Hamppu.net
  Etusivu -> Uutiset -> Uusimmat -> Ruotsalainen MS-potilas vuodeksi vankeuteen kannabiksen lääkekäytöstä
Valikko
 Etusivu
 Uutiset
 Artikkelit
 Tiedotteet
 Linkit
 Ota yhteyttä
  
   

Keitä on paikalla
Sivustolla on 3 vierasta

 keskiviikko 28. lokakuuta 2020 04:45
Ruotsalainen MS-potilas vuodeksi vankeuteen kannabiksen lääkekäytöstä    
Kirjoittanut Panthera  
sunnuntai 27. tammikuuta 2008 23:10
Ruotsalainen Susanne Eriksson, 39, on tuomittu vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kannabiksen käytöstä sairautensa lääkitsemiseen. Vaikka kannabiksen on tieteellisesti todettu auttavan MS-taudin oireisiin ja lääkekäyttö on mahdollista mm. Kanadassa ja Iso -Britanniassa, kaikki oikeusasteet läpikäyneessä tuomiossa käyttö lääkinnälliseen tarkoitukseen luettiin nimenomaan raskauttavaksi asianhaaraksi. Viimeistään 4.2. tuomiotaan suorittamaan menevälle Erikssonille on kerrottu, että hän ei saa vankilassa käyttää normaaleja kipulääkkeitään MS-taudin estolääkityksen aiheuttamiin huomattaviin sivuvaikutuksiin. On mahdollista että vankilatuomio käy Erikssonille kohtalokkaaksi ja esimerkiksi ruotsalainen Expressen-lehti onkin verrannut sitä kuolemantuomioon.

Susanne Eriksson alkoi kasvattaa kannabiskasveja asunnossaan loppusyksystä 2005 nähtyään televisio-ohjelman, jossa kerrottiin kannabiksen lääkinnällisistä ominaisuuksista MS-taudin hoidossa. MS-tauti eli keskushermoston pesäkekovettumatauti on krooninen, vaikea sairaus, johon ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Taudin kulkuun voidaan kuitenkin vaikuttaa estolääkityksellä ja sen oireita lievittää erilaisilla lääkkeillä. Susannen oireisiin perinteiset lääkkeet tehosivat huonosti. Mutta kannabista kokeiltuaan Susanne huomasi, että lääkkeen vaikutukset olivat juuri sellaiset, kuin hän oli toivonut.

"Minun oli itsekin vaikea uskoa kuinka hyvin voin, kun käytin kannabista. Kaikista huomattavin vaikutus oli, että se auttoi krampeissa. Mutta oikeasti se toi useitakin parannuksia, kaikki toimi paljon paremmin", hän kertoo. Tutkimuksissa kannabiksen on todettu auttavan mm. kroonisten kiputilojen hoitoon, lihasrentoutukseen, masennukseen sekä ruokahaluttomuuteen. Susannen tapaan monet lääkekäyttäjät ovat raportoineet nimenomaan kannabiksen koko yleistä tilaa merkittävällä tavalla kohentavasta vaikutuksesta. Perinteisesti jokaiseen erilaiseen vaivaan määrätään eri lääke, kun taas kannabis yksin saattaa auttaa näistä jokaiseen.

Kauan eivät kasvit kuitenkaan saaneet kasvaa, sillä viime vuoden helmikuussa poliisit vierailivat hänen luonaan naapurin vihjeestä. He takavarikoivat kasvit sekä vangitsivat Susannen ja tämän henkilökohtaisen avustajan, Michael Fuchsin, joka vapaaehtoisesti avusti myös kannabiksen kasvatuksessa. Hyvälaatuisen kannabiksen kasvattaminen vaatii melko paljon hoitoa, eikä Susanne olisi yksin pystynyt kasvien päivittäiseen hoitamiseen.

Susanne oli vangittuna 37 päivää, oikeudenkäyntiin asti. Hänen tilansa huononi vangitsemisen aikana huomattavasti, koska poliisin mielestä ei kuulunut heidän työhönsä noutaa hänen lääkkeitään apteekista. Aikaisemmin hän pystyi liikkumaan asunnossaan kainalosauvan kanssa, nyt hän on pyörätuoliin sidottu ja tarvitsee apua lähes kaikissa jokapäiväisissä toimissaan.

Sollentunan käräjäoikeudessa huumausainerikoksesta langetetussa tuomiossa on kysymys sekä kannabiksen kasvatuksesta että välittämisestä. Susannen mukaan syytteet välittämisestä ovat perusteettomia, vaikka hän myöntääkin että hänen luonaan on käynyt epämääräistä väkeä polttamassa kannabista. Expressenin toimittajan kysyttyä, miksi Susanne salli tämän, hän vastasi tilanteessaan olleen hyvin vaikea sanoa ei. "Jos olisin kieltäytynyt, he olisivat vain voineet ottaa ja soittaa poliisille."

