Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > 2010 Helmikuu  

Arkisto helmikuulta 2010

Kävelymatka pitenee

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Fyysinen kuntoni on noin vuoden ajan aluksi hiljalleen ja nyttemmin jo hyvää vauhtia kohentunut. Erityisesti viime kesänä pyöräillessäni huomasin kannabiksen tuomat edut liikuntasuorituksiin, kroppa toimii paremmin ja pidempään esimerkiksi höyryjen tai syödyn annoksen jälkeen. Ja pidempi ja tehokkaampi harjoitus tarkoittaa parempia tuloksia.

Joulukuussa meni 10 kilometriä rikki, ja viime perjantaina aamu­päivällä lähdin kokeilemaan uutta kävelymatkaennätystä. Kävelin ja mietiskelin mm. musiikkia ja Johann Sebastian Bachia, joka aikanaan käveli satojen kilometrien matkoja. Uusi ennätys syntyikin, puolet matkaa piinaavasta pissa­hädästä huolimatta: 12,5 kilometriä. Aikaa kului kaksi ja puoli tuntia.

Viime viikon yhteenlaskettu kävelymatka oli myös uusi oma ennätys. Koko viikon aikana matkaa kertyi 29,5 km. Seuraava tavoite onkin sitten yli 30 kilometrin viikkokävelymatka.

Samaan aikaan…

… MS-tautia sairastava Mika54 saa päätöksen Kelalta: lääke­kannabis Bedrocania ei korvata! Luin hänen viestinsä MS Crossroads -keskustelupalstalta muutama tunti kävely­urakkani jälkeen. Myös Mika on saanut pidettyä kuntoaan hyvänä lääke­kannabiksen avulla, ongelmana on ollut vain sen kova hinta, ja Kela ei siis suostu sitä vieläkään korvaamaan. Kyllä osasi tuoda mielialaa alas. Voimia Mika taisteluun!

MS-taudin käypä hoito

”Käypä hoito on Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kansallisia, näyttöön perustuvia hoitosuosituksia tekevä yksikkö. Hoito­suositukset tehdään terveydenhuollon päätöksenteon tueksi ja potilaan parhaaksi.”

Uusin käypä hoito -suositus MS-tautiin: MS-taudin diagnoosi, lääkehoito ja kuntoutus. Kannabista on ehdotettu myös Käypä hoito -työryhmälle ennen viime vuoden päivitystä. No ei sitä lisätty.

MS-taudin hoitosuositus keskittyy lääkkeiden osalta lähinnä aaltomaisen vaiheen interferonilääkityksiin. Kuitenkin tavallisesti noin 10–15 vuotta ensioireista sairaus muuttuu sekundaarisesti progressiiviseksi. Tähän ei sitten olekaan enää tarjolla juuri muuta kuin kirjavaa (vähän niin ja näin toimivaa) oirelääkitystä.

Lääkkeiden osalta parhaisiin tuloksiin pääsee mielestäni lääke­kannabiksella, jos se muuten vain potilaalle sopii. Lääkekannabis voi palauttaa huomattavastikin elimistön toimintakykyä. Tämä mahdollistaa tehokkaamman harjoittelun, mikä vuorostaan antaa pysyviäkin tuloksia. Nyt ainakin joiltain osin tämä alamäki on kohdallani vaihteeksi jopa kääntynyt toiseen suuntaan. Kävely­matkani on vuoden aikana lähes kymmenkertaistunut!

Sidonnaisuudet

Kun luin käypä hoito -suosituksen loppuun asti, en enää ihmetellyt, miksi lääkekannabis ei ole mukana. Sieltä löytyi kohta sidonnaisuudet, jossa oli lueteltu suosituksen laatijoiden ”kytkökset” lääkeyhtiöihin.


Atula: Ulkomaan kongressimatka lääkealan yritysten rahoittamana (Bayer, Merck-Serono). Toiminut lääkealan yrityksen asiantuntijana (Sanofi-Aventis).

