkemmin asetuksella.
8 §
Merkintä
Huumausaineen ja huumausaineen valmistuksessa käytettävän aineen valmistajan, maahantuojan, maastaviejän ja luovuttajan on huolehdittava siitä, että päällyksessä, jossa aine tai valmiste luovutetaan, on tarvittavat tunnistetiedot.
Päällysmerkinnöistä sekä vienti- ja tuontiasiakirjoissa ilmoitettavia tietoja koskevista vaatimuksista säädetään tarkemmin asetuksella.
9 §
Huumausaineita ja niiden valmistuksessa käytettäviä aineita koskeva kirjanpito- ja tietojenantovelvollisuus
Huumausaineiden tuotantoon, valmistukseen, maahantuontiin, maastavientiin, jakeluun, kauppaan ja hallussapitoon oikeutetut ovat velvollisia pitämään kirjaa huumausaineista sekä antamaan niihin liittyviä ilmoituksia ja tietoja siten kuin sosiaali- ja terveysministeriö tarkemmin määrää.
Huumausaineen valmistuksessa käytettävien aineiden maahantuojat ja maastaviejät ovat velvollisia pitämään kirjaa mainituista aineista sekä antamaan niihin liittyviä ilmoituksia ja tietoja siten kuin sosiaali- ja terveysministeriö tarkemmin määrää.
Lääkelaitoksella on oikeus saada 1 ja 2 momentissa tarkoitettu kirjanpito pyynnöstä nähtäväkseen.
10 §
Takavarikointi, hävittäminen ja hävitettäväksi toimittaminen
Sen lisäksi mitä pakkokeinolaissa (450/87) säädetään takavarikoimisesta, pidättämiseen oikeutetun virkamiehen on takavarikoitava «huumausaine», jonka hallussapitoon ei ole 3-6 §:n nojalla oikeutta. Pidättämiseen oikeutetun virkamiehen on todistettavasti hävitettävä tai hävitytettävä takavarikoitu «huumausaine». «Huumausaine» tai osa siitä on kuitenkin säilytettävä niin kauan kuin sitä mahdollisesti tarvitaan oikeudenkäynnissä todisteena.
Pidättämiseen oikeutettu virkamies saa todistettavasti hävittää tai hävityttää huumausaineen laittomaan tuotantoon, viljelyyn, valmistukseen, hallussapitoon tai käyttöön tarkoitetun raaka-aineen, muun aineen, laitteen tai tarvikkeen, joka voidaan takavarikoida, jos on todennäköistä, että se tultaisiin tuomitsemaan valtiolle menetetyksi, eikä sillä ole huomattavaa arvoa.
Joka on saanut haltuunsa huumausainetta olematta sen hallussapitoon oikeutettu, on velvollinen toimittamaan sen viipymättä poliisille tai tulliviranomaiselle.
11 §
Uhkasakko
Jos joku laiminlyö hänelle tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten mukaan kuuluvien velvollisuuksien täyttämisen, lääkelaitos voi velvoittaa hänet velvollisuuksien täyttämiseen asettamalla uhkasakon. Uhkasakosta on voimassa, mitä uhkasakkolaissa (1113/90) säädetään.
12 §
Määräysten antaminen ja valvonta
Huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvonta kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön alaiselle lääkelaitokselle.
Sosiaali- ja terveysministeriö antaa tarvittaessa määräyksiä huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden varastoinnista, säilytyksestä, kuljetuksesta ja muusta käsittelystä sekä hävittämisestä.
Lääkelaitoksen määräämä henkilö on oikeutettu tarkastamaan tiloja, joissa huumausainetta tai huumausaineen valmistuksessa käytettävää ainetta valmistetaan, varastoidaan, säilytetään tai muulla tavoin käsitellään sekä ottamaan tarkastuksen yhteydessä korvauksetta näytteitä tutkittavaksi.
13 §
Tarkemmat säännökset
Tarkemmat säännökset tämän lain täytäntöönpanosta annetaan asetuksella.
14 §
Voimaantulo
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1994.
Tällä lailla kumotaan 21 päivänä tammikuuta 1972 annettu huumausainelaki (41/72) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin.
Huumausaineasetus
Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1993
Sosiaali- ja terveysministerin esittelystä säädetään 17 päivänä joulukuuta 1993 annetun huumausainelain (1289/93) nojalla:
1 §
Huumausaineiksi luettavat kasvit
Huumausainelain (1289/93) 2 §:n 1 momentissa tarkoitettuja huumausaineiksi luettavia kasveja ovat vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa (SopS 43/65) mainittujen kasvien lisäksi khat-kasvi (Catha Edulis), meskaliinia sisältävät kaktuskasvit ja Psilosybe-sienet.
2 §
Valmistuslupa
Huumausaineen valmistusluvassa on mainittava valmistajan nimi, osoite ja ammatti tai toimiala, valmistuspaikka, valmistettavan huumausaineen nimi ja mahdollinen kansainvälinen yleisnimi sekä laatu ja valmistettavaksi sallittu määrä, määräys ajasta, jonka kuluessa valmistuksen tulee tapahtua sekä muut tarpeelliset valmistukselle asetetut ehdot. Valmistusluvassa on oltava maininta siitä, että «huumausaine» on käytettävä lääkinnälliseen, tieteelliseen tai huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistävään tarkoitukseen.
3 §
Tuontilupa
Huumausaineen tuontiluvassa on mainittava huumausaineen nimi ja mahdollinen kansainvälinen yleisnimi, tuotavaksi aiottu määrä, tuojan ja lähettäjän nimi ja osoite sekä tuojan ammatti tai toimiala. Luvassa on myös mainittava määräaika, jonka kuluessa maahantuonti on suoritettava sekä tuontia koskevat muut tarpeelliset ehdot. Jos «huumausaine» tuodaan maahan valmisteena, luvassa on lisäksi mainittava valmisteen nimi, jos sellainen on olemassa, sekä lääkemuoto. Tuontiluvassa on mainittava, että «huumausaine» käytetään lääkinnälliseen, tieteelliseen tai huumausainerikosten ehkäisemistä tai tutkintaa edistävään tarkoitukseen. Tuontiluvassa voidaan myös määrätä huumausaineen maahantuontitavasta. Tuontilupapäätöksen ohella hakijalle on annettava tuontitodistus vientiluvan hankkimiseksi lähettäjämaan asianomaiselta viranomaiselta.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen (SopS 60/76) listoissa IÄIII mainitun huumausaineen tuontiluvan on lisäksi oltava Yhdistyneiden Kansakuntien talous- ja sosiaalineuvoston huumausainetoimikunnan vahvistaman kaavan mukainen.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listassa I mainittujen aineiden tuonti maahan tullivarastossa säilyttämistä varten on kielletty.
