Sivukommentti ensin,
Ja toisekseen myös sitä mieltä, että ei kannabiksesta voi mitään (kattavia ja oikeasti hyödyllisiä) tutkielmia yms. tehdä, ellei oo omakohtaista kokemusta k.o. päihteestä.
Hmm, tavallaan joo, ainakin jos halutaan tutkia myös jotain subjektiivisia kokemuksia ym. mutta mielestäni sellainen kuuluu paremmin vaikka kaunokirjallisuuteen... Mut siis joka tapauksessa: kannattaa muistaa, että tässä yhteiskunnassa tällainen tutkimus otetaan missään määrin vakavasti
vain jos sen tekijä asettuu itse tutkittavan huumekulttuurin ulkopuoliseksi tarkkailijaksi.
Mutta asiaan: minustakin toi lähtökohta tuntui hieman asenteelliselta, mutta jospa vastaan tähän silti, luottaen rakentaviin tarkoitusperiin. Olisi hyvä kuitenkin pitää mielessä, että on tasan yhtä järkevää pitää kaikkia kannabiksenkäyttäjiä (nykyisinä tai tulevina) ongelmakäyttäjinä, kuin pitää kaikkia alkoholinkäyttäjiä alkoholisteina. Eli ei kovinkaan järkevää, vaikka kyseinen oletus edelleen tuntuukin olevan se "virallinen totuus" Suomessa.
Minä(kään) en kirjoittanut täysin vapaamuotoista mielipidetekstiä kuten tuossa toivottiin; helpompi jäsennellä noiden kysymysten alle tämä, ja olipa tässä näinkin ihan tarpeeksi vaivaa. En lukenut muiden vastauksia kunnolla läpi, joten hyvin mahdollista että toistan samoja asioita.
Ikä siinä 20-30:n puolivälissä, Etelä-Suomen lääni. Ekan kerran kannabista n. 7 vuotta sitten. Netin välityksella ainakin voi haastatella.
1. Miten kannabiksenkäyttö vaikuttaa elämääsi?
En tiedä, ei kovinkaan merkittävästi (enää) nykyään. Ainakin siihen liittyen tulee seurattuja näitä tiettyjä nettipalstoja, ja lisäksi suhtautuminen ja kiinnostus päihdepolitiikkaan olisi varmaan toisenlaista jos en käyttäisi. Tosin vaikka nyt lopettaisin, eivät perusmielipiteeni päihdepolitiikasta (eli Suomen nykylinjan toimimattomuudesta ym.) muuttuisi miksikään.
Jos polttelua pitäisi käytännön elämässä salailla enemmän, niin sitten varmaan vaikuttaisi enemmän. Mutta käytännössä onneksi ei tarvitse: kaikki suht läheiset ihmiset tietävät asiasta.
Varmaan tämä myös vaikuttaisi elämään enemmän, jos käyttäisin enemmän (ks. seuraava kohta). Luulen kylläkin, että itse kannabiksen vaikutuksia ennemmin tulisivat tällöin kannabiksen laittomuuteen liittyvät asiat, eli juurikin tarve pitää käyttö salassa jne. Luulen, että jos huomaisin ongelmia itse polttelun takia, niin vähentäisin sitä melko "automaattisesti".
2. Kuinka paljon käytät kannabista?
Melkoisen vähän ja harvoin. Esim. nyt viime kerrasta on ehkä noin kaksi kuukautta, en muista tarkkaan. Tosin tämä vaihtelee; joskus tulee polteltua kerran kuussa, joskus esim. kerran viikossa tai kahdessa (tai satunnaisesti useampikin kerta muutaman päivän sisällä), mutta nyt noin viimeisen vuoden aikana jäänyt aika vähiin.
Käytön vähäisyys ei ensisijaisesti johdu huonosta saatavuudesta tms., vaan asia on pikemminkin niin, että polttelen kun tekee mieli ja on sopiva tilaisuus, ja nyt vaan ei ole erityisesti tehnyt mieli tai ollut sellaisia (sosiaalisia tai muita) tilaisuuksia.
3. Onko kannabiksenkäyttö ongelma sinulle? Entä läheisillesi?
No, ei voi kyllä sanoa että se olisi ongelma. Ei itselleni eikä läheisilleni. Etenkin kun satun tietämään miltä oikeat päihdeongelmat perheen sisällä, läheltä katsottuna näyttävät (alkoholismi), niin voin täysin vilpittömästi noin sanoa.
4. Miten sinusta kannabiksenkäyttöä tulisi ehkäistä ja pitäisikö sitä ehkäistä?
Ainakaan kannabiksen käyttöä ei pitäisi yrittää ehkäistä nykykeinoilla, koska se ei toimi kovin hyvin, perustuu valheelliseen valistukseen ja niin edelleen. Mutta ylipäänsä musta olis erittäin hyvä jos
päihteidenkäyttöä yleensä voitaisiin jotenkin ehkäistä. Välillä ärsyttää / ihmetyttää suuresti, kun katsoo ympärilleen ja toteaa, kuinka keskeinen osa alkoholilla on Suomessa. "Paremmissakin piireissä" (suuret / menestyvät yritykset, korkeakouluopiskelijat jne.) lähes kaikki vapaamuotoinen hauskanpito voi pyöriä reippaan dokaamisen ympärillä. Vastaavasti tuntuu siltä, että liian monille kannabiksenkäyttäjille se pilvenpoltto on hyvin keskeinen osa elämää. Poltellaan joka päivä, ystäväpiiri voi rajoittua niihin jotka myös polttelevat, jne. Puhumattakaan sitten siitä mitä tuolla kadulla usein näkee - ihmisiä sekaisin viinasta tai muuten, varhaisteinit heittää jotain kannabisläppää koska ovat ilmeisesti niin kovia tyyppejä. Yms.