Elovaara: Osallistunut kongresseihin lääkealan yritysten kustantamana (Bayer, Biogen Idec, Sanofi-Aventis, Merck-Serono). Toiminut kouluttajana lääkealan yritysten järjestämissä koulutustilaisuuksissa (Bayer, Biogen Idec, Sanofi-Aventis, Merck-Serono).

Erälinna: Osallistunut ulkomaiseen kongressiin lääkealan yritysten kustantamana (Biogen Idec, Bayer-Schering, Merck Serono, Sanofi-Aventis). Osallistunut lääkealan yritysten järjestämiin koulutustilaisuuksiin kutsuttuna luennoitsijana (Biogen Idec, Bayer-Schering, Merck-Serono, Sanofi-Aventis). Tehnyt lääketutkimusta korvausta vastaan (Biogen Idec, BioMS, Bayer-Schering, GSK, Janssen Cilag, Lilly, Merck Serono, MSD, Novartis, Roche, Sanofi-Aventis, Solvay). Toiminut lääkealan yrityksen asiantuntijana (Bayer-Schering, Biogen Idec, Merck-Serono).

Färkkilä: Luennoitsijana ja asiantuntijana lääkealan yritysten tukemissa koulutustilaisuuksissa (Biogen-Idec, Sanofi-Aventis, Merck-Serono, MSD, Bayer, GSK). Osallistunut ulkomaisiin kongresseihin lääkealan yritysten kustantamana (GSK, Bayer). Tehnyt kliinistä lääketutkimusta (Sanofi-Aventis, Novartis, Biogen Idec, Bayer, Merck Serono, Colusid).

Pirttilä: Osallistunut ulkomaiseen kongressiin lääkealan yritysten kustantamana (Biogen, Janssen-Cilaq). Osallistunut lääkealan yritysten järjestämiin koulutustilaisuuksiin kutsuttuna luennoitsijana (Bayer-Schering, Biogen). Tehnyt lääketutkimusta korvausta vastaan (Biogen, Merck-Serono, Bayer-Schering, Sanofi-Aventis).

Remes: Osallistunut lääkealan yrityksen koulutuksen suunnitteluun ja toiminut luennoitsijana (MerckSerono). Toiminut lääkealan yritysten asiantuntijana (Lundbeck, Biogen Idec) Ulkomaan kongressimatka lääkealan yritysten kustantamana (Novartis, Biogen Idec).

Ruutiainen: Toistuvia luentoja lääkealan yrityksien koulutuksissa (Bayer Schering Pharma, Biogen Idec Finland oy, Sanofi-Aventis oy). Ulkomaan kongressimatkoja lääkealan yrityksien rahoittamana (Bayer Schering Pharma, Biogen Idec Finland oy, Merck oy). Toiminut lääkealan yrityksen asiantuntijana (Bayer Schering Pharma).

Varis (Käypä hoito -toimittaja): Omistaa Sabora Pharma Oy:n osakkeita.


Bayer Schering Pharma
Biogen Idec
BioMS
Colusid
GSK
Janssen-Cilaq
Lilly
Lundbeck
Merck Serono
MSD
Novartis
Roche
Sabora Pharma
Sanofi-Aventis
Solvay


Mikäli oikein ymmärsin, mukana MS-taudin käypä hoito -suositusta laatimassa on ollut 1 (yksi) asiantuntija ilman sidonnaisuuksia: Mauri Reunanen LKT, neurologian ja kliinisen neuroimmunologian professori; neurologian klinikka, Oulun yliopisto.

Arvostan avoimuutta. Hyvässä hoidossa olemme. Olette. Minäkin jatkan omaani.

P.s. Tammikuussa tuli 20 vuotta ensimmäisistä oireistani.

Totuus kannabiksesta

torstai 4. helmikuuta 2010

Mahtipontisella suomenkielisellä nimellä varustetussa BBC:n tuottamassa dokumentissa (Prisma: Totuus kannabiksesta) päih­teisiin erikoistunut psykologi John Marsden esittelee kannabiksen eri puolia ainakin näennäisen neutraalisti. John Marsden on aikaisemmin juontanut TV-sarjaa nimeltä ”Body Hits”, ja hän on rauhallinen ja karismaattinen esiintymisessään kameran edessä. Katsojan on helppo uskoa, mitä John sanoo.

