Hamppu.net
 Etusivu > MS-potilas > 2008 Elokuu  

Arkisto elokuulta 2008

WordPress: Default-teema ja näkymättömät luetelma­merkit Internet Explorerissa

lauantai 30. elokuuta 2008

WordPressin oletus- eli default-teemassa (ns. Kubrick-teema) luetelmamerkit (bullet-merkit eli luetelmapallot :) ) on tyylitelty css-tiedostossa sellaisia valitsimia käyttäen, jotka eivät toimi Internet Explorerissa.

Esimerkki luettelosta luetelmamerkkeineen:

  • asia numero yksi
  • toinen juttu
  • kolmas listan asia

Merkintöjen luetelmamerkit määritellään default-tyylin (muokkaa­mattomassa) style.css-tiedostossa seuraavasti:

html>body .entry ul {
	margin-left: 0px;
	padding: 0 0 0 30px;
	list-style: none;
	padding-left: 10px;
	text-indent: -10px;
	}
 
- - -
 
.entry ul li:before, #sidebar ul ul li:before {
	content: "\00BB \0020";
	}

IE tukehtuu :before-valitsimeen ja luetelmamerkit jäävät ainakin uudemmilla versioilla kokonaan näyttämättä, vaikka css-tiedostosta tämä optimistinen lausunto löytyykin:

/* Begin Lists
 
	Special stylized non-IE bullets
	Do not work in Internet Explorer, which merely default to normal bullets. */

Koska käytän itse pääosin Linuxia ja Firefox-selainta enkä luonnollisestikaan voinut arvata, että WordPressin oletusteemassa voisi olla tällainen ”ominaisuus”, olin käyttänyt merkinnöissä luetteloita ja luetelmamerkkejä jo monessa paikkaa. Potilas­kertomus­merkintää kasatessani tulin testanneeksi blogia hieman enemmän myös Internet Explorerilla (toki aluksi olin testannut, mutta silloin merkintöjä ja luetelmamerkkejä ei vielä juurikaan ollut) ja huomasin tämän ongelman.

Yritin etsiä netistä ratkaisua, jolla nämä ”bulletit” saisi näkymään kaikilla yleisimmillä selaimilla. Yllättävää kyllä, vaikka ongelma on jo ainakin yli vuoden vanha ja ollut olemassa WordPressin 2.0 -versiosta lähtien, ei siihen vieläkään löytynyt itseäni tyydyttävää ratkaisua. Joten sellainen piti itse tehdä.

Oletusluetelmamerkit merkintöihin

Ratkaisussani sivupalkin bulletit saivat jäädä ennalleen. Näin ollen ne näkyvät oikein mm. Firefoxilla ja silti Internet Explorerillakin sivupalkki on siisti, vaikkakin ilman tyyliteltyjä »-merkkejä. Merkinnöissä olevat luetelmamerkit muutetaan tyylitellystä »-merkistä oletusmerkkiin •.

Avaa (esimerkiksi teemojen muokkauksen kautta) tiedosto ./wp-content/themes/default/style.css ja etsi kohta:

html>body .entry ul {
	margin-left: 0px;
	padding: 0 0 0 30px;
	list-style: none;
	padding-left: 10px;
	text-indent: -10px;
	}

Korvaa se seuraavalla:

.entry ul {
	padding-left: 10px;
	margin-left: 0px;
}

Etsi:

.entry ul li:before, #sidebar ul ul li:before {
	content: "\00BB \0020";
	}

ja korvaa seuraavalla:

#sidebar ul ul li:before {
	content: "\00BB \0020";
	}

Päivitä tiedosto muutoksien jälkeen palvelimelle.

Pahoittelen blogini luettelojen aiempaa mahdollista huonoa luettavuutta Internet Explorer -selaimilla. :) Nyt luettelot ovat siistit luetelmamerkkeineen.

Kannabista käyttäviä MS-potilaita

perjantai 29. elokuuta 2008

Esittelen tässä blogimerkinnässä muiden kannabista käyttävien MS-tautia sairastavien ihmisten tarinoita. Osalla kannabislääkitys on luvanvaraista, osalla lainvastaista. Osa henkilöistä esiintyy nimettömänä, osa omalla nimellään ja osa on julkisuudestakin tuttuja. Itse tarinoitakin on monenlaisia: lyhyitä, pitkiä, iloisia ja surullisia, tekstimuodossa, kuvina ja videoina. Kielenä on englanti.

Koska tarinaa toisen perään riittää, suosittelen lukemaan ja katsomaan näitä tarinoita pienissä erissä. Jokaisen nimen takaa löytyy oma kokonainen ihmiskohtalonsa. Toiveet, ilot, murheet, parantumaton sairaus, kannabislääkitys…

”It deals with my pain, spasms, bladder control, state of mind, the list is endless.”

- Stuart Thomson

Tarinoita

Steven Kirkreit
Stuart Thomson
         ”Isoäiti”
John E. Precup      
”Mies 32 vuotta”
   Diana Davis
Michael Miles   
Dan W.
Clare Hodges
”Nainen 38 vuotta”
B.D.
   Greg Paufler
”I’m not a criminal!”

- Jane Parker

Josie Chaplin   
Missi
   Nathaniel
”Anonyymi #1″    
”Anonyymi #2″ 
”Anonyymi #3″
Jane Parker
Brenda Rae Pachal

Tim Timmons

Teksasilainen Tim Timmons haastaa viranomaiset pidättämään hänet, koska hän käyttää laitonta kannabista MS-tautinsa oireiden lievittämiseen. Timmonsin MySpace-sivu, teksti, video #1 (2:59), video #2 (2:05), video #3 (3:18).

Rick Reimer

Yli kaksikymmentä vuotta lakimiehenä toiminut, nyt MS-taudin vuoksi sairaseläkkeellä oleva kanadalainen Rick Reimer kasvattaa itse kannabiksensa. Hän polttaa päiväannoksenaan noin 5 grammaa, omien sanojensa mukaan ”aamusta iltaan”.

Teksti ja Rick Reimerin oma sivusto, jossa hänen kirjoituksiaan, musiikkia, ym.

Rick Reimer haastoi Kanadan oikeuslaitoksen ottamaan kantaa siihen, onko hän ajokuntoinen kannabista polttaessaan. Lääke­käytössä, joka on päivästä toiseen ilman taukoja jatkuvaa, kannabiksen päihdyttävä vaikutus häipyy useimmiten kokonaan. Lue Canadian Lawyer -lakimieslehdessä julkaistu pitkä artikkeli tapauksesta ja oikeudenkäynnistä.

Reimer was arrested and placed in the back of the cruiser. Then, in an interchange reminiscent of Hunter S. Thompson’s mad drug-chronicle Fear and Loathing in Las Vegas, he demanded to be let out of the car so he could smoke more marijuana.

Rick Reimer

Rick Reimer


Jack C.

Jack menetti täysin liikunta- ja puhekykynsä progressiivisen MS-taudin vuoksi. Kannabiksen avulla sairauden suunta on kääntynyt ja hän on saanut liikunta- ja puhekykyään takaisin. Teksti ja video (6:32).

Mandy

MS-tautia sairastava Mandy on pystynyt säilyttämään työkykynsä kannabiksen avulla. Lyhyt teksti ja video (3:52).

Joe C.

MS-tautia sairastava moottoroitua pyörätuolia käyttävä Joe lääkitsee itseään kadulta ostetulla kannabiksella silloin, kun hänellä on siihen varaa. Usein hän kuitenkin joutuu valitsemaan ruoan oireiden helpottamisen sijaan. Teksti ja kaksi videota (7:11 ja 6:06), joista jälkimmäinen on kaksi vuotta myöhemmin kuvattu ”seurantavideo”.

Montel Williams

Talk show -isäntänäkin tunnettu ”terveysintoilija” Montel Williams sairastaa MS-tautia ja käyttää lääkekannabista. Lyhyt haastattelu, video (4:40), teksti ja Montel Williamsin MS-tutkimussäätiö.

Jim ja Cheryl Miller

Jos vain kannabislääke olisi ollut laillisesti ja helpommin Cherylin saatavilla, jos Cheryliä ja Jimiä ei olisi pidätetty ja lääkkeeksi tarkoitettua kannabista takavarikoitu, jos Cheryl olisi voinut keskittyä taistelemaan sairauttaan vastaan eikä oikeudestaan käyttää lääkettä, joka toimii… ehkä Cheryl olisi kanssamme vielä tänä päivänä.

Cheryl Miller sairasti etenevää MS-tautia yli 30 vuotta. Hänen miehensä Jim Miller kertoo, kuinka kannabis auttoi Cheryliä: video #1 (9:59). Jim Miller on jatkanut taistelua lääkekannabiksen puolesta Cherylin kuoleman jälkeen, vielä elävien tähden. Katso myös video #2 (0:17), video #3 (1:11), video #4 (1:55) ja sivustot Cheryl Miller Memorial Project sekä potilas­yhdistys Multiple Sclerosis Patients Union.

Alison Myrden

Alison Myrden

Alison Myrden käyttää 20–28 g kannabista päivässä, mikä pitää hänet poissa pyörä­tuolista.

MS-tautia sairastava kanadalainen Alison Myrden on uskomaton tapaus monella tapaa. Hänellä on resepti 20–28 grammaan kannabista päivässä. Mikään muu lääke ei auta kunnolla hänen kolmois­­hermo­­särkyynsä. Ennen kannabiksen käytön aloittamista MS-tauti oli halvaannuttanut hänet vyötäröstä alaspäin pyörä­tuoli­potilaaksi ja hän joutui käyttämään 32 eri lääke­valmistetta, joiden lisäksi jopa 2000 mg morfiinia päivässä kipuihin. Hän oli pahasti ylipainoinen ja toimintakyky oli heikko. Kannabislääkityksen avulla Alison on päässyt pois pyörä­tuolista, saa vihdoin helpotusta kolmois­hermo­särkyynsä, on saanut vähennettyä 2/3 pois aiemmasta lääkityksestään ja saanut painonsa laskettua normaaliksi ja hallintaan.

Alisonin ongelma on kieltolain aiheuttama kannabiksen kova hinta. Lääkekannabiksen hinta mukailee katukaupan hintoja. Käytännössä Alison joutuu olemaan kannabislääkityksessään laittomien kasvattajien lahjoitusten varassa. Nykyään Alison taistelee lääke­kannabiksen käyttäjien etujen puolesta ja kieltolakia vastaan.

Alisonin esittely, teksti #1, teksti #2, teksti #3, teksti #4, videoita (kannattaa katsoa, erityisesti Global Sunday TV:n videoleike), teksti #5, MySpace-sivu.

Lähteet sairauskertomuksille

Näitä MS-tautia sairastavien ihmisten tarinoita haettu mm. seuraavilta sivustoilta:

Sivuilta löytyy paljon myös muihin sairauksiin kannabista käyttävien henkilöiden tarinoita, YouTubessa erityisesti Related-linkkien kautta. Googlen käännöskoneesta saattaa olla hyötyä (tai ainakin hupia), jos englanti ei suju.

Haastattelussa Bedrocan-käyttäjä Aulis

lauantai 23. elokuuta 2008

Vuoden 2006 loppupuolella uutisoitiin ensimmäisestä suomalaisesta, joka sai luvan käyttää lääkekannabista. Mm. Helsingin Sanomat kirjoitti hänestä artikkelissa Ei mikään pilviveikko. Aulis (nimi muutettu) joutui vuonna 2002 liikenne­onnettomuuteen, josta jäi vammoja selkä­rankaan ja niskaan. Ja ankarat hermokivut.

Viime vuoden lopulla mm. Keskisuomalainen kertoi uutisessaan Kannabiksen lääkekäyttö aina lailliseksi positiivisia kuulumisia Auliksen voinnista.

Aulis haluaa välttää julkisuutta ja olenkin iloinen, että hän suostui pienimuotoiseen haastatteluun MS-potilas-blogiini. :) Sain Aulikseen yhteyden kolmannen osapuolen kautta (itselläni ei siis Auliksen yhteystietoja ole), joten kiitos kuuluu myös tälle viestien välittäjälle.