Kun tuontilupaa edellyttävä «huumausaine» on tuotu maahan tai maahantuonnille määrätty aika on päättynyt, lääkelaitoksen on palautettava vientimaan asianomaiselle viranomaiselle jäljennös vientiluvasta, johon on merkitty, paljonko luvassa mainitusta huumausaineen määrästä on tuotu maahan.
4 §
Vientilupa
Huumausaineen vientilupahakemukseen on liitettävä asianomaisen maan viranomaisen antama todistus siitä, että vietäväksi tarkoitetun erän tuonti siihen maahan on sallittua.
Vientiluvassa on mainittava huumausaineen nimi ja mahdollinen kansainvälinen yleisnimi, vietäväksi tarkoitettu määrä, viejän ja vastaanottajan nimi ja osoite sekä määräaika, jonka kuluessa vienti on suoritettava. Jos «huumausaine» viedään valmisteena, luvassa on lisäksi mainittava valmisteen nimi, jos sellainen on olemassa, sekä lääkemuoto. Vientiluvassa on myös mainittava tuontiluvan numero ja päiväys sekä luvan antanut viranomainen. Luvassa voidaan määrätä huumausaineen maastavientitavasta.
Hakijalle annetaan jäljennös vientiluvasta, joka on liitettävä lähetykseen. Lääkelaitoksen on lähetettävä luvasta jäljennös tuontimaan asianomaiselle viranomaiselle.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listoissa IÄIII mainitun huumausaineen vientiluvan on oltava Yhdistyneiden Kansakuntien talous- ja sosiaalineuvoston huumausainetoimikunnan vahvistaman kaavan mukainen.
5 §
Kiintiöt
Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen listoissa I ja II mainittujen huumausaineiden valmistukseen, maahantuontiin ja maastavientiin oikeuttavaa huumausainelain 4 ja 5 §:ssä tarkoitettua lupaa ei saa myöntää suuremman huumausainemäärän valmistukseen, maahantuontiin tai maastavientiin kuin mitä kansainväliselle huumausaineiden valvontalautakunnalle on ilmoitettu sinä vuonna käytettävän mainittuihin tarkoituksiin.
Jos vuoden lopussa havaitaan, että valmistetut ja maahantuodut määrät jonakin vuonna ylittävät 1 momentissa mainitun määrän, on jokainen vuoden lopussa jäljellä oleva ylijäämä vähennettävä seuraavana vuonna valmistettavista tai maahantuotavista määristä.
Muuntamista varten tarpeelliseksi ilmoitettu määrä on, mikäli mahdollista, kokonaan käytettävä tähän tarkoitukseen sinä vuonna, jota arvio koskee. Muussa tapauksessa vähennetään käyttämättä jäänyt osa seuraavan vuoden arviosta.
6 §
Luvanvaraisuudesta vapauttaminen
Huumausaineen valmistuksen, maahantuonnin ja maastaviennin luvanvaraisuudesta ovat vapautettuja psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listassa IV mainitut huumausaineet ja huumausaineen maahantuonnin ja maastaviennin luvanvaraisuudesta vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen listassa III mainitut valmisteet.
Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, huumausaineen maahantuontia ja maastavientiä koskevasta luvanvaraisuudesta ovat vapautettuja sellaiset yhdistelmävalmisteet, jotka sisältävät muuta psykotrooppista ainetta kuin psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listassa I mainittua ainetta ja joiden koostumus on sellainen, ettei ole olemassa vaaraa niiden väärinkäyttämisestä tai vaara on vain vähäinen eikä valmisteista saada helposti eristetyksi edellä mainittua ainetta sellaista määrää, joka voisi johtaa väärinkäyttöön. Lääkelaitos päättää tarkemmin näistä valmisteista.
7 §
Huumausaineen viennistä ja tuonnista ilmoittaminen
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listassa IV mainittujen huumausaineiden viennistä on viejän tehtävä Yhdistyneiden Kansakuntien talous- ja sosiaalineuvoston huumausainetoimikunnan vahvistaman kaavan mukaisella lomakkeella ilmoitus kolmena kappaleena, joista kaksi on toimitettava viipymättä viennin tapahduttua lääkelaitokselle ja kolmas on liitettävä lähetykseen. Ilmoituksessa on mainittava viejän ja tuojan nimi ja osoite, huumausaineen kansainvälinen yleisnimi tai sellaisen puuttuessa listassa käytetty nimi, huumausaineen määrä ja vientipäivä. Valmisteesta on ilmoituksessa lisäksi mainittava valmisteen nimi, jos sellainen on olemassa, sekä lääkemuoto.
Lääkelaitoksen on niin pian kuin mahdollista mutta kuitenkin 90 päivän kuluessa vientipäivästä, lähetettävä kirjattuna lähetyksenä jäljennös viejältä saadusta ilmoituksesta vastaanottavan maan asianomaiselle viranomaiselle ja pyydettävä ilmoitus tavaran vastaanottamisesta.
Kun psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listassa IV mainittu «huumausaine» on tuotu maahan, maahantuojan on viipymättä toimitettava lääkelaitokselle lähetykseen liitetty viejän ilmoitus. Ilmoitukseen on merkittävä tuodun huumausaineen määrä ja vastaanottopäivämäärä.
8 §
Aluksen ja ilma-aluksen lääkevarastot sekä matkustajan henkilökohtaiset lääkevalmisteet
Huumausainelain ja tämän asetuksen maahantuontia ja maastavientiä koskevia säännöksiä ei huumausainelain 12 §:n säännöksiä lukuunottamatta sovelleta vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen listoissa IÄIII, psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listoissa IIÄIV sekä tämän asetuksen 6 §:n 2 momentissa tarkoitettujen huumausaineiden sellaisiin rajoitettuihin määriin kansainvälisessä liikenteessä olevalla aluksella tai ilma-aluksella, joita saatetaan tarvita matkan aikana ensiaputarkoituksiin tai hätätilanteissa. Huumausaineet on säilytettävä lukitussa lääkekaapissa olevassa sinetöidyssä ensiapulaatikossa, ja niistä on vastuussa aluksella päällikkö ja ilma-aluksella ensiapulaatikosta tai lääkekaapista vastaava henkilö. Mainittuja säännöksiä ei sovelleta myöskään sellaisiin vähäisiin määriin edellä mainittuja huumausaineita, joita matkustaja tuo lääkevalmisteina henkilökohtaista lääkitystään varten.
9 §
Huumausaineen valmistuksessa käytettävän aineen viennistä ilmoittaminen
Huumaus- ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan Wienissä 20 päivänä joulukuuta 1988 tehdyn yleissopimuksen liitteen luetteloon I kuuluvien aineiden maastaviennistä on viejän tehtävä vähintään 30 päivää ennen vientiä ilmoitus lääkelaitokselle. Ilmoituksessa on mainittava viejän, tuojan, muun vientitoimitukseen mahdollisesti osallistuvan sekä lähetyksen lopullisen vastaanottajan, mikäli tämä on tiedossa, nimi ja osoite. Ilmoituksessa on lisäksi mainittava aineen nimi siten kuin se on ilmoitettu edellä mainitussa luettelossa, aineen määrä ja paino, aineen vientipäivä ja lähetyspaikka sekä oletettu saapumispaikka vastaanottavassa maassa.
Lääkelaitoksen on niin pian kuin mahdollista ilmoitettava 1 momentissa mainitut tiedot aineen vastaanottavan maan asianomaiselle viranomaiselle, jos vastaanottava maa on ilmoittanut huumaus- ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan Wienissä 20 päivänä joulukuuta 1988 tehdyn sopimuksen mukaisesti vaativansa ilmoituksen tekemistä.
10 §
Kansainvälisille valvontaviranomaisille ilmoittaminen
Lääkelaitos antaa kansainvälisille valvontaviranomaisille vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen ja huumaus- ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan Wienissä 20 päivänä joulukuuta 1988 tehdyn yleissopimuksen edellyttämät arviot ja tiedot.
11 §
Huumausaineen varastointi lääketehtaassa ja lääketukkukaupassa
Lääketehtaassa ja lääketukkukaupassa ei saa olla varastossa huumausainetta enemmän, kuin mitä on tarpeen tavanomaista käyttöä tai myyntiä varten ottaen huomioon vallitsevat markkinointiolosuhteet.
12 §
Päällysmerkinnät sekä vienti- ja tuontiasiakirjojen tiedot
Huumausaineen päällyksestä on käytävä ilmi aineen nimi siten kuin se on ilmoitettu vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen tai psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen listoissa. Myytäväksi tarkoitetun huumausaineen päällyksestä on lisäksi käytävä ilmi aineen tai valmisteen huumausainepitoisuus.
Huumausaineen valmistuksessa käytettävän aineen päällyksestä on käytävä ilmi aineen nimi siten kuin se on ilmoitettu huumaus- ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan Wienissä 20 päivänä joulukuuta 1988 tehdyn yleissopimuksen liitteen luetteloissa.
Huumausaineen ja huumausaineen valmistuksessa käytettävän aineen vientiin ja tuontiin liittyvistä asiakirjoista tulee käydä ilmi aineen nimi siten kuin se on ilmoitettu vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen, psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen tai huumaus- ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan Wienissä 20 päivänä joulukuuta 1988 tehdyn yleissopimuksen liitteiden listassa tai luetteloissa, aineen määrä sekä viejän, tuojan, jakelijan ja aineen lopullisen vastaanottajan, mikäli tämä on tiedossa, nimi ja osoite.
13 §
Luetteloiden pito
Lääkelaitoksen on pidettävä saatavilla ajan tasalla olevia luetteloita huumausaineista ja niiden valmistuksessa käytettävistä aineista sekä 6 §:n 2 momentissa tarkoitetuista valmisteista sekä tiedotettava niitä koskevista muutoksista.
14 §
Tuomitsemisesta ilmoittaminen
Jos joku tuomitaan rangaistukseen rikoslain 50 luvussa tarkoitetusta rikoksesta, tuomioistuimen on toimitettava lääkelaitokselle jäljennös asiaa koskevasta päätöksestä.
15 §
Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1994.
Sosiaali- ja terveysministeriön päätös
huumausaineista ja huumausaineen valmistuksessa käytettävistä aineista
Sosiaali- ja terveysministeriö on 17 päivänä joulukuuta 1993 annetun huumausainelain (1289/93) 2 §:n 1 ja 2 momentin nojalla päättänyt:
1 §
Huumausaineena pidettävät aineet ja valmisteet
Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen luettelo I
Alfa-asetyylimetadoli (α-3-asetoksi-6-dimetyyliamino-4,4-difenyyliheptaani)
Alfameprodiini (α-3-etyyli-1-metyyli-4-fenyyli-4-propionioksipiperidiini)
Alfametadoli (α-6-dimetyyli-amino-4,4-difenyyli-3-heptanoli)
Alfametyylifentanyyli (N-[1- (α-metyylifenetyyli)-4-piperidyyli]-propionianilidi
Alfa-metyylitiofentanyyli (N-[1-[1-metyyli-2-(2-tienyyli)etyyli]-4-piperidyyli]propionianilidi)
Alfaprodiini (α-1,3-dimetyyli-4-fenyyli-4-propionioksipiperidiini)
Alfentaniili (N-[1-[2- (4-etyyli-4,5-dihydro-5-okso-1H-tetratsol-1-yyli)etyyli]-4-(metoksimetyyli)-4- piperidinyyli] -N-fenyylipropaaniamidimonohydrokloridi)
Allyyliprodiini (3-allyyli-1-metyyli-4-fenyyli-4-propionioksipiperidiini)
Anileridiini (1-p-aminofenetyyli-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Asetorfiini (7-(1-hydroksi-1-metyylibutyyli)-6-metoksi-17-metyyli-4,5-epoksi-6,14-etenomorfinanyyli-(3)-asetaatti)
