Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > Hometta kukissa, lääkkeet uhattuna  

Hometta kukissa, lääkkeet uhattuna

Keväällä siirryttyäni pääosin oraaliseen ja sitä kautta suurempaan annostukseen kävi selväksi, että entiset satomäärät eivät enää riitä. Olen aiemmin kasvatellut kannabikseni mullassa, mutta nyt rupesin vesi­viljelemään. Ensimmäinen vesiviljelykasvini ns. ämpäri­bubblerissa (rakennettu 10 litran kannellisesta ämpäristä, akvaarion ilmapumpusta ja pätkästä ilmaletkua) on jo ohittanut yhteensä noin kaksi kuukautta kestävän kukinnan puolen välin, ja hyvältä on näyttänyt. Tähän päivään asti.

Tänään, 13. päivän kunniaksi ja ehkäpä kostean kesän ansiosta, löysin jo mukavan kokoiseksi kasvaneesta C99-naaras­­kasvista hometta . Leikkasin homeiset haarat pois, mutta nyt on jännityksen paikka, ilmaantuuko loppu­kukituksen aikana hometta lisää. Jos home syökin yllättäen suuren osan sadostani, joudun vähentämään syömällä nauttimaani määrää.

Ja oikea vastaus on… Kanada?

Helpompaahan olisi, jos voisin hakea kukkani apteekista tai edes kasvattaa lääkkeeni laillisesti tarvitsematta piilotella kasvatuksia pienissä komeroissa homeelle alttiina. Esimerkiksi Kanadassa olisi mahdollista saada lupa oman lääke­­kannabiksensa kasvattamiseen, jos sairastaa MS-tautia. Olen varma, että Kanadaa sitovat samat kansainväliset mm. huumaus­­aineisiin liittyvät YK:n sopimukset kuin Suomea.

Kasvatuslupa haetaan Kanadassa käytännössä täyttämällä lääkärin kanssa muutama lomake. Luvan saaminen varmasti kestää pitkien jonojen vuoksi, mutta mahdollisuus on olemassa.

Suomessa tällainen ei jostain syystä ole edes periaatteessa mahdollista. Parahin sairauteni, voisitko siis odottaa Suomen lakien järkiintymistä?

Avainsanat: , , ,

4 kommenttia merkintään “Hometta kukissa, lääkkeet uhattuna”

  1. kipukroonikko sanoo:

    voitko kertoa, hyvä ms-potilas, vinkkejä miten saisin taimeni kasvamaan. olen opiaattikoukussa oleva, erittäin pahoista selkäkivuista ja hermosärystä kärsivä, ja en halua enää syödä hyödyttömiä opiaatteja. lääkäri ei kuitenkaan suostu antamaan reseptiä lääkekannabikseen, eikä minulla olisi varaakaan siihen. voinko olla sinuun jotenkin yhteydessä, haluisin lisätietoa ja vertaistukea?

  2. MS-potilas sanoo:

    Hampun kasvatus on niin laaja aihealue, että sen käsittelyn joudun omia kasvatuksiani lukuun ottamatta rajaamaan blogini ulkopuolelle. Mutta katsotaanpa, mistä ja miten sinulle voisi apua löytyä.

    Resepti lääkekannabikseen

    Reseptiä lääkekannabikseen voi ja ehkä kannattaa kysyä toiselta (tai useammaltakin) lääkäriltä, mahdollisuuksien ja varojen mukaan. Valitettavasti en osaa, enkä tiedä osaako vielä kukaan muukaan suositella asialle myönteistä lääkäriä Suomessa. Toivottavasti tieto lääkekannabiksesta leviää nopeasti myös suomalaisten lääkärien keskuudessa ja siitä tulee todellinen, eikä vain teoreettinen vaihtoehto tiettyihin vaikeisiin sairauksiin ja oireisiin.

    Käsittääkseni turkulainen lääkekannabiskäyttäjä ”Aulis” oli aikoinaan käynyt Hollannissa kokeilemassa lääkkeen toimivuutta, ennen kuin aloitti hakuprosessin täällä. Se voisi olla yksi laillinen keino kokeilla, kuinka hyvin kannabis auttaa sinun oireisiisi. Kannabishan on Hollannissa ollut määrättävissä lääkkeeksi ja saatavilla apteekista reseptillä jo vuosia. Lisäksi sitä saa reseptittäkin ns. kannabiskahviloissa.