Haastattelu

Haastattelija:
MS-potilas
– tämän blogin kirjoittaja, eli minä

Haastateltava:
Aulis – Suomen ensimmäinen laillisen lääke­kannabiksen käyttäjä


Kerro jotain sairaudesta tai vammasta, johon sait lääke­kannabis­reseptin.

Krooninen kipu ja unettomuus.

Kävit kolme kertaa Hollannissa kokeilemassa kannabis­lääkitystä lääkärin vastaanotolla. Millaisia nämä kokeilut olivat?

2–4 viikon hoitojaksoja.

Jouduit hankkimaan reseptin Hollannista, koska suomalaiset lääkärit eivät uskaltaneet reseptiä kirjoittaa?

Kyllä.

Kuinka lääkkeen hakeminen apteekista on sujunut?

On sujunut ongelmitta.

Kuinka usein haet lääkkeen apteekista?

3 kertaa kuukaudessa.

Aloitit lääkityksen annoksella 2 grammaa / päivä. Käytätkö yhä lääkettä samalla annostuksella?

Kyllä, annostus on edelleen sama.

Kerro vaikutuksista ja toimivuudesta verrattuna aikaisemmin käytössä olleisiin lääkkeisiin.

Sivuvaikutukset olemattomia, tuntuu parantuvan.

Onko kannabislääkityksellä ollut vaikutuksia mielen­terveyteesi?

Ei negatiivista. Henkinen kivunsietokyky sekä -kynnys on kasvanut.

Kerro lääkkeestä saamistasi hyödyistä.

Lääkkeen avulla kiputilat on hallinnassa, nukun hyvin, yleensä elämän­laatu kohentunut.

Kannabis korvasi vahvat opiaatit, jotka eivät tuottaneet hyvää hoitotulosta kohdallasi. Käytätkö enää muita lääkkeitä kannabiksen ohella?

Käytössä on muutamia luontaislääkkeitä, mm. inkivääri ja hamppu­öljy.

Hamppuöljyllä tarkoitat hampunsiemenistä saatavaa hampun­siemen­öljyä?

Kyllä.

Kerro lähipiirin suhtautumisesta kannabikseen lääkkeenä. Onko ollut pelkoja haittavaikutuksista?

Ovat olleet ymmärtäväisiä, ei ole ollut pelkoja.

Haluaisitko sanoa jotain henkilöille, jotka harkitsevat tai haluavat lääkekannabista jonkin sairautensa tai oireidensa hoitoon?

Suosittelen.

Suuret kiitokset Aulis haastattelusta ja hyvää jatkoa elämääsi.

Kiitos.

Bedrocan

Tietoa Bedrocanista

Bedrocan on Hollannin valtion valvonnan alaisena tuotettua korkea­laatuista lääkekannabista. Tuotantoa, jakelua, tiedotusta ym. asiaan liittyvää valvoo Office of Medicinal Cannabis (Hollannin lääkekannabisvirasto).

Bedrocan on vahva lääkekannabislajike, joka sisältää noin 18 % THC:tä (tetrahydrokannabinoli eli dronabinoli) ja alle 1 % CBD:tä (kannabidioli). Valmis kukinto on tasalaatuista ja tarkastettua, niin ettei se sisällä tuholaisia, homeita, raskasmetalleja tai bakteereja, ja että kannabinoidipitoisuudet täsmäävät. Bedrocanin päihdyttävyys on hyvin vähäinen, siitä ei kannabiksen viihde­käyttäjälle juuri iloa olisi.

Nykyisellään, Auliksenkin ennakkotapauksen ansiosta, lakeja ja säädöksiä on viilattu niin, että suomalaisen lääkärin on mahdollista kirjoittaa Bedrocan-lääkekannabisresepti potilaalleen. Valitettavasti monikaan lääkäri ei asiasta vielä paljoa tiedä. Niilläkin, jotka asiaa tuntevat, ”huumelääkäriksi” leimautumisen pelko on suuri.