Asetyylialfametyylifentanyyli (N-[1-(α-metyylifenetyyli)-4-piperidyyli] -asetanilidi)
Asetyylimetadoli(3-asetoksi-6-dimetyyliamino-4,4-difenyyliheptaani)
Beeta-asetyylimetadoli (β-3-asetoksi-6-dimetyyliamino-4,4-difenyyliheptaani)
Beeta-hydroksifentanyyli (N-[1-(beetahydroksifenetyyli)-4-piperidyyli]propionianilidi)
Beeta-hydroksi-3-metyylifentanyyli (N-[1-(beeta-hydroksifenetyyli)-3-metyyli-4-piperidyyli] propionianilidi)
Beetameprodiini (β-3-etyyli-1-metyyli-4-fenyyli-4-propionioksipiperidiini)
Beetametadoli (β-6-dimetyyliamino-4,4-difenyyli-3-heptanoli)
Beetaprodiini (β-1,3-dimetyyli-4-fenyyli-4-propionioksi-piperidiini)
Bentsetidiini (1-(2-bentsyylioksietyyli)-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Betsitramidi (1-(3-syano-3,3-difenyylipropyyli)-4-(2-okso-3-propionyyli- 1-bentsimidatsolinyyli)-piperidiini)
Bentsyylimorfiini (3-bentsyylimorfiini)
Dekstromoramidi ((+)-4- [2-metyyli-4-okso- 3,3-difenyyli-4-(1-pyrrolidinyyli)-butyyli] -morfoliini)
Desomorfiini (dihydrodesoksimorfiini)
Diampromidi (N-[2-(metyylifenetyyliamino)-propyyli]-propionianilidi)
Dietyylitiambuteeni (3-dietyyliamino-1,1-di-(2'-tienyyli)-1-buteeni)
Difenoksiini (1-(3-syano-3,3-difenyylipropyyli)-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihappo)
Difenoksylaatti (1-(3-syano-3,3-difenyylipropyyli)-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Dihydromorfiini
Dimefeptanoli, Bimetadoli(6-dimetyyliamino-4,4-difenyyli-3-heptanoli)
Dimenoksadoli (2-dimetyyliaminoetyyli-1-etoksi-1,1-difenyyliasetaatti)
Dimetyylitiambuteeni (3-dimetyyliamino -1,1-di-(2'-tienyyli)-1-buteeni)
Dioksafetyylibutyraatti (etyyli-4-morfolino-2,2-difenyylibutyraatti)
Dipipanoni (4,4-difenyyli-6-piperidiini-3-heptanoni)
Drotebanoli (3,4-dimetoksi- 17-metyylimorfinaani-6β,14-dioli)
Ekgoniini , sen esterit ja johdannaiset, joista voidaan valmistaa ekgoniinia ja kokaiinia
Etokseridiini (1-[2-(2-hydroksietoksi)-etyyli]-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Etonitatseeni (1-dietyyliaminoliaminoetyyli- 2-p-etoksibentsyyli-5-nitrobentsimidatsoli)
Etorfiini (7-(1-hydroksi-1-metyylibutyyli)-6-metoksi-17-metyyli-4,5-epoksi-6,14-etenomorfinanoli-(3))
Etyylimetyylitiambuteeni (3-etyylimetyyliamino-1,1-di-(2'-tienyyli)-1-buteeni)
Fenadoksoni (6-morfolino-4,4-difenyyli-3-heptanoni)
Fenampromidi (N-(1-metyyli-2-piperidinoetyyli)-propioni-anilidi)
Fenatsosiini (2'-hydroksi-5,9-dimetyyli-2-fenetyyli-6,7-bentsomorfaani)
Fenomorfaani (3-hydroksi-N-fenetyylimorfinaani)
Fenoperidiini (1-(3-hydroksi-3-fenyylipropyyli)-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Fentanyyli (1-fenetyyli-4-N-propionyylianilinopiperidiini)
Furetidiini (1-(2-tetrahydrofurfuryylioksietyyli)-4-fenyylipi peridiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Heroiini (diasetyylimorfiini)
Hydrokodoni, Hydrokoni (dihydrokodeinoni)
Hydroksipetidiini, Oksipetidiini (4-m-hydroksifenyyli-1-metyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Hydromorfinoli(14-hydroksidihydromorfiini)
Hydromorfoni (dihydromorfinoni)
Isometadoni (6-dimetyyliamino-5-metyyli-4,4-difenyyli-3-heksanoni)
Kannabis (intialainen hamppu), kannabishartsi sekä kannabisuutteet ja -tinktuurat
Ketobemidoni (4-m-hydroksifenyyli-1-metyyli-4-propionyylipiperidiini)
Klonitatseeni (2-p-klooribentsyyli-1 -dietyyli-aminoe-tyyli-5-nitrobentsimidatsoli)
Kodoksiimi (dihydrokodeinoni-6-karboksimetyylioksiimi)
Kokaiini (bentsoyyliekgoniinin metyyliesteri)
Kookanlehti
Levofenasyylimorfaani ((-)-3-hydroksi-N-fenasyylimorfinaani)
Levometorfaani *)((-)-3-metoksi-N-metyylimorfinaani)
Levomoramidi ((-)-4- [2-metyyli-4-okso-3,3-difenyyli-4-(1-pyrrolidinyyli)-butyyli]-morfoliini)
Levorfanoli *)((-)-3-hydroksi-N-metyylimorfinaani)
Metadoni (6-dimetyyliamino-4,4-difenyyli-3-heptanoni)
Metadoni-intermediaatti (4-syano-2-dimetyyliamino-4,4-difenyylibutaani)
Metatsosiini (2'-hydroksi-2,5,9-trimetyyli-6,7-bentsomorfaani)
Metoponi (5-metyylidihydromorfinoni)
Metyylidesorfiini (6-metyyli-Δ-6-desoksimorfiini)
Metyylidihydromorfiini (6-metyylidihydromorfiini)
3-metyylifentanyyli (N-(3-metyyli-1-fenetyyli-4-piperidyyli) propionianilidi) sekä sen isomeeriset muodot:
cis-N-[3-metyyli-1-(2-fenyylietyyli)-4- piperidyyli] propionianilidi
trans-N-[3-metyyli-1-(2-fenyylietyyli)-4-piperidyyli] propionianilidi
3-metyylitiofentanyyli (N-[3-metyyli-1-[2-(2-tienyyli)etyyli] -4-piperidyyli]propionianilidi)
Moramidi-intermediaatti (2-metyyli-3-morfolino-1,1-difenyylipropaanikarboksyylihappo)
Morferidiini (1-(2-morfolinoetyyli)-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Morfiini
Morfiinimetyylibromidi ja muut viidenarvoista typpeä sisältävät morfiinijohdokset sisältäen nimenomaan morfiini-N-oksidijohdokset, joista yksi on kodeiini-N-oksidi
Morfiini-N-oksidi
MPPP (1-metyyli-4-fenyyli-4-piperidinolipropionaatti)