    Reseptin hankkiminen ulkomailta (ehkä lähinnä Hollannista) voisi olla myös vaihtoehto.

    Jos ja toivottavasti kun reseptin jostain saa, voi seuraavana ongelmana tosiaan olla lääkekannabiksen kova hinta. Mutta jos on vähävarainen ja on siksi oikeutettu toimeentulotukeen, kunta joutuu ainakin periaatteessa korvaamaan lääkärin määräämät lääkkeet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Toimeentulotuki#Lis.C3.A4osan_kattamat_menot

    Tukihenkilö/apulainen?

    Sairaana kaikkien näiden asioiden miettiminen, päätösten teko, kasvatuksen opetteleminen, aloittaminen ja kasvatuksien hoitaminen voi olla vaikeaa. On hyvä, jos löytäisit jonkun terveen tai terveemmän lähipiiristäsi, joka voi sinua auttaa byrokraattisten taisteluiden tai mahdollisen Hollannin matkan suunnittelun kanssa tai sitten kasvatuksien ja kasvatusasioiden opiskelun kanssa.

    Esimerkiksi Kanadassa voi hakea kasvatusluvan joko itselle, kuten merkinnässä jo mainitsinkin, tai jollekin nimetylle kasvattajalle, esimerkiksi omaiselle. Toivottavasti Suomenkin lait saadaan nopeasti tällaisilta osin päivitettyä niin, ettei esimerkiksi sinusta, minusta ja meidän läheisistämme tehtäisi turhaan rikollisia.

    Jos tällaista tukihenkilöä ei löydy, parhaiten tukea, ohjeita ja neuvoja mm. kasvatusasioissa saa ”virtuaalisesti” internetistä Hamppuforumin kautta.

    Tietoa ja apua internetistä

    Hampun kasvatusta ei tarvitse onneksi opetella nykyään enää vain yrityksen ja erehdyksen kautta, sillä tietoa kasvattamisesta ja mahdollisuuksia neuvojen kysymiseen muilta harrastajilta löytyy internetistä.

    Tärkeimpiä suomenkielisiä resursseja kasvattamiseen liittyen ovat: Hullu puutarhuri -kirjanen, (ikuisesti työn alla oleva) Hullu puutarhuri 2 -kirja (multakasvatuksiin hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi kohdasta Sisäkasvatus: Puutarhan perustaminen) ja ehkä tärkeimpänä keskustelufoorumi Hamppuforum. Vastuu­vapaus­lauseke/Disclaimer tulee lukea huolellisesti, että pääsee foorumille.

    Hamppuforum

    Hamppuforumille voi lähettää Vapaavyöhyke-nimiselle alueelle kysymyksiä ja viestejä ilman rekisteröitymistä. Muille alueille kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen. Aiheet on ryhmitelty eri alueisiin, esimerkiksi aloittelevien kasvattajien kysymyksiä käsitellään Kasvatuksen ABC -alueella ja yleisiä asioita Yleiskeskustelu-alueella. Kasvatuksiin, lääkekäyttöön, politiikkaan, tiedostusvälineisiin ym. liittyviä tietoja, eli kaikkea sitä, mitä Hamppuforumilta löytyy, voi hakea ja lukea ilman rekisteröitymistäkin. Luultavasti 99 % kaikista mahdollisista ongelmista on jo joskus käsitelty yli neljännesmiljoona viestiä sisältävällä Hamppuforumilla, joten foorumin haku on toiminto, minkä käyttöä kannattaa opetella.

    Voimia!

    Tällaisen tietopaketin sain kasattua ohjaamaan sinua eteenpäin. Toivottavasti näistä on jotain apua.

    Voimia kroonisen kivun kanssa elämiseen ja jaksamiseen. Mikäli kannabis auttaa sinua, toivon todella, että saisit sen itsellesi vielä lääkkeeksi. Tavalla tai toisella, uskon että hyvin vielä käy!

  3. kipukroonikko sanoo:

    otin selvää että reseptillä hollannista hankitun bedrocanin tuonti suomeen on rikos, eli lainvastaista. näin sanoi tullilaitos.

  4. MS-potilas sanoo:

    Hei,

    näin tosiaan valitettavasti asia on:
    http://www.tulli.fi/fi/03_Yksityishenkilot/01_Matkustajat/03_Henkilokohtaiset_laakkeet/02_Huumausaineiksi_luokiteltavat/index.jsp

    Matkustaja saa tuoda huumausaineeksi luokiteltavaa lääkevalmistetta henkilökohtaiseen käyttöönsä Schengen-valtiosta korkeintaan 30 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän. – – lääkemääräyksen tulee olla annettu lääkevalmistetta tuovan henkilön pääasiallisessa asuinvaltiossa.

