Lasten huoneet syyniin taistelussa päihteitä vastaan
Lasten lisääntynyt juopottelu halutaan keskusteluun Keski-Karjalassa.
Kitee
Mia Rouvinen
- Lasten juopottelu ei ole Keski-Karjalassa vähentynyt, vaan pikemminkin lisääntynyt. Entistä nuoremmat kokeilevat alkoholia, rikosylikonstaapeli Antero Tykkyläinen Kiteen poliisista kertoo.
Poliisin havaintojen mukaan pahin vaihe on lasten siirtyessä kuudennelta seitsemännelle luokalle. Silloin tehdään ensimmäiset kokeilut, joista vanhemmat eivät useinkaan ole tietoisia.
Alkoholi ei ole suinkaan ainoa päihde, jonka käyttö seudulla on viime aikoina lisääntynyt. Tykkyläisen mukaan kannabis ja kovat aineet kuten amfetamiini ovat nostaneet päätään , vaikka tilastoluvuista hän vaikeneekin.
- Huumausainerikollisuus on tänä kesänä lisääntynyt erityisesti Kiteellä ja Tohmajärvellä. Myös lastenhuollon tarveilmoituksia on tullut puolta enemmän kuin viime vuonna, hän sanoo.
:idea: Jos vanhemmat epäilevät perheen nuoren käyttävän kannabista, hän neuvoo ratsaamaan lapsen huoneen tämän ollessa koulussa. Puukkojen, vaakojen ja ruiskujen löytyminen ovat hälyttäviä merkkejä. :idea:
Opas vanhemmille keskustelun tueksi
Tykkyläinen huomauttaa, että päihteiden käyttö saa nuoret myös helpommin sortumaan erilaisiin rikoksiin, joista jää merkintä kirjoihin pitkäksi aikaa.
- Poliisi on huolissaan siitä, etteivät vanhemmat tiedä, missä heidän lapsensa ovat. On tiedettävä, missä ja kenen kanssa lapsi on ja mitä hän tekee.
Hän ihmettelee, miten 12-14-vuotiaat samoilevat vielä puolen yön aikaan keskustassa, kun oikea kotiintuloaika olisi kello 21. Päihteitä lapsille välittävistä aikuisista hän patistaa ilmoittamaan poliisille, vaikka nimettömänä.
Tykkyläisen mukaan vanhempainilloissa on tullut esille, etteivät vanhemmat välttämättä tiedä, milloin lapsen kanssa pitäisi puhua ja mistä.
Välineitä kotien valistustyöhön tarjotaan ensi viikolla jokaisen keskikarjalaisen viidesluokkalaisen kotiin jaettavalla Puutu ajoissa -oppaalla.
Hankkeen takana on Kiteen inforyhmä, johon kuuluu muiden muassa terveydenhuollon, seurakunnan, koulun, nuorisotyön ja poliisin edustajia.
Ankkuri-projektin kustantamassa, Lions-piiri 107 H:n tuottamassa oppaassa käydään läpi päihteet tupakasta lääkkeisiin ja viinasta huumeisiin.
- Opas on keino lähestyä eri tavalla. Vuonna 2001 samaa opasta jaettiin kuudesluokkalaisille.
- Ennaltaehkäisevässä päihdetyössä parasta on varhainen välittäminen. Pelkästään tietoa kaatamalla ei saavuteta pysyviä tuloksia, vaan on tärkeää, että nuori oppisi itse ajattelemaan ja tekemään valintoja, Ankkurin projektipäällikkö Tuija Kosonen sanoo.
Rakkautta, rajoja ja ratsioita
Hankkeessa mukana olevat korostavat positiivista välittämistä, avoimuutta ja aitoa kiinnostusta lapsen tekemisiin.
- Se tiedetään, että yksi hyvä ystävä ja yksi hyvä harrastus kantavat jo pitkälle, nuoriso-ohjaaja Aija Penttinen muistuttaa.
Vanhempien toivotaan tutustuvan nuorten vapaa-ajanviettopaikkoihin, kuten Romolaan ja Monttuklubiin, ja perjantai-illan menoon kaupungilla.
- Kun nuori tulee illalla kotiin, olisi tärkeää, että vanhemmat olisivat odottamassa tai että vanhemmat hakisivat hänet kyliltä kotiin. Näin säilyisi kontrolli. Tarvitaan kolme ärrää: rakkautta, rajoja ja ratsioita, Tiina Hakulinen Ankkuri-projektista sanoo.
- Jos kontakti pelaa lapsena, se pelaa vanhempanakin. Kyttääminen kannattaa, vaikka se lapsia ärsyttääkin. Alle 18-vuotias on lastensuojelulaissa lapsi, kouluterveydenhoitaja Leila Uuksulainen puolestaan toteaa.
http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Ne ... index.html