John Marsden kannabiskasvien keskellä

John Marsden kannabiskasvien keskellä

Viime maanantaina YLE TV1:llä esitetty dokumentti käsittelee sekä päihde- että lääkepuolta, ja mahdollisia kannabiksen hyötyjä ja haittoja. Valitettavasti sisältö loppupäätelmineen näytti olevan jälleen vain yksi uusi vastine Britanniassa käytävälle ”kannabis­käden­väännölle”. Siellä erityisesti niin kutsuttua kannabis­psykoosia ja skitsofreniaa käytetään poliittisena lyömäaseena.

Ohjelmassa ei sentään tultu loppupäätelmään, että kannabis aiheuttaa skitsofreniaa. Mutta ei sitä kumottukaan, ja skitsofrenia-aihe oli kovin paljon esillä ohjelmassa, sen sijaan lääkekäyttöä moninaisine mahdollisuuksineen oli esitelty vähemmän. Monelle katsojista jää ohjelmasta mieleen, sopivan leikkauksenkin ansiosta, lähinnä tämä ääniä kuuleva poikaraukka, ja että ”kannabis sen aiheutti”. Ja että kannabiksen takia heitetään monta elämää hukkaan, mistä Marsden varoitti. Istutaan vain ja pössytellään. Soo soo nuoret! *heristää sormea*

Kannabiksen käyttö on Isossa-Britanniassa, kuten useimmissa muissakin länsimaissa, Suomessakin, kasvanut jo pitkään. Jos kannabis aikuisten oikeasti aiheuttaisi skitsofreniaa, lisääntynyt käyttö näkyisi skitsofreniatilastoissa. Asiaa on tutkittu.

A recent systematic review concluded that cannabis use increases risk of psychotic outcomes independently of confounding and transient intoxication effects. Furthermore, a model of the association between cannabis use and schizophrenia indicated that the incidence and prevalence of schizophrenia would increase from 1990 onwards. – – Between 1996 and 2005 the incidence and prevalence of schizophrenia and psychoses were either stable or declining. Explanations other than a genuine stability or decline were considered, but appeared less plausible. In conclusion, this study did not find any evidence of increasing schizophrenia or psychoses in the general population from 1996 to 2005.

Teksti on tutkimuksesta Assessing the impact of cannabis use on trends in diagnosed schizophrenia in the United Kingdom from 1996 to 2005, joka on julkaistu Schizophrenia Research -lehdessä syyskuussa 2009.

Tätä tutkimusta, joka siis kumoaa paljon huomiota saaneen ”40 % tutkimuksen”, ei ole ollenkaan niin innolla esitelty mediassa. Miksiköhän…

Sama löytyy suomeksi Kannabisuutisista: Tutkimus kumoaa väitetyn yhteyden kannabiksen ja mielisairauksien väliltä.

Aiheeseen liittyy myös mm. uutiset:

Ei ”Totuus kannabiksesta” mielestäni huono ollut, mutta tässäkö se totuus oli? Varmasti kysymyksiä aiheeseen perehtymättömälle jäi yhä. Sanoisin, että jäätiin enintään puoli­totuuteen.

BBC:llä on dokumentista eri mittaisia versioita, ja Suomessa näytetty ohjelma oli noin 8 minuuttia lyhyempi kuin täysimittainen. Pois oli leikattu mm. ahdistukseen kannabista käyttävän potilaan osuus ja ”kannabisnarkomaani”. Onkohan tämäkin jotain kannabis­politiikkaa? Vai ohjelma­politiikkaa? Kannabis­ohjelma­politiikkaa?

Jos et huomannut katsoa ohjelmaa maanantaina tai uusintaa tiistaina, katso uusinta lauantaina 6.2.2010 TV1:ltä kello 11:10.

Ohjelma löytyy (ainakin jonkin aikaa) YouTubestakin: