Lääkekannabiksen käyttö yhä harvinaista
Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 20.7.2009 Lääkekannabiksen käyttö yhä harvinaista:
Lääkekannabiksen käyttö on yhä harvinaista Suomessa, eikä vuosi sitten muuttunut lainsäädäntö tuonut Lääkelaitokseen erityislupien hakemustulvaa.
Miksi se on niin harvinaista? Maaliskuussa TV1:llä esitetty MOT: Syntinen lääke kertoi osaltaan syitä tähän. Lue ohjelman käsikirjoitus.
Tällä hetkellä tilanne on se, että reseptiä Bedrocan-lääkekannabikseen ei Suomessa saa mistään. MS Crossroadsin keskusteluketjusta lainattua:
28.6.2009 eki:
Mistähän sen repsun nyt sitten sais?
----------
29.6.2009 Mika54:
En osaa neuvoa lääkäriä joka kirjoittais repsun, kiukuttaa.
On monia MS-tautia sairastavia, jotka haluaisivat kokeilla lääkekannabista, mutta heidän lääkärinsä eivät reseptiä kirjoita. Ei tule hakemustulvaa tällä tavalla. Mistä sen kannabisreseptin saisi, kun sellaista tarvitsisi? Siinä kysymys, johon moni toivoisi vastausta. Minäkin.
Jo reseptin saaneillakin on omat vaikeutensa, sairauden haasteiden lisäksi. Mm. MOT-ohjelmassakin esiintynyt MS:ää sairastava Mika Lahtinen kirjoittaa MS Crossroadsissa:
26.7.2009 Mika54:
Jälleen viranomaiset jarruttelee lääkkeen saantia, lähetys on kyllä tulossa mutta armottoman myöhässä n. kuukauden! Olemme todella väsyneitä tähän viivyttely taktiikkaan. Rikkovat lakia tietoisesti.Jos haluatte vastauksia niin kysykää Sosiaali- ja Terveysministeriöstä tarkemmin Liisa Hyssälältä, hänellä on valtikka kaikkeen kannabikseen liittyvää. ”lissu tule kaapista ulos”!
Vetädymme Annen kans nuoleen haavoja, parempi näin.
Lääkekannabiksen käyttö, yhä vaikeaa ja harvinaista.
Lue myös aiemmat blogimerkinnät:
Avainsanat: bedrocan, lääkekannabis, resepti
8. elokuuta 2009 kello 10:55
Täällä Espanjassa reseptin ms-tautiin saa varmastikin, myös ilman reseptiä lääkettä käyttävälle ei lääkitys tule kalliiksi ja saatavuus on hyvä. Vasta tuli tv:sta lääkekannabiksesta juttua, tais olla vitoskanavan uutisissa.
Tietty toiseen maahan kaikki eivät voi muuttaa, mutta mikäli tilanne on tarpeeksi hankala suomessa voi myös harkita sitä.
siinä linkkiä
http://www.medicalmj.org/spain.htm
11. elokuuta 2009 kello 8:13
Kiitos kommentista. Kyllä tuo maasta muuttaminen aina välillä mielessä pyörii. Tässä vielä The Independentin uutinen aiheesta vuodelta 2005: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/spains-health-ministry-to-allow-doctors-to-prescribe-cannabis-485623.html
– – to help four specific conditions: anorexia among Aids patients; nausea caused by chemotherapy in cancer patients; constant pain – including migraine – that has been unresponsive to other treatments; and muscular problems among those with multiple sclerosis. About 150,000 patients are expected to benefit.
– –
The pilot project, which begins next month – initially for a year – stems from a proposal by Barcelona’s College of Pharmacists, following a similar experiment in the Netherlands in 2003, although that has just 8,000 patients.
Vuonna 2005 kokeilun alkaessa laskettiin jopa 150 000 espanjalaisen hyötyvän kannabiksen määräämismahdollisuudesta. Hollannissa lääkekannabiskokeilun alkaessa vuonna 2003 potilasmäärä oli aluksi 8000 potilasta.
Suomessa on karkeasti kymmenesosa Espanjan väestöstä. Kun säädöksiä viilattiin Suomessa, miksi maakiintiö oli alle 10 eikä esimerkiksi 15000 (150000/10)? Tai jos verrataan Hollantiin, asukaslukuun suhteuttaen kannabiskokeilu olisi pitänyt mahdollistaa noin 2500 potilaalle. Miksi maakiintiö oli alle 10?
Suomalaiset ovat ilmeisesti supertervettä kansaa. Lääkekannabiksen käyttö on edelleen harvinaista.
11. elokuuta 2009 kello 16:47
Lääkevirasto varoitti MS-lääkkeestä
26.9.2008 15:51
Euroopan lääkevirasto varoitti perjantaina MS-taudin hoidossa käytettävän lääkkeen hengenvaarallisista haittavaikutuksista.
Tysabri-niminen lääke on sairastuttanut potilaita muun muassa Ruotsissa ja Saksassa, kertoi uutistoimisto TT. Lääkeviraston mukaan lääkkeen hyödyt ovat kuitenkin yhä riskejä suuremmat.
Suomen lääkelaitoksen mukaan haitat olivat jo tiedossa. Lääkkeen valmistaja varoitti lääkäreitä jo kesällä. Eurooppalainen virasto vain tarkensi tätä varoitusta, lääkelaitokselta kerrotaan.
…eihän lääkeyhtiöiden lääkkeillä ole sivuvaikutuksia?
15. lokakuuta 2009 kello 12:48
Sairastan itse hermojuurivauriota lanneranganhermossa ja lisäksi diagnosoitu crps2. Jatkuva ympärivuorokautinen kipu valtavasta lääkemäärästä huolimatta. Pienen helpotuksen muutamaksi tunniksi antaa Arcoxia-lääke, jota usein käytetään selkärankareuman hoidossa. Sitä käytettäessä on huomioitava jaksotus. Viikko käyttöä ja viikko taukoa, tarkoittaa sitä että joka toinen viikko on helvettiä ja joka toinen viiko edellisen esikartanolla oloa. Olen keskustellut lääkärini kanssa Bedrocanin käytöstä, mutta hänellä ei ole lupaa sitä määrätä. Itse haluaisin kokeilla, olisiko siitä apua koviin kipuihin!!!