Linkkejä

Kaikki huumeet ovat yhtä vaarallisia?

perjantai 22. elokuuta 2008

”Höpöhöpö”, totesi Kirsi Virtanen nimikko-ohjelmassaan 20.8.2008 YLE Radio 1 -kanavalla. Monen aamukahvi taisi mennä väärään kurkkuun, kun Kirsi ravisteli huolella ja faktoihin pohjautuen vanhoja huume­kauhu­valistuksen luomia käsityksiä erityisesti kannabiksesta.

Ohjelma on kuunneltavissa 20.10.2008 saakka YLE Areenassa (mp3-versio). Kannattaa kuunnella! Ohjelman pituus on noin 45 minuuttia. Ohjelmasta voi keskustella Kirsi Virtasen blogissa.

Ohjelmassa viitataan tohtori Pekka Saarnion kirjoitukseen Alkoholin ja kannabiksen haitta­vaikutusten kautta suomalaiseen huumaus­aine­politiikkaan.

Kannabispulssi

torstai 14. elokuuta 2008

Kannabinoidit hajoavat melko nopeasti elimistössä metaboliiteiksi – jo pari tuntia polttamisen tai höyrystämisen jälkeen vaikuttavien aineiden pitoisuus on laskenut huomattavan alas saavutetusta maksimitasosta. Päivällä tilanteen korjaamiseksi voi nauttia lisää lääkettä, mutta yöllä muutaman tunnin välein ”pössyttely” ei oikein onnistu. Jos nauttii kannabiksen syömällä, vaikuttavat aineet imeytyvät pidemmän ajan kuluessa ja näin vaikutusten kokonais­kesto on pidempi.

Poltettu vs. syöty kannabis,
vaikutusten suhteellinen voimakkuus ja kesto
(huomaa pystyakselin logaritminen asteikko)
lähde: Cannabis Yields and Dosage

Samojen lääkinnällisten pitoisuuksien saavuttamiseksi syömällä joutuu kannabista käyttämään noin kolme kertaa enemmän kuin polttamalla (tai höyrystämällä). Mutta vaikka syöminen onkin ”tuhlaava” tapa käyttää kannabista, vastapainona kannabinoidi­reseptorien aktivaation kautta saatavat lääkinnälliset vaikutukset kuten neuroprotektio kestävät pidempään, yönkin yli.

Suuret vuorokausiannokset eivät olisi ongelmallisia ilman kannabiksen kieltolakia. ”Meksikolaisen tappajaruohon” maailman­laajuinen kieltolaki on mustamaalaamisen lisäksi vähintäänkin monikymmenkertaistanut kannabiksen hinnan. Tuotantohinnat ovat vain sadasosa tai vähemmän kuluttajan, useimmiten viihde­käyttäjän, maksamasta hinnasta. Sairaille tarkoitettu resepti­kannabis Bedrocan on myös katukaupan hinnoissa.

Oraalisen käytön aloittaminen

Kannabis poltettuna ja vaporisoituna on auttanut useita vuosia ja auttaa yhä oireisiini. Uusia hoidettavia oireita on valitettavasti vain vuosien mittaan tullut jatkuvasti lisää. Keväällä sairauteni oireet olivat pahimmillaan tähän mennessä. Aloitin kannabiksen säännöllisen syömisen ”viimeisenä oljenkortena” MS-tautini eteneviin ja lisääntyviin oireisiin. Hurjaltahan se aluksi tuntui rouskuttaa menemään yhdessä päivässä kukat, jotka olisivat riittäneet useamman päivän höyryttelyihin. Jatkoin silti.

Syötyäni kannabista päivittäin muutaman kuukauden ajan oireiden eteneminen ja lisääntyminen pysähtyi.

Suurempi oraalinen annostus

Run From the Cure -dokumentin Rick Simpson puhuu eräänlaisesta kannabiskuurista, jossa nautitaan 500 grammaa kannabiksen kukintoa (kannabisöljyksi ”tiivistettynä”) 2–3 kuukauden ajanjakson aikana.

Heinäkuun alussa nostin oman annostukseni vastaamaan tällaista 500 g / 2 kk -tasoa, eli hieman yli 8 grammaan päivässä. Öljyä en ole ruvennut kukistani tekemään, mm. koska siinä on oma vaivansa ja hukkaprosenttinsa ja kukan voi syödä sellaisenaankin. Kannabis­kasvi ei sisällä myrkyllisiä aineita.

