"A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä ei ylläty, kun saa luettavakseen väitteet, joiden perusteella kaksi kouvolalaisnuorta on perustellut vanhemmilleen viehtymystään kannabikseen.
- Näitä löytyy netistä paljon, hän sanoo.
Nuorten keräämien väitteiden mukaan kannabis on tupakkaa ja alkoholia monin verroin terveellisempi päihde, ja sen laittomana pitäminen aiheuttaa paljon enemmän haittoja kuin sen laillistamisesta koskaan voisi seurata.
Kannabiksen puolustajat kiistävät porttiteorian, pitävät Hollannin huumepolitiikkaa esimerkillisenä ja väittävät kannabiksen olevan todistetusti "tehokas lääke moneen sairauteen, kuten syöpään, MS-tautiin ja kiputiloihin". Muun muassa.
Onko netistä vaikkapa googlettamalla löydettävissä oleva kannabistieto luotettavaa?
On ja ei. Vastaaminen on Heinälästä vaikeaa, koska hänelle tarjoiltu kattaus sisältää villin valikoiman sekä terveyteen liittyviä että huumausainepolitiikkaa koskevia väittämiä.
- Osa on niin sanottuja maailmanluokan kysymyksiä, hän muotoilee.
Mukana on myös paljon pehmeisiin arvoihin nojaavaa retoriikkaa, joka puree varsinkin yhteiskunnallisesti tiedostaviin nuoriin ikäluokka toisensa jälkeen.
Hyvä esimerkki ovat viittaukset kannabikseen luonnontuotteena.
- Luonnossa on paljon hyvin myrkyllisiäkin aineita, Heinälä muistuttaa.
Kannabiksen lailla myös esimerkiksi nikotiini ja kärpässienet ovat luonnontuotteita.
Kiistatonta joka tapauksessa on, etteivät Hollannin coffee shopit ole olleet sellainen menestystarina, jollaisena jotkut haluavat ne esittää. Päätös kannabiskahviloiden perustamisesta syntyi Hollannissa tilanteessa, jossa viranomaiset olivat joutuneet selkä seinää vasten.
- Maan huumeongelma oli 80-luvulla saavuttamassa hallitsemattomat mittasuhteet, ja jotakin piti tehdä, Heinälä sanoo.
Kannabiksen salliminen määrätyissä paikoissa tuntui pienemmältä pahalta kuin rajaton käyttö missä hyvänsä. Samalla Hollannissa aloitettiin laajamittaiset korvaushoidot heroinisteille.
Uusimmat uutiset Hollannista kertovat viranomaisten yrityksistä suitsia coffee shopeja. Niitä ei haluta liian lähelle kouluja ja päiväkoteja.
Jos kannabis olisi harmiton tai suorastaan terveellinen päihde, tällaiseen kontrolliin tuskin nähtäisiin tarvetta.
Kaikkia heroiinin käyttöön liittyviä haittoja ei ole saatu hallintaan korvaushoidoillakaan.
Siinä missä alkuun keskityttiin hoitamaan heroiiniriippuvaisia metadonilla ja myöhemmin lisäksi subutexilla, nykyisin hoidetaan myös subutex-koukkuun jääneitä samalla aineella ja heroinisteja heroiinilla.
- Tavoitteena tietenkin on, että edes osa korvaushoidossa olevista voisi joskus päästä aineesta kokonaan eroon. Kontaktin saaminen käyttäjiin on joka tapauksessa hoidon ensimmäinen edellytys, Heinälä sanoo.
Porttiteoriaa Heinälä myöntää itsekin aikanaan epäilleensä. Hänestäkään ei ollut selvää, että mietojen huumeiden käyttö toimisi porttina kovempiin aineisiin.
Nyttemmin hän on muuttanut mielensä.
- On saatu paljon tieteellistä näyttöä siitä, ettei porttiteoria ole lainkaan poissuljettu.
On ymmärretty, että nikotiinin ja tupakan keskeinen merkitys päihdekokeiluihin altistavana, voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavana aineena pitää ottaa huomioon, kun yritetään vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön.
Myös väitteet kannabiksen käyttökelpoisuudesta saati ylivertaisuudesta lääkkeenä ovat Heinälän mukaan vahvasti liioiteltuja.
On totta, että kannabiksen psykoaktiivisilla aineilla eli kannabinoideilla on todettu myönteisiä vaikutuksia joihinkin sairauksiin. Lääketeollisuus tutkii parhaillaan aktiivisesti, voitaisiinko näitä ainesosia mahdollisesti hyödyntää nykyistä monipuolisemmin ja vähemmin haittavaikutuksin kuin kannabista polttamalla tai syömällä.
Sitä päivää ei kuitenkaan tulla näkemään, että marisätkiä käytettäisiin laajamittaisesti lääkkeinä.
- Kannabiksessa on satoja vaikuttavia aineita, ja lääketeollisuus pyrkii löytämään hyödyllisimmät ja siedetyimmät ainesosat.
Entä jos kannabis olisi Suomessa yhtä yleisesti käytetty päihde kuin alkoholi nyt - ja päinvastoin?
- Alkoholisairauksia olisi luonnollisesti vähemmän kuin nykyisin, Heinälä aloittaa ajatusleikin.
Päihteistä johtuvia kuolemantapauksia olisi myös vähemmän. Nythän alkoholi komeilee työikäisten suomalaisten kuolinsyytilastojen kärkipaikalla tasa-arvoisesti niin naisilla kuin miehilläkin.
- Kannabissairaudet eivät tapa yhtä paljon.
Säännöllisesti ja runsaasti kannabista polttava altistuu kuitenkin vähintään samoille terveysriskit kuin tupakoitsijatkin. Esimerkiksi tupakoitsijoille tyypilliset syöpäsairaudet sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet varmasti yleistyisivät.
Liikenteessä meno voisi olla nykyistäkin hullumpaa. Heinälä veikkaa, että liikennekuolemat lisääntyisivät, ja perustelee arvioitaan kannabis- ja alkoholipäihtymyksen eroilla. Kannabiksesta päihtynyt ei välttämättä tunnista tilaansa, ajan ja etäisyyksien arvioiminen häiriintyy ja tarkkuutta verottava päihtymys kestää useita tunteja.
- Päivittäin paljon polttava käyttäjä ei välttämättä ehdi missään välissä selvitä liikenteessä vaadittavaan ajokuntoon.
Yleisen ja laajan kannabiksenkäytön mahdollisia vaikutuksia ihmisten suoriutumiseen esimerkiksi opiskelu- ja työelämässä on vaikea arvioida. Kannabiksen tiedetään kyllä vaikuttavan korkeisiin aivotoimintoihin, kuten oppimiseen, muistiin ja päättelyyn.
- Yksilölliset erot näyttävät kuitenkin olevan suuria.
Lisääntymisterveyteen kannabiksen haitat ovat kokonaisuutena arvioiden alkoholihaittoja vähäisemmät.
- Kannabis aiheuttaa ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei yhtä paljon sikiövaurioita kuin alkoholi.
Alkoholin korvaaminen kannabiksella ei tekisi Suomesta onnelaa myöskään mielenterveyden kannalta. Kannabiksella on todettu selvä yhteys psykooseihin, mielialahäiriöihin ja ahdistuneisuuteen.
- Ainakaan terveysvaikutusten takia kenenkään ei kannata käyttää kannabista, Heinälä summaa."
Että näin. Otsikkoa myöten täyttä skebeliä
![D'oh :doh:](./images/smilies/doh.gif)