    Hollannissa saadulla reseptillä (eli lääkemääräyksellä) voi hankkia ja käyttää lääkekannabista vain Hollannissa, Suomeen sitä ei saa tuoda. Myös ”Aulis” yritti ensin tuoda lääkkeensä Hollannista, mutta tulliin jäivät. Sitä en valitettavasti tiedä, lähtikö hän hakemaan poikkeuslupaa lääkkeen saamiseen Suomen apteekista Hollannissa kirjoitetulla reseptillä, vai auttoiko kenties hollantilainen resepti (ja ehkä hollantilaisen lääkärin lausunto) häntä saamaan suomalaisen reseptin.

    Ensin Aulis pyysi useilta suomalaisilta lääkäreiltä reseptiä Bedrocaniin, mutta kukaan ei sitä kirjoittanut ”leimaantumisen ja sanktioiden pelossa”. Sen jälkeen hän kävi kolme kertaa Hollannissa virallisessa kannabislääkityksessä. Ei siis kannabiskahvilassa pössyttelemässä viihdepilveä, vaan lääkärin vastaanotolla.

    – –

    Oikeuslaitos pitää Aulista rikollisena. Hänet tuomittiin käräjäoikeudessa huumausainerikoksesta, kun hän vuonna 2005 toi lääkekannabista Hollannista Suomeen. Lasti jäi lentoaseman tulliin. Rangaistusta teosta ei annettu, ja nyt hän hakee hovioikeudessa myös tuomion peruuttamista. ”Koska en minä koe olevani huumausainerikollinen.”

    Lainaukset Helsingin Sanomien jutusta: http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Ei+mik%C3%A4%C3%A4n+pilviveikko/HS20061217SI1VS0373c

    Huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeiden tuontimääräyksiä kiristettiin, jotta opiaattikorvaushoitolääkkeiden (buprenorfiini ja metadoni) väärinkäytöksiä ja katukauppaan päätymistä saataisiin vähennettyä. Buprenorfiini ja metadoni on säädöksissä oikein erikseen mainittu ja määritelty tuotavien määrien maksimimääriä (ks. aiempi tulli.fi:n linkki). Nämä rajoitukset ja säädökset lienevät hyvä asia, mutta tämän pesuveden mukana meni myös lääkekannabis.

    ”Mutta eihän sitä kukaan käytä”. Niinpä niin.

    Ministeriö aikoo laillistaa kannabiksen lääkekäytön

    http://www.turunsanomat.fi/?ts=1,3:1000:0:0,4:1:0:1:2008-03-29,104:1:529499,1:0:0:0:0:0:

    Asetuksen muutoksesta huolimatta kannabikseen suhtaudutaan ministeriössä penseästi. Lääkintöneuvos Terhi Hermanson kyseenalaistaa sen tehon kipulääkkeenä. Hänen mukaansa uudistus ei merkitse kannabiksen lääkekäytön lisääntymistä.

    - Muutos ei avaa ovia lääkkeelliselle kannabikselle. Jos se toimisi lääkkeenä esimerkiksi kipuun hyvin, sillä olisi normaali lääkkeen myyntilupa. Apteekissa myydään huomattavasti vahvempia huumaavia lääkkeitä, esimerkiksi erilaisia opiaatteja kuten morfiinia.

    Eihän sitä kukaan käytä… eikä tule käyttämäänkään, vahvempiakin on tarjolla?

    Arvoisa lääkintöneuvos Terhi Hermanson, kyse ei ole huumauksen vahvuudesta. Kyse ei ole siitä, miten saa peitettyä kivun, kun (esimerkiksi) lyö varpaansa ovenpieleen. Kannabiksella ei voi turruttaa sellaista kipua pois, opiaateilla voi. Opiaatit sen sijaan ovat kovin tehottomia neuropaattisiin kipuihin, hermoston häiriöiden aiheuttamiin kipuihin, joihin taas kannabis on hyvinkin luultavasti sivuvaikutukset ja vaarallisuus (vaarattomuus) mukaan laskettuina paras mahdollinen saatavilla oleva lääke.

    Kipuja on erilaisia.

    Voimia sinulle, kipukroonikko.