Toisaalta nyky-yhteiskunnassa meno on muutenkin monella tavalla sen verran älytöntä, että ehkä ei kannata ihmetellä tätä päihdekeskeisyyttä. En kuitenkaan tässä lähde pohtimaan yhteiskunnan, kapitalismin, teknologian (tai yleensä ihmiskunnan) kehitystä sen enempää, menee liian hämärille vesille.
5. Haluatko saada enemmän tietoa kannabiksesta viranomaisilta?
En. Kuten varmasti monilta muiltakin, myös itseltäni on aikaa sitten mennyt luottamus viranomaisten tarjoamaan "tietoon" tässä asiassa. Vaikka räikeät valheet ovat kai vähenemään päin, liittyy viralliseen tietoon nykyäänkin lähes aina poliittisia motiiveja, ts. epäonnistuneen päihdepolitiikan puolustelua ym. Mielestäni puolueettomampaa tietoa etsittäessä kannattaa suoraan tutustua alkuperäislähteisiin (kansainväliset tutkimukset, tieteelliset julkaisut; usein näihin pääsee käsiksi esim. netin kautta ihan ilmaiseksikin). Tosin täytyy myös sanoa, että toki monet julkisesti rahoitetut tahot, kuten A-klinikkasäätiö, tuottavat yleensä ottaen asiallista, suhteellisen propagandavapaata tietoa.
6. Millaisia toimintamuotoja haluaisit saada yhteiskunnan järjestämänä kannabiskulttuurin ympärille?
Ei mun nähdäkseni yhteiskunnan pitäisi järjestää mitään toimintaa kannabiskulttuurin (tai muidenkaan päihteiden) ympärille. Eiköhän toimintaa synny ihan itsestään jos on syntyäkseen.
7. Jos saisit muodostaa moniammatillisen työntekijäjoukon luomaan harrastustoimintaa kannabiksenkäyttäjille mitä eri ammattikuntia siihen kuuluisi ja miksi, ja mitä he tekisivät?
Ööh. Tässä lienee taustalla taas se ajatus ongemakäyttäjistä, ja siitä että heille pitäisi saada toimintaa? Hm, no mikäs siinä, se on ihan totta että
pitää olla mielekästä tekemistä jos liiallista pilvenpolttoa yrittää vähentää.
Jos taas ajattelen omaa tilannettani niin kysymys on outo: kyllä mulla on harrastuksia ihan tarpeeksi; ongelma on lähinnä se, ettei opiskelulta ja töiltä ym. jää aikaa kaikkeen mikä tuntuu kiinnostavalta.
Mitä toimintaa ja mitä ammattikuntia? -- no, jotain musiikkia, liikuntaa, kulttuuria, kai... Toisaalta en usko hetkeäkään ainakaan mihinkään pakkosyötettyyn harrastustoimintaan. Kysymyksestä tulee mieleen jokin ns. pakkohoidon yhteydessä tarjottava toiminta. Ei, ei todellakaan näin. Musta on lähinnä sairasta, että kun joillain terveydenhuollon ja vanhustenhoidon aloilla on oikea resurssipula, niin samalla mietitään hoitoa ja toimintaa ihmisille,
joista enemmistö ei sellaista tarvitse. No, sori jos tulkitsin kysymystä väärin. Mutta kyllähän tommosia "kaikki käyttäjät pakkohoitoon" -neronleimauksia on maassamme esitetty hyvinkin korkeilta tahoilta.
8. Minkälaisia tukitoimintoja haluat saada avuksesi ehkäisemään mahdolliset kannabiksesta johtuvat ongelmat?
Itse en usko että tulen tarvitsemaan kummempia tukitoimia kannabiksen tai muidenkaan päihteiden tiimoilta. Itselleni päihteet eivät vain ole kovin koukuttavia (verrattuna esim. nettiin).
Sen sijaan mielestäni ihan yleisesti yhteiskunnassa pitäisi olla tarjolla riittävästi tukea mm. päihde- ja mielenterveysongelmiin -- niille jotka sellaista etsivät. Riippumatta siitä onko kannabis osallisena ongelmiin vai ei. Tilanne kaiketi vaihtelee paikkakunnittain, mutta nykyäänhän joissain paikoissa kaikki halukkaat eivät saa riittävää tukea ja hoitoa vakaviinkaan ongelmiin (esim. heroiiniriippuvuuteen tai mielenterveysongelmiin).
Helpommin toki sanottu kuin tehty, mutta olen varma, että sieltä kontrollipolitiikan ja "valistuksen" puolelta voitaisiin siirtää resursseja oikeasti tarpeellisiin asioihin.
----
Jos muuten kiinnostaa (esim. taustamateriaaliksi opinnäytetyötä varten), niin
täältä löytyy monenlaista tilastollista jakaumaa niistä ihmisistä, jotka tänne foorumille kirjoittelevat. Ei noita tietenkään voi pitää tieteellisesti kovin edustavina tuloksina tai mitään sellaista, mutta väittäisin, että sopivan kriittisesti tutkimalla niistä saa irti kiinnostavaa, suuntaa-antavaa tietoa. (Eli vähintään pitää muistaa, että tulokset eivät edusta keskimääräistä suomalaista kannabiksenkäyttäjää, vaan tällaisilla nettifoorumeilla ihmiset ovat monella tavalla valikoituneita, nuoret ovat yliedustettuja, jne.)