Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > MS-tauti  

MS-tauti

Mikä on MS-tauti?

Multippeliskleroosi (MS-tauti) on krooninen neurologinen sairaus, joka vahingoittaa keskushermoston (aivojen ja selkäytimen) hermosoluja. Tauti muodostaa keskus­hermostoon side­kudos­muutoksia – ”plakkeja” – jotka näkyvät magneetti­kuvauksessa (MRI) tai tietokone­tomografiassa (TT) valkoisina läikkämäisinä muutoksina tai pieninä ryynimäisinä rakeina.

Joitain perustietoja

  • MS-tauti ei tartu
  • MS-tauti puhkeaa yleensä 20–40 vuoden iässä.
  • MS-tauti on naisilla lähes kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä
  • MS-taudin kulkua on hyvin vaikea ennustaa
  • MS-tauti on hermoston sairaus, ei lihassairaus
  • MS-taudin puhkeamisen uskotaan olevan useiden eri tekijöiden yhteisvaikutuksen tulos.
  • MS-tauti on yleisempi viileän ilmaston maissa, kuten Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa.
  • Suomessa MS-potilaita on tällä hetkellä n. 7000, ja uusia tapauksia todetaan vuosittain n. 200–250.

Autoimmuunisairaus?

MS-taudin varsinaista syytä ei vielä tunneta. Sairaus voi liittyä perinnöllisiin tekijöihin tai virustartuntaan. Elimistön toiminta muuttuu siten, että sen oma puolustusjärjestelmä hyökkää keskushermoston hermokudosta vastaan. Hyökkäyksen käynnistävät T-soluiksi kutsutut puolustussolut. Tavallisesti T-solut puolustavat elimistöä ulkopuolelta tulevia tartuntoja, kuten viruksia ja bakteereja vastaan.

Tyypillistä taudissa on varsinkin alkuvaiheessa oireiden aaltomaisuus, mikä johtuu vanhojen tulehduspesäkkeiden sammumisesta ja uusien muodostumisesta. Välillä oireet pahenevat, mutta sitten tulee taas parempi kausi. Vuosien kuluessa oireet kuitenkin pyrkivät tulemaan vaikeammiksi.

Lisätietoja mm. Wikipedian artikkelissa MS-taudista.

Verenkiertosairaus?

Uusien tutkimustulosten mukaan MS-tautiin näyttää liittyvän keskus­hermosto­laskimojen ongelmia, joista johtuen veren­kierto­järjestelmä ei kykene poistamaan tehokkaasti happi­köyhää verta keskus­hermostosta. Lisätietoja aiheesta mm. suomen­kieliseltä aihetta käsittelevältä sivustolta CCSVI – MS-taudin syy?. Katso myös blogimerkinnät tästä aiheesta.