Kaksi kuukautta suuremman annostuksen aloittamisen jälkeen, syyskuun alussa, joudun laskemaan kannabislääkkeeni vuoro­kausi­annosta, sillä en nykyisellään kykene tuottamaan kolmea kiloa kukkaa vuodessa, en edes vesiviljelyllä. Tämä kahden kuukauden mittainen annostuksen nosto korkeammalle tasolle on onnistunut vain parempina päivinä kerättyjen varastojen avulla. Syyskuun alussa ovat aiemmat varastoni huvenneet, joten käyttömäärä on laskettava vastaamaan tuotannon tasoa.

Kun syömisen aloittaminen pysäytti MS-tautini oireiden etenemisen, suurempaan päiväannokseen siirtyminen taittoi siltä niskat. Monet oireet ovat lieventyneet huomattavastikin ja jotkin jopa kadonneet kokonaan.

Asiaa kyllä tutkitaan…

Useat tutkimukset ovat todistaneet kannabinoidien neuro­protektiivisista ominaisuuksista sekä yleisesti että MS-taudissa ja sen eläinmalleissa (mm. Pryce et al 2003). Aiemmin Britanniassa tehdyn CAMS-tutkimuksen ja sen jatkotutkimuksen sivuhuomiona oli, vaikkei sitä seikkaa varsinaisesti kyseisessä tutkimuksessa tutkittukaan, että kannabislääkettä saaneiden MS-potilaiden pahenemisjaksot olivat vähentyneet tutkimusjakson aikana. Tältä pohjalta on käynnistetty uusi CUPID-tutkimus, joka tutkii syödyn kannabislääkkeen vaikutusta MS-taudin ja invaliditeetin etenemiseen. Heinäkuussa uutisoitiin, että tutkimukseen osallistuvat vapaaehtoiset lähes 500 osallistujaa on saatu kerättyä kasaan ja varsinainen tutkimus pääsee pian alkamaan.

… mutta

CUPID-tutkimuksen tuloksia voidaan odottaa vuonna 2012. Tulokset eivät vielä tarkoita lakien muuttumista.

Jos sairastat MS-tautia, missä vaiheessa haluaisit pysäyttää sairautesi etenemisen? Missä vaiheessa haluaisit katsoa, mitkä jo syntyneistä vaurioista voisivat vielä osittain tai kokonaan parantua?

Kannabispulssi – tulevaisuuden hoitomuoto

MS-taudin pahenemisjaksoja on perinteisesti hoidettu ns. kortisonipulssilla, jolla pyritään hillitsemään akuuttia tulehdusta. Pulssi toteutetaan tavallisesti antamalla laskimoon 1 gramma metyyli­prednisolonia eli ”kortisonia” kolmena, joskus jopa viitenä perättäisenä päivinä pahenemisvaiheen alussa. Kortisonipulssin hyöty MS-taudissa on tutkimusten mukaan melko vähäinen lukuun ottamatta ensimmäistä optikus­neuriittia ja sivu­vaikutustensa vuoksi sen suosio onkin nyky­hoidossa vähenemässä. Jättimäinen steroidin annostaminen voi kyllä nostaa huomattavasti potilaan mieli­alaa ja lisätä hetkellisesti ”kierroksia” ja jaksamista. Kortisonipulssi on raskas koettelemus elimistölle, joten sitä ei voi montaa kertaa vuodessa saada. Itselleni kortisonipulssi aiheutti ikäviä sivuoireita pitkäksi aikaa eikä näkökään sillä palautunut, vaan vasta ajan kanssa itsestään.

MS-potilas ennustaa, että tulevaisuudessa MS-taudin ja monen muun vakavan sairauden hoidossa käytetään ns. kannabispulssia. Kannabispulssissa nautitaan kuurinomaisesti suurehko määrä kannabista (esimerkiksi kukkaa tai kukasta tehtyä öljyä) syömällä, aluksi vähän ja muutamassa viikossa annosta nostaen niin, että lopullinen päiväannos vastaa 6–10 grammaa kannabiksen kukintoa päivässä. Pulssin pituus on 2–3 kuukautta, tarvittaessa pidempikin. Pulssin jälkeen mm. sairaudesta ja saavutetuista tuloksista riippuen voidaan joko siirtyä matalampaan ylläpitoannokseen tai lopettaa kannabislääkitys kokonaan.