Tuomiossa Susannen MS-tauti nimetään raskauttavana asianhaarana. Koska hän pitää kannabista toimivana lääkkeenä sairauteensa, häntä ei pidetä motivoituneena huumeettomaan elämään. Ruotsalaisen Neurologisesti vammautuneiden yhdistyksen, NHR:n, (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) pääsihteeri Stefan Käll pitää tuomiota ankarana ja sanoo että lääkkeeksi käyttämisen pitäisi nimenomaan olla lieventävä, ei raskauttava asianhaara. Ruotsalaisen oikeusjärjestelmän mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hovioikeus piti käräjätuomion voimassa, eikä korkein oikeus myöntänyt valituslupaa. Myös Ruotsin oikeusministeriö palautti Susannen vetoomuksen perusteettomana.

Näin ollen juttu on ainakin ruotsalaisella oikeustasolla loppuunkäsitelty, ja Susanne on määrätty ilmoittautumaan Hinsebergin naistenvankilassa viimeistään maanantaina 4.2. Hän suorittaa tuomionsa suljetulla osastolla, mutta on epäselvää, mitä apua pyörätuolissa istuva Susanne - jolla on siviilissä henkilökohtainen avustaja suurimman osan vuorokaudesta ja joka ei kykene käymään edes vessassa itse - voi saada vankilassa. Vuoden tuomio vankilassa tuntuu helposti elinkautiselta, mikäli on sidottu koko ajan mitään tekemättömyyteen pyörätuolissa tai sängyssä ja jokainen WC-käynti pitää erikseen pyytää vartijalta hyvissä ajoin.

Kaiken lisäksi Susannelle on kerrottu, että koska hänen reseptillä määrätyt vahvat kipulääkkeensä ovat huumausaineiksi luokiteltuja, hän saa luvan selvitä vankilassa ilman niitä. "He sanovat, että voin saada Alvedonia". Alvedon on ruotsalainen Panadolia vastaava särkylääke ja käytännössä hyödytön kovemmissa ja kroonisissa kiputiloissa. Hän harkitseekin estolääkityksen lopettamista, jollei voi saada apua sen sivuvaikutuksiin. Nähtäväksi jää kuinka paljon tuomio lopulta vaikuttaa Susannen terveyteen, mutta esimerkiksi ruotsalainen Expressen-lehti kerkesi jo vertaamaan sitä kuolemantuomioon.

On mahdollista että vankilatuomio todella romahduttaa Susannen jo ennestään heikon terveydentilan kohtalokkaalla tavalla. Mutta vaikka Susanne ensi vuoden helmikuussa astuisikin pyörätuolissaan siviiliin, ei hänellä näillä näkymin ole kotia minne mennä. Sosiaaliviranomaiset ovat nimittäin kieltäytyneet maksamasta hänen asuntonsa vuokraa vankila-ajalta, joten hän hän joutuu luopumaan siitä. "Jos pääsen pois vankilasta eikä minulla ole paikkaa minne mennä, ei kotia - silloin en tiedä, mitä teen. Silloin he ovat vieneet minulta kaiken."

Huolestuttavinta tässä kaikessa on se, että kyse ei ole yksittäistapauksesta. Vuonna 2006 viiden lapsen äiti Marie Stenhoff tuomittiin puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen kannabiksen kasvatuksesta ja käytöstä fibromyalgian lääkitsemiseen. Se kuinka paljon vastaavia tapauksia oikeasti on, ei ole tiedossa, mutta kansankodin linja huumausaineisiin sen sijaan on. Se on Euroopan tiukin, eikä minkäänlaista joustoa tunnu löytyvän edes vaikeasti sairaiden kohdalla - pikemminkin päinvastoin.

Lähteinä käytetty mm:
Expressen 23.1.
The Local 25.1.

Suorat lainaukset yllämainittujen lehtien haastatteluista.

Linkkejä:
Adressi Susanne Erikssonin puolesta
Facebook-ryhmä: Susanne Eriksson är ingen skurkTapauksen johdosta järjestettiin Ruotsin suurlähetystön (Pohjoisesplanadi 7B, Helsinki) edessä mielenosoitus maanantaina 4.2.2008 kello 18:00.

Linkki mielenosoituskutsuun.

The Local uutisoi mielenosoituksesta 5.2.2008: Finns in demo for jailed MS patient
Viimeksi päivitetty: torstai 7. helmikuuta 2008 18:58

 
 
Siirry sivun alkuun  Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Tiedotteet | Linkit | Ota yhteyttä |