Uutinen tämä ei ole, mutta laitetaan tänne silti.
URL artikkeliin
[url]http://www.karjalanheili.fi/index.php?Lehti[luejuttu]=4293[/url]
Itse artikkeli
Huumesienten käyttöön törmätään Joensuussa syksyisin. Kannabista ja muita huumeita vedetään yhä enemmän ympäri vuoden.
Syksy on vuoden parasta sienestysaikaa. Perussienestäjä kerää koppaansa kantarellit ja herkkutatit kulinaristinen nautinto mielessä, huumesienestäjä kykkii puiston laidalla haaveenaan matka toiseen maailmaan. Jo kotitalon pihalta löytyy pöntön sekoittamiseen sopivia aineita.
– Päihdepysäkille huumesienten kokeilijoita ilmaantuu satunnaisesti. Huumesienet ovat Joensuussa suhteellisen pienen piirin juttuja, kiitos hyvän muun huumetarjonnan, sosiaaliohjaaja Tauno Koriala nuorten päihdepysäkiltä kertoo.
A-klinikan sosiaaliterapeutti Sirpa Kuosmanen sanoo, että aikaisemmin huumaavien sienten käyttöön törmättiin paljon.
Nykyisin laajentunut huumetarjonta on vähentänyt hieman ”kaupungin halvimman huumeen” kulutusta. Sienten käyttöä päihdetarkoituksessa hillitsee myös niiden kausiluontoisuus, niitä löytyy suuremmissa määrin vain syksyllä.
Korialan mukaan huumesienten käyttö Itä-Suomen alueella on kuitenkin yleisempää kuin esimerkiksi Keski-Suomessa.
– Joensuu on syrjässä valtakaupungeista, joten täällä pontikan keitto ja muut tee-se-itse -huumeet ovat olleet suosittuja. Lisäksi seudulla vaikuttaneesta shamaanikulttuurista on jäänyt perinteitä joillekin tahoille huumesienten käytön muodossa, pohtii Koriala syitä myrkkysienten popsimiselle.
Huumesieninä käytetään tavallisimmin psilosybiiniä sisältäviä sieniä, joita kasvaa yleisesti puistoissa ja tienvarsilla. Kokeneimmat narkomaanit käyttävät myös kärpässientä ja muita hengenvaarallisia myrkkysieniä.
Internet osaltaan on pahentanut tilannetta helpottamalla tiedonsaantia huumesienten käytöstä. Joillakin sivuilla annetaan suoraan tarkkoja ohjeita sienten valmistuksesta ja annosmääristä.
Koriala vertaa psilosybiinin käyttövaikutuksia LSD:hen, koska sieni aiheuttaa samankaltaisia hallusinaatioita. Sirpa Kuosmanen kertoo, että joskus sienen käytöstä ”matka” voi jäädä päälle ja seurauksena on reissu Paiholaan. Huumesienten käyttöön liittyy myös paha olo ja kouristelu.
Kannabis puhututtaa
Vuosia päihdetyötä tehneen Tauno Korialan mukaan nuorten käyttämien päihteiden kirjo kasvaa koko ajan.
– 90-luvulla alkoholi oli selvästi ykköspäihde, mutta nykyisin yleisintä on käyttää sekaisin lääkkeitä, alkoholia ja huumeita.
Korialan mukaan nuorten päihteiden käytössä voi nähdä karkean jaon opinahjon perusteella. Ammattikoululaiset suosivat alkoholia, kun taas lukiossa ja yliopistossa elää kannabiskulttuuri.
Koriala ja Kuosmanen vahvistavat, ettei huumeiden käyttö nuorten ja aikuisten keskuudessa ole Joensuussa vähenemään päin. Viime aikoina erityisesti kannabiksen käyttö on yleistynyt voimakkaasti. Monet marihuanan käyttäjät rinnastavat aineen tupakkaan eivätkä pidä sitä huumeena ollenkaan.
Päihdetyöntekijän mielestä kannabis on kuitenkin huume, jonka polttaminen näkyy selvästi käyttäjässä. Sen takia Koriala ei kannata marihuanan laillistamista.
– Kannabiksella on vaikutusta käyttäjän fyysiseen ja psyykkiseen kuntoon. Sen on todettu aiheuttavan esimerkiksi lähimuistin heikkenemistä. Marihuanan käyttäjä ei itse tunnista olevansa humalassa, koska sen aiheuttama humalataso on alkoholia matalampi ja kestää pidempään, jopa seitsemän päivää.
Korialan mielestä huumeiden laillisuuden pohtimisen sijasta olisi tärkeää keskustella, mihin ihmeeseen nuoret ylipäätään päihteitä tarvitsevat.
– Tärkein kysymys on miksi. Mihin tarpeeseen tyydytystä ihmiset hakevat päihteitä käyttämällä. Huumeiden laillisuus tai laittomuus ei ole siinä se olennaisin asia.
23.8.2006 / Karjalan Heili / Kirsi Kerkkänen
Ammattikoululaiset suosivat alkoholia, kun taas lukiossa ja yliopistossa elää kannabiskulttuuri.
Njaaha, oiskohan näin...?
Päihdetyöntekijän mielestä kannabis on kuitenkin huume, jonka polttaminen näkyy selvästi käyttäjässä.
Itselläni on jo päässyt hieman unohtumaan, miltä ne kannabiksen käyttäjät oikein näyttivätkään. Johtuu varmaan artikkelissa mainitusta lähimuistin heikkenemisestä.