Myrofiini (myristyylibentsyylimorfiini)
Nikomorfiini (3,6-dinikotinyylimorfiini)
Norasymetadoli ((±)-α-3-asetoksi-6-metyyliamino-4,4-difenyyliheptaani)
Norlevorfanoli ((-)-3-hydroksimorfinaani)
Normetadoni (6-dimetyyliamino-4,4-difenyyli-3-heksanoni)
Normorfiini (demetyylimorfiini)
Norpipanoni (4,4-difenyyli-6-piperidiini-3-heksanoni)
Oksikodoni, Oksikoni (14-hydroksidihydrokodeinoni)
Oksimorfoni (14-hydroksidihydromorfinoni)
Oopiumi
Para-fluorofentanyyli (4'-fluoro-N-(1-fenetyyli-4-piperidyyli) propionianilidi)
PEPAP (1-fenetyyli-4-fenyyli-4-piperidinoliasetaatti)
Petidiini (1-metyyli-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Petidiini-intermediaatti-A (4-syano-1-metyyli-4-fenyylipiperidiini)
Petidiini-intermediaatti-B (4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Petidiini-intermediaatti-C (1-metyyli-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihappo)
Piminodiini (4-fenyyli- 1-(3-fenyyliaminopropyyli)-piperidiini-4-karboksyylihapon etyyliesteri)
Piritramidi (1-(3-syano-3,3-difenyylipropyyli)-4-(1-pipe ridino)-piperidiini-4-karboksyylihappoamidi)
Proheptatsiini (1,3-dimetyyli-4-fenyyli-4-propionioksiatsasykloheptaani)
Properidiini (1-metyyli-4-fenyylipiperidiini-4-karboksyylihapon isopropyyliesteri)
Rasemetorfaani ((±)-3 -metoksi-N-metyylimorfinaani)
Rasemoramidi ((±)-4-[2-metyyli-4-okso-3,3-difenyyli-4-(1-pyrrolidinyyli)-butyyli]- morfoliini)
Rasemorfaani ((±)-3-hydroksi-N-metyylimorfinaani)
Sufentaniili (N-[4-(metoksimetyyli)-1- [2-(2-tienyyli)-etyyli]-4-piperidyyli]-propionianilidi)
Tebaiini
Tebakoni (asetyylidihydrokodeinoni)
Tilidiini ((±)-etyylitrans-2-(dimetyyliamino)-1-fenyyli-3-syklohekseeni-1-karboksylaatti)
Tiofentanyyli (N-[1-[2-(2-tienyyli)etyyli]-4-piperidyyli] propionianilidi)
Trimeperidiini (1,2,5-trimetyyli-4-fenyyli-4-propionioksipiperidiini)
Unikkouute , väkevöity, (valmiste saadaan, kun unikko lukuun ottamatta siemeniä (Poppy straw), on saatettu sen alkaloidien väkevöimisprosessin alaiseksi);
tämän luettelon aineiden isomeerit, paitsi erityisesti poisjätetyt, mikäli sellaisten isomeerien olemassaolo on kemiallisesti mahdollista;
tämän luettelon aineiden esterit ja eetterit, paitsi jossakin muussa luettelossa olevat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista;
tämän luettelon aineiden suolat mukaan luettuna edellä mainittujen esterien, eetterien ja isomeerien suolat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet lukuun ottamatta luettelossa III mainittuja valmisteita.
*) Dekstrometorfaani ((+)-3-metoksi-N-metyylimorfinaani) ja dekstrorfaani ((+)-3-hydroksi-N-metyylimorfinaani) on erityisesti jätetty pois tästä ryhmästä.
Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen luettelo II
Asetyylidihydrokodeiini
Dekstropropoksifeeni (α-(+)-4-dimetyyliamino-1,2-difenyyli-3-metyyli-2-butyylipropionaatti)
Dihydrokodeiini
Etyylimorfiini (3-etyylimorfiini)
Folkodiini (morfolinyylietyylimorfiini)
Kodeiini (3-metyylimorfiini)
Nikodikodiini (6-nikotinyylidihydrokodeiini)
Nikokodiini (6-nikotinyylikodeiini)
Norkodeiini (N-demetyylikodeiini)
Propiraami (N-(1-metyyli-2-piperidinoetyyli)-N-2-pyridyylipropioniamidi);
tämän luettelon aineiden isomeerit, paitsi erityisesti poisjätetyt, mikäli sellaisten isomeerien olemassaolo on kemiallisesti mahdollista;
tämän luettelon aineiden suolat, mukaan luettuna edellä mainittujen isomeerien suolat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet lukuun ottamatta luettelossa III mainittuja valmisteita.
Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen luettelo III
1. Asetyylidihydrokodeiini-
Dihydrokodeiini-
Etyylimorfiini-
Folkodiini-
Kodeiini-
Nikodikodiini-
Nikokodiini- ja
Norkodeiinivalmisteet,
kun mainitut huumausaineet on sekoitettu yhden tai useamman aineen kanssa eivätkä sisällä enempää kuin 100 milligrammaa huumausainetta annostusyksikköä kohti eikä niiden pitoisuus ole enempää kuin 2,5 prosenttia jakelematonta valmistetta kohti.
2. Kokaiinivalmisteet, jotka eivät sisällä enempää kuin 0,1 prosenttia kokaiinia emäkseksi laskettuna, ja oopiumi- tai morfiinivalmisteet, jotka eivät sisällä morfiinia enempää kuin 0,2 prosenttia vedettömäksi emäkseksi laskettuna ja jotka on sekoitettu yhden tai useamman aineen kanssa siten>että huumausainetta ei voida saada takaisin helposti käytettävissä olevilla keinoilla tai pito isu utena, joka voi aiheuttaa vaaraa yleiselle terveydelle.
3. Difenoksylaattivalmisteet, jotka eivät sisällä enempää kuin 2,5 milligrammaa difenoksylaattia emäkseksi laskettuna, eikä vähempää kuin 25 mikrogrammaa atropiinisulfaattia annostusyksikköä kohti.
4. Difenoksiinivalmisteet, jotka eivät sisällä enempää kuin 0,5 mg difenoksiinia eikä vähempää kuin 2,5 mikrogrammaa atrnpiinisulfaattia annostusyksikköä kohti.