”Its margin of safety is immense and underscores the lack of any meaningful danger in using not only daily doses in the 3,5 to 9 gram range, but also considerably higher doses.”
-- David Bearman, lääketieteen tohtori
lääkäri, tutkija, Yhdysvaltain oikeuslaitoksen hyväksymä kannabisasiantuntija

Kannabis ei ole myrkyllistä. Kannabispulssi ei pistä elimistöä sekaisin, vaan auttaa sitä saavuttamaan homeostaasin. Kannabis­pulssin vakavin kontraindikaatio tällä hetkellä on kannabiksen laittomuus ja siitä johtuva kohtuuton hinta.

Likainen huumesota

Loppuun vielä surullinen uutinen huumesodan rintamalta. 75-vuotias syöpäsairas tuomittiin Britanniassa vankilaan kannabiksen sala­kuljetuksesta. Hollannista Britanniaan sala­kuljetettu kannabis oli tarkoitettu lääkkeeksi syöpäsairaiden oireiden ja mm. kemoterapian sivuvaikutusten lievittämiseen. Asianajajan mukaan kannabista lääkkeenään käyttäneen hyvin sairaan miehen 9 kuukauden vankeus­tuomio tarkoittaa käytännössä kuoleman­tuomiota.

Asiasta uutisoi Echo.

Totuus, epäkiinnostava uutinen

sunnuntai 3. elokuuta 2008

Nyt on kulunut kuukausi siitä, kun MTV3 uutisoi laajasta kesäkuussa valmistuneesta EU:n huumeviraston raportista. Raporttihan jälleen kerran totesi kannabiksen olevan haitattomampi päihde kuin tupakka ja alkoholi. Missään muissa valtamedioissa raportista ei ole näkynyt vilaustakaan.

Nyt on kulunut 10 vuotta siitä, kun WHO jätti poliittisista syistä julkaisematta tekemänsä laajan tutkimuksen, jossa todettiin kannabiksen olevan tupakkaa ja alkoholia haitattomampi päihde. MTV3 uutisoi tästä WHO:n sensuroidusta tutkimuksesta 18. helmi­kuuta vuonna 1998 seuraavasti:

WHO sensuroi myönteisen kannabis-tutkimuksen
(Päivitetty 22:38)

Viina ja tupakka on todettu kannabis-tuotteita vaarallisemmiksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksen mukaan tupakan ja viinan on todettu aiheuttavan mm. suurempaa riippuvutta kuin kannabiksen. Tutkimuksen julkaisseen tiedelehti New Scientistin mukaan WHO oli suunnitellut julkistavansa tulokset viime joulukuussa, mutta poliittisista syistä se julisti tutkimustiedot salaisiksi.

Tieteellisestä näkökulmasta katsoen tutkimuksen sensurointiin ei ollut syytä.
(AFP-Reuters)

Déjà vu

Huumesotaa Suomessa

Helsingin Sanomat uutisoi 30.7.2008: Huumepoliiseja koskevat nauhat tuhottiin.

Eikö tästä suomalaiseksi jo kovin amerikkalaistuneesta huume­sodasta kyseenalaisine toimintatapoineen voitaisi erottaa erilleen edes kerrasta toiseen varsin haitattomaksi todettua kannabista ja sen käyttöä lääkkeenä? Lääkeyhtiöiden intressit on suojattu. Huume­poliisia suojellaan. Kannabista lääkkeeksi kasvattava sairas ihminen, kuka häntä suojelee?


Olipa kerran pikku Nyyti Nyytiäinen,
hän ihan yksin asui taloaan,
ja talo oli myöskin yksinäinen…

Tove Janssonin kirjasta ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?” (suom. Kirsi Kunnas)
Surumielisestä alustaan huolimatta kirja päättyy onnellisesti.