ASA eli asetyylisalisyylihappo
Lainaan MS Crossroads -parlamentin erekki-nimimerkin postia ketjussa ”Fatiikkiin lääkitys”:
Mayo-klinikan tutkijat tekivät 2005 pienimuotoisen fatiikkilääke tutkimuksen. Tuo tutkittava lääke osoittautui yllättäen tehokkaaksi fatiikin suhteen. 30:lle tutkittavalle, (joista puolet sai plaseboa) tehtiin kyselyjä lääkkeen vaikuksista. Jännää tässä on se, että tuo lääke oli vanha tuttu; aspiriini. Tutkimuksessa käytetty päiväannos oli 1300 mg.
Terveyskirjaston Aivoverenkiertohäiriöt-artikkelissa kirjoitetaan:
Kaula- tai aivovaltimoiden ateroskleroosi
– – Lumehoitoon verrattuna ASA:n tiedetään pienentävän aivoverenkiertohäiriön riskiä 9–14 %. Tutkimuksissa, joissa käytetyt ASA-annokset olivat 50–1 500 mg vuorokaudessa, suuret annokset eivät olleet pieniä tehokkaampia mutta lisäsivät haittavaikutuksia.
(Artikkelissa puhutaan toki erilaisista keskushermoston verenkiertohäiriöistä kuin MS-taudissa, mutta olennainen seikka on se, että positiivisia vaikutuksia verenkierrossa on siis havaittu toisen aiheen tutkimuksissa, ja hyödyt on saatu jo pienilläkin annoksilla.)
Asetyylisalisyylihappo on luonnon salisylaattien, joita on mm. pajun kuoressa ja mesiangervossa, johdannainen. Pajun kuorta on hyödynnetty lääketieteessä jo tuhansia vuosia. Suurten asetyylisalisyylihappoannoksien etenkin pitkäaikainen käyttäminen voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja voi vaikuttaa myös veren hyytymiseen haitallisesti. Yliannostus voi olla hengenvaarallinen. Pienten annosten käytöstä taasen on paljon positiivisia tutkimustuloksia, mm. erilaisten infarktien ennaltaehkäisyssä.
Oma kokeilu
En ole vuosiin syönyt särkylääkkeitä, joten en myöskään aspiriinia. Kesäkuussa huomio kiinnittyi verenkiertopuoleen italialaistutkijoiden löydöksien vuoksi. Vähän tämän jälkeen vanhempani antoivat minulle paketillisen 50 mg asetyylisalisyylihappotabletteja ja kehottivat kokeilemaan yhtä päivässä, josko sillä olisi jotain vaikutusta.
Nyt olen syönyt tuon 50 mg ASA:a joka aamu parin viikon ajan. Mielestäni heti alusta lähtien pää on pysynyt hieman selkeämpänä hieman suuremman osan päivästä. Varsinaisesti fyysinen jaksavuus ei ole parantunut, mutta kun ”jaksaa ajatella” paremmin, saa jo senkin ansiosta tehtyä enemmän asioita. Helteistäkin selvisin ihan hyvin.
Toki edelleen ongelmia ja fatiikkia esiintyy, paljonkin, mutta apu se on pienikin apu ja tuskin annoksen kasvattaminen tämän aineen osalta enää enempää auttaisi ainakaan ilman mahdollisia haittavaikutuksia. Hyvin luultavasti saman hyödyn voisin saada esimerkiksi mesiangervoteestä, mutta annostus olisi varmasti vaikeampaa ja melkoinen vaiva päivittäin toteutettuna (yhden yrtin kanssa pelaaminen taitaa olla jo tarpeeksi ). Toistaiseksi jatkan siis näillä 50 mg ASA-enterotableteilla. Mitään haittavaikutuksia tällä pienellä annoksella en ole huomannut.
Kannabislääkitys jatkuu tässä ohella vanhaan malliin.
Mikäli sairastat MS-tautia ja et ole aspiriinille yliherkkä, suosittelen kokeilemaan 50 (–100) mg asetyylisalisyylihappoa päivittäin, josko se auttaisi myös sinua jollain tapaa. Voi sitä toki kokeilla suurempiakin annoksia (kuten Mayo-klinikan tutkimuksessa), mutta silloin pidempiaikaisessa käytössä voi tulla ongelmia. Jos tuntuu auttavan, niin kirjoitapa vaikka kommenttia tähän merkintään.
Lisälukemista mm.:
- Wikipedia: Asetyylisalisyylihappo
- Terveyskirjaston artikkeli Aivoverenkiertohäiriöt
- Aspirin as Treatment for Fatigue in Multiple Sclerosis
- Wikipedia: History of aspirin
- Tutkimus vuodelta 2009: Low-dose aspirin – 100mg or more daily no better and possibly more harmful than lower doses
Avainsanat: aivoverenkiertohäiriöt, asa, asetyylisalisyylihappo, aspiriini, aspirin, enterotabletti, fatiikki, mesiangervo, pajun kuori, tutkimus, verenkiertosairaus