5. Propiraamivalmisteet, jotka eivät sisällä enempää kuin 100 mg propiraamia annostusyksikköä kohti, ja jotka on sekoitettu vähintään samaan määrään metyyliselluloosaa.
6. Pulvis ipecacuanhae et opii compositus 10 prosenttia oopiumia jauheena 10 prosenttia oksetusjuurta (Radix ipecacuanhae) jauheena hyvin sekoitettuna 80 prosenttiin mitä tahansa jauhennettua ainetta, joka ei sisällä huumausainetta.
7. Suun kautta annettavat dekstropropoksifeenivalmisteet, jotka eivät sisällä enempää kuin 135 milligrammaa dekstropropoksifeenia emäkseksi laskettuna annostusyksikköä kohti tai joiden pitoisuus ei ole enempää kuin 2,5 prosenttia jakelematonta valmistetta kohti edellyttäen, että nämä valmisteet eivät sisällä psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen alaisia aineita.
8. Valmisteet, jotka ovat vastaavia tämän luettelon aineiden kanssa, ja näiden valmisteiden sekoitukset aineiden kanssa, jotka eivät sisällä huumausainetta.
Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen luettelo IV
Alfametyylifentanyyli (N-[1-(α-metyylifenetyyli)-4-piperidyyli] -propionianilidi)
Alfa-metyylitiofentanyyli (N-[1-[1-metyyli-2-(2-tienyyli)etyyli]-4-piperidyyli] propionianilidi)
Asetyylialfametyylifentanyyli (N-[1-(α-metyylifenetyyli)-4-piperidyyli] -asetanilidi)
Beeta-hydroksifentanyyli (N-[1-(beetahydroksifenetyyli)-4-piperidyyli] propionianilidi)
Beeta-hydroksi-3-metyylifentanyyli (N-[1-(beeta-hydroksifenetyyli)-3-metyyli-4-piperidyyli] propionianilidi)
Desomorfiini (dihydrodesoksimorfiini)
Heroiini (diasetyylimorfiini)
Kannabis (intialainen hamppu) ja kannabishartsi
Ketobemidoni (4-m-hydroksifenyyli-1-metyyli-4-propionyylipiperidiini)
3-metyylifentanyyli (N-(3-metyyli-1-fenetyyli-4-piperidyyli)-propionianilidi) sekä sen isomeeriset muodot:
cis-N-[3-metyyli-1-(2-fenyylietyyli)-4- piperidyyli]-propionianilidi
trans-N-[3-metyyli-1-(2-fenyylietyyli)-4-piperidyyli]-propionianilidi
3-metyylitiofentanyyli (N-[3-metyyli-1-[2-(2-tienyyli)etyyli]-4-piperidyyli] propionianilidi)
MPPP (1-metyyli-4-fenyyli-4-piperidinolipropionaatti)
Para-fluorofentanyyli (4'-fluoro-N-(1-fenetyyli-4-piperidyyli) propionianilidi)
PEPAP>(1-fenetyyli-4-fenyyli-4-piperidinoliasetaatti)
Tiofentanyyli (N-[1-[2-(2-tienyyli)etyyli]-4-piperidyyli] propionianilidi); sekä
tämän luettelon aineiden suolat, jos sellaisen suolan muodostaminen on mahdollista.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen luettelo I
Dietyylitryptamiini (DET) (N,N-dietyylitryptamiini)
Dimetoksiamfetamiini (DMA) (dl-2,5-dimetoksi-α-metyylifenyylietyyliamiini)
Dimetoksibromiamfetamiini (DOB) (2,5-dimetoksi-4-bromiamfetamiini)
Dimetoksietyyliamfetamiini (DOET) (dl-2,5-dimetoksi-4-etyyli-α-metyylifenyylietyyliamiini)
DMHP (3-(1,2-dimetyyliheptyyli)-1-hydroksi-7,8,9,10-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-6H-dibentso-[b,d]-pyraani)
Dimetyylitryptamiini (DMT) (N,N-dimetyylitryptamiini)
Etisyklidiini (PCE) (N-etyyli-1-fenyylisykloheksyyliamiini)
Katinoni ((-)-α-aminopropiofenoni)
Lysergidi (LSD, LSD-25) (d-lysergihapon dietyyliamidi), Lysergihapon amidi
Meskaliini (3,4,5-trimetoksifenetyyliamiini)
Metoksimetyleenidioksiamfetamiini (MMDA) (dl-5-metoksi-3,4-metyleenidioksi-α-metyylifenyylietyyliamiini)
Metyleenidioksiamfetamiini (MDA) (3,4-metyleenidioksiamfetamiini)
Metyleenidioksimetamfetamiini (MDMA) (dl-3,4-metyleenidioksi-N,α-dimetyylifenyylietyyliamiini)
4-metyyliaminoreksi ( (±)-cis-2-amino-4-metyyli-5-fenyyli-2-oksatsoliini)
N-etyyli MDA ( (±)-N-etyyli- α-metyyli-3,4-metyleenidioksi)fenetyyliamiini)
N-hydroksi MDA ( (±)-N-[α-metyyli-3,4-(metyleenidioksi)fenetyyli]hydroksyyliamiini)
Paraheksyyli (3-heksyyli-1-hydroksi- 7,8,9,10-tetrahydro-6,6,9 -trimetyyli-6H-dibentsol-[b,d]-pyraani)
Parametoksiamfetamiini (PMA) (4-metoksi-α-metyylifenyylietyyliamiini)
Psilosiini (3-(2-dimetyyliaminoetyyli)-4 hydroksi-indoli)
Psilosybiini (3-(2-dimetyyliaminoetyyli)-indoli-4-yylidivetyfosfaatti)
Rolisyklidiini (PHP,PCPY) (1-(1-fenyylisykloheksyyli) pyrrolidiini)
STP, DOM (2-amino-1-(2,5-dimetoksi-4-metyyli)-fenyylipropaani)
Tenosyklidiini (TCP) (1-[1-(2-tienyyli) sykloheksyyli]piperidiini)
Tetrahydrokannabinoli , seuraavat isomeerit ja niiden stereokemialliset muunnokset:
7,8,9,10-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(9R,10aR)-8,9,10,10a-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(6aR,9R,10aR)-6a,9,10,10a-tetrahydro- 6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(6aR,10aR)-6a,7,10,10a-tetrahydro-6,6,9- trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
6a,7,8,9-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
(6aR,10aR)-6a,7,8,9,10,10a-heksahydro-6,6- dimetyyli-9-metyleeni-3-pentyyli-6H-dibentso[b,d]pyraani-1-oli
Trimetoksiamfetamiini (TMA) (dl-3,4,5-trimetoksi-α-metyylifenyylietyyliamiini);
