A-klinikoitten johto uskoo kannabiksen vapautukseen
Julkaistu 26.03.2006, klo 06.13 (päivitetty 26.03.2006, klo 06.14)
Kannabis palaa
Puolet A-klinikoista uskoo, että miedot huumeet laillistetaan Suomessa ennemmin tai myöhemmin.
Yksikään vastanneista ei pitänyt kehitystä toivottavana huumeiden terveydellisten vaikutusten takia.
Kannabiksen vapauttaminen on Suomessakin edessä vielä joskus, uskovat päihdehoitoa tekevien A-klinikoiden johtajat.
Joka toinen 40 vastanneesta johtajasta uskoo, että kannabis vapautetaan joskus. Muutama arvelee vapautuksen tapahtuvan jo ensi vuosikymmenellä ja yksi laillistaisi sen käytön heti.
Vastaajista kymmenen ilmoitti, ettei kannabista vapauteta koskaan.
Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen kyselyyn vastanneista klinikoista useimpien mielestä kannabiksen laillistaminen riippuu huumepolitiikan kehityksestä Keski-Euroopassa.
Vastauksien mukaan kannabista pidetään osana nuorisokulttuuria, joka on tullut jäädäkseen tupakan ja alkoholin rinnalle.
Toisaalta yksi vastaaja on sitä mieltä, että nykyisen liberaalin suhtautumisen vastakohdaksi mielipiteet ovat muuttumassa selvästi huumeiden vastaisemmiksi. Hän arvelee, että pakkohoitopuheet ja rajoitukset yleistyvät.
Tiukentuneista asenteista kertoo se, että huumerikoksiin tuomituista kaksi kolmesta on huumeiden käyttäjiä.
Kukaan vastaajista ei pitänyt kehitystä kannabiksen vapauttamiseksi toivottavana. Heidän mielestään kannabiksen laillistaminen lisäisi huumeiden kokonaiskulutusta ja päihdesairauksien hoitokustannuksia.
Lehti kyseli kuun puolivälissä 40n A- klinikan johtajan kantaa kannabikseen.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskuksen Stakesin ja poliisin tilastojen mukaan huumetilanne Suomessa on ollut viime vuosina melkoisen vakaa. Huumerikollisuus jopa väheni viime vuonna. Toisaalta nykyluvut ovat jopa kaksinkertaisia kymmenen vuoden takaisiin verrattuna.
YLE24
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id30884.html
Lisätty 18 minuutin jälkeen:
Avoin huumekeskustelu on vaikeaa
Kannabistuotteiden laillistaminen ponnahtaa aina ajoittain julkisuuteen. Rintamalinjat ovat yleensä jyrkät. Olisiko laillistamisessa ylipäänsä mitään järkeä?
Kuopion yliopiston kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen on siitä harvinainen kansanterveystieteilijä, että hän suostuu avoimesti pohtimaan asiaa.
Hän sanoo, että kannabiksen laillistamisella on tietysti kansanterveydelliset riskinsä. Mutta myönteisiäkin puolia on: tuoteturvallisuuden varmistus ja rikollisuuden kitkentä. Nyt rikollisjärjestöt hallitsevat niin markkinoita kuin tuotteiden laatua.
- Yhteiskuntapoliittisesti ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta laillistamisella saavutettaisiin muitakin edullisia vaikutuksia. Joissakin maissa pohditaan jo nyt, kuinka paljon enemmän tiukka kontrolloiva ja kriminalisoiva politiikka aiheuttaa vahinkoja verrattuna laillistamiseen.
Lääkärinä Kauhanen tietää myös huumeketjun sen pään, joka näkyy terveydenhuollossa.
- Terveydenhuollossa arki on raakaa: vakavasti opiaattiriippuvaisia, vakavia mielenterveysongelmia. Yleensä siellä on kuitenkin kyse muista aineista. Kansainvälisten tutkimusten mukaan pelkkä kannabiksen käyttö on harvoin hoitoon hakeutumisen ainoa syy.
- Kannabiskaan ei ole mikään terveystuote. Siinä on terva-aineksia enemmän kuin tupakassa. Kannabista ei voi verrata kuitenkaan tupakkaan, koska sen käyttö on useimmiten satunnaista ja harvajaksoista.
- Alkoholi on edelleen ylivoimaisesti vaarallisempi.
- Autolla ajo kannabiksen vaikutuksen alaisena on erittäin vaarallista, mutta niin se on alkoholinkin. Kokonaisuutena kannabiksen vaikutukset olisivat vähäisemmät kuin alkoholin.
Kauhanen arvelee, että kannabiksen laillistaminen on Suomessa ajankohtaista aikaisintaan ensi vuosikymmenellä.
- Todennäköisesti se tapahtuu myöhemmin. Jos paineita muutoksiin on, asiassa pitää edetä asteittain yhdessä muiden EU-maiden kanssa.
Kauhanen pitää kannabiksen vapauttamista poliittisesti arkana kysymyksenä. Poliitikolle jo asian pohdiskelu merkitsee poliittista itsemurhaa.
- Tätä on kuitenkin pohdittava vakavasti. Tällä hetkellä Suomi ei ole kulttuurisesti kypsä siihen. Asiallinen keskustelu on vaikeaa.
Kauhanen korostaa, että eri Euroopan maat ovat hyvin eri tilanteissa. Ainoastaan Hollannissa kannabis on laillistettu. Iso-Britanniassa laajaa laitonta käyttöä katsotaan käytännössä läpi sormien.
- Ensi vuosikymmenellä tätä keskustelua käydään Suomessa ja Euroopassa ehkä neutraalimmin ja vähemmän tunteenomaiselta pohjalta.
http://media.keskisuomalainen.fi/sunnuntaisuomalainen/