tämän luettelon aineiden stereoisomeerit, mikäli sellaisten isomeerien olemassaolo on kemiallisesti mahdollista;
tämän luettelon aineiden suolat, jos sellaisen suolan muodostaminen on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen luettelo II
Amfetamiini ((±)-2-amino-1 -fenyylipropaani)
Deksamfetamiini ((+)-2-amino-1-fenyylipropaani)
Delta-9-tetrahydrokannabinoli stereokemiallisine muunnoksineen ( (6aR,10aR)- 6a,7,8,10a-tetrahydro-6,6,9-trimetyyli-3- pentyyli-6H-dibentso[b,d] pyraani-1-oli)
Fendimetratsiini ((+)-3,4-dimetyyli-2-fenyylimorfoliini)
Fenetylliini (dl-3,7-dihydro-1,3-dimetyyli-7-(2-[(1-metyyli-2-fenyylietyyli)amino]- etyyli)-1-1H-puriini-2,6-dioni)
Fenmetratsiini ((±)-3-metyyli-2-fenyylimorfoliini)
Fensyklidiini (PCP) (1-(1 -fenyylisykloheksyyli)-piperidiini)
Levamfetamiini (1-α-metyylifenetyyliamiini)
Levometamfetamiini (1-N,α-dimetyyli-fenetyyliamiini)
Meklokvaloni (3-(o-kloorifenyyli)-2-metyyli-4 (3H)-kinatsolinoni)
Metakvaloni (2-metyyli-3-o-tolyyli-4(3H)-kinatsolinoni)
Metamfetamiini ((+)-2-metyyliamino-1-fenyylipropaani)
Metamfetamiinirasemaatti ((±)-N, α-dimetyylifenetyyliamiini)
Metyylifenidaatti (2-fenyyli-2-(2-piperidyyli)-etikkahapon metyyliesteri)
Sekobarbitaali (5-allyyli-5-(1-metyylibutyyli)-barbituurihappo);
tämän luettelon aineiden stereoisomeerit, mikäli sellaisten isomeerien olemassaolo on kemiallisesti mahdollista;
tämän luettelon aineiden suolat, mukaan luettuna edellä mainittujen isomeerien suolat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen luettelo III
Amobarbitaali (5-etyyli-5-(3-metyylibutyyli)-barbituurihappo)
Buprenorfiini (21-syklopropyyli-7-α [(S)-1-hydroksi-1,2,2-trimetyylipropyyli]-6,14-endo-etano-6,7,8,14-tetrahydro-oripaviini)
Butalbitaali (5-allyyli-5-isobutyylibarbituurihappo)
Glutetimidi (2-etyyli-2-fenyyliglutarimidi)
Katiini (d-treo-2-amino-1-hydroksi-1-fenyylipropaani)
Pentatsosiini (1,2,3,4,5,6-heksahydro-6,11-dimetyyli-3-(3-metyyli-2-butenyyli)-2,6-metano-3-bentsatsosiini-8-oli)
Pentobarbitaali (5-etyyli-5-(1-metyylibutyyli)-barbituurihappo)
Syklobarbitaali (5-(1-sykloheksen-1 -yyli)-5-etyylibarbituurihappo);
tämän luettelon aineiden stereoisomeerit, mikäli sellaisten olemassaolo on kemiallisesti mahdollista;
tämän luettelon aineiden suolat, mukaan luettuna edellä mainittujen isomeerien suolat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet.
Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen luettelo IV
Allobarbitaali (5,5-diallyylibarbituurihappo)
Alpratsolaami (8-kloori-1-metyyli-6-fenyyli-4H-s-triatsolo [4,3-a] [1,4] bentsodiatsepiini)
Amfepramoni (2-(dietyyliamino)-propiofenoni)
Barbitaali (5,5-dietyylibarbituurihappo)
Bentsfetamiini (N-bentsyyli-N,α -dimetyylifenyylietyyliamiini)
Bromatsepaami (7-bromi-1,3-dihydro-5-(2- pyridyyli)-2H-1,4- bentsodiatsepiini-2- oni)
Butobarbitaali (5-butyyli-5-etyylibarbituurihappo)
Deloratsepaami (7-kloori-5-(o-kloorifenyyli)-1,3-di- hydro-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Diatsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-1-metyyli-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Estatsolaami (8-kloori-6-fenyyli-4H-s- triatsolo [4,3-a] [1,4] bentsodiatsepiini)
Etinamaatti (1-etynyylisykloheksyylikarbamaatti)
Etklorvynoli(etyyli-2-kloorivinyylietinyylimetanoli)
Etyyliamfetamiini (dl-N-etyyli-α-metyylifenyylietyyliamiini)
Etyyliloflatsepaatti (etyyli-7-kloori-5-(o-fluorifenyyli)- 2,3-dihydro-2-oksi-1H-1,4-bentsodiatsepiini-3-karboksylaatti)
Fenkamfamiini (dl-N-etyyli-3-fenyylibisyklo (2,2,1)-heptaani-2-amiini)
Fenobarbitaali (5-etyyli-5-fenyylibarbituurihappo)
Fenproporeksi (dl-3-[(α-metyylifenetyyli)amino]-propionitriili)
Fentermiini (α,α-dimetyylifenetyyliamiini)
Fludiatsepaami (7-kloori-5-(o-fluorifenyyli)-1,3-dihydro-1-metyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Flunitratsepaami (5-(o-fluorifenyyli)-1,3-dihydro-1-metyyli-7-nitro-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Fluratsepaami (7-kloori-1-[2-(dietyyliamino) etyyli]-5-(o-fluorifenyyli)-1,3-dihydro-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Halatsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-5-fenyyli-1-(2,2,2-trifluorietyyli)-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Haloksatsolaami (10-bromi-11b-(o-fluorifenyyli)-2,3,7,11 b-tetrahydro-oksatsolo [3,2-d] [1,4]-bentsodiatsepiini-6(5H)-oni)
Kamatsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-3-hydroksi-1-metyyli-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni-dimetyylikarbamaatti)
Ketatsolaami (11-kloori-8,12b-dihydro-2,8-dimetyyli-12b-fenyyli-4H-[1,3]-oksatsino-[3,2-d] [1,4] - bentsodiatsepiini- 4,7(6H)-dioni)
Klobatsaami (7-kloori-1-metyyli-5 -fenyyli-1H-1,5- bentsodiatsepiini-2,4 (3H,5H)- dioni)
Kloksatsolaami (10-kloori-11b-(o-kloorifenyyli)-2,3,7,11b-tetrahydro-oksatsolo- [3,2d] [1,4] -bentsodiatsepiini-6(5H)-oni)
Klonatsepaami (5-(o-kloorifenyyli)- 1,3-dihydro-7-nitro-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2- oni)
Klooridiatsepoksidi (7-kloori-2-metyyliamino-5-fenyyli-3H-1,4-bentsodiatsepiini-4- oksidi)
Kloratsepaatti (7-kloori-2,3-dihydro-2,2-dihydroksi-5-fenyyli-1H-1,4-bentsodiatsepiini-3-karboksyylihappo)
Klotiatsepaami (5-(o-kloorifenyyli)-7-etyyli-1,3-dihydro-1-metyyli-2H-tieno [2,3-e]-1,4-diatsepiini-2-oni)
Lopratsolaami (6-(o-kloorifenyyli)-2,4-dihydro-2- [(4-metyyli-1-piperatsinyyli) metyleeni]-8-nitro-1H-imidatso-[1,2-a] [1,4] -bentsodiatsepiini-1-oni)
Loratsepaami (7-kloori-5-(o-kloorifenyyli)-1,3-dihydro-3-hydroksi-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Lormetatsepaami (7-kloori-5-(o-kloorifenyyli)-1,3-dihydro-3-hydroksi-1-metyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Matsindoli (5-(4-kloorifenyyli)-2,5-dihydro-3H-imidatso-(2,1-a)-isoindol-5-oli)
Medatsepaami (7-kloori-2,3-dihydro-1-metyyli-5-fenyyli-1H-1,4-bentsodiatsepiini)
Mefenoreksi (dl-N-(3-klooripropyyli)-α- metyylifenetyyliamiini)
Meprobamaatti (2-metyyli-2-propyyli-1,3-propaanidiolidikarbamaatti)
Metypryloni (3,3-dietyyli-5-metyyli-2,4-piperidiinidioni)
Metyylifenobarbitaali (5-e-tyyli-1-metyyli-5-fenyylibarbituurihappo)
Midatsolaami (2-kloori-6-(2-fluorifenyyli)-1-metyyli-4H-imidatso- [1,5-a] [1,4] -b-entsodiatsepiini)
Nimetatsepaami (1,3-dihydro-1-metyyli-7-nitro-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Nitratsepaami (1,3-dihydro-7-nitro-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Nordatsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Oksatsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-3-hydroksi-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Oksatsolaami (10-kloori-2,3,7,11b-tetrahydro-2-metyyli-11b-fenyylioksatsolo-[3,2-d] [1,4] -bentsodiatsepiini-6(5H)-oni)
Pemoliini (2-amino-5-fenyyli-2-oksatsolin-4-oni) tai (2-imino-5-fenyyli-4-oksatsolidinoni)
Pinatsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-5-fenyyli-1-(2-propynyyli)-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Pipradroli (1,1-difenyyli-1-(2-piperidyyli)-metanoli)
Pratsepaami (7-kloori-1-(syklopropyylimetyyli)-1,3-dihydro-5-fenyyli-2H- 1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Pyrovaleroni (dl-1-(4-metyylifenyyli)-2-(1-pyrrolidinyyli)-1-pentanoni)
Sekbutabarbitaali (5-sek-butyyli-5-etyylibarhituurihappo)
SPA, Lefetamiini ((-)-1-dimetyyliamino-1,2-difenyylietaani)
Tematsepaami (7-kloori-1,3-dihydro-3-hydroksi-1-metyyli-5-fenyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Tetratsepaami (7-kloori-5-(syklohekseeni-1-yyli)-1,3-dihydro-1-metyyli-2H-1,4-bentsodiatsepiini-2-oni)
Triatsolaami (8-kloori-6-(o-kloorifenyyli)-1-metyyli-4H-s-triatsolo-[4,3-a] [1,4]-bentsodiatsepiini)
Vinyylibitaali (5-(1-metyylibutyyli)-5-vinyylibarbituurihappo);
tämän luettelon aineiden stereoisomeerit, mikäli sellaisten isomeerien olemassaolo on kemiallisesti mahdollista;
tämän luettelon aineiden suolat, mukaan luettuna edellä mainittujen isomeerien suolat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet.
2 §
Huumausaineen valmistukseen käytettävät aineet ja valmisteet
Huumausaineiden ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan tehdyn sopimuksen luettelo I
N-asetyyliantraniilihappo
Efedriini
Ergometriini
Ergotamiini
1-fenyyli-2-propanoni
Isosafroli
Lysergihappo
3,4-metyleenidioksifenyyli-2-propanoni
Piperonaali
Pseudoefedriini
Safroli;
tämän luettelon aineiden suolat mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä mainittuja aineita sisältävät valmisteet lukuun ottamatta lääkevalmisteita ja muita luettelossa mainittuja aineita sisältävia valmisteita, joiden koostumus on sellainen, ettei mainittuja aineita voida helposti käyttää tai eristää vaivatta käytössä olevilla keinoilla.
Huumausaineiden ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan tehdyn sopimuksen luettelo II
Antraniilihappo
Asetoni
Etikkahappoanhydridi
Etyylieetteri
Fenyylietikkahappo
Kaliumpermanganaatti
Kloorivetyhappo, lukuunottamatta sen suoloja
Metyylietyyliketoni
Piperidiini
Rikkihappo, lukuunottamatta sen suoloja Tolueeni;
tämän luettelon aineiden suolat, mikäli sellaisten olemassaolo on mahdollista; sekä
tässä luettelossa mainittuja aineita sisältävät valmisteet lukuun ottamatta lääkevalmisteita ja muita luettelossa mainittuja aineita sisältäviä valmisteita, joiden koostumus on sellainen, ettei mainittuja aineita voida helposti käyttää tai eristää vaivatta käytössä olevilla keinoilla.
3 §
Voimaantulo
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1994.
Viimeksi muokannut
Cactaceae, 20.3.2008 3:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.