Hamppu.net
  Etusivu
Valikko
 Etusivu
 Uutiset
 Artikkelit
 Tiedotteet
 Linkit
 Ota yhteyttä
  
   

Keitä on paikalla
Sivustolla on 5 vierasta

 sunnuntai 20. syyskuuta 2020 13:50
Ekologisempaa elämää mukavuudesta tinkimättä    
Kirjoittanut ylläpidon tontut  
lauantai 10. joulukuuta 2005 00:54
Ekologisuus ei pakota ryömimään roskiksiin tai halaamaan puita pakkasyönä. Ekologisuus on myös pieniä tekoja. Mistä siis on kyse?

Nykyään ollaan lähes yksimielisiä siitä, että ihmisillä tulisi olla jonkinlaista ekologisuutta elämäntavoissaan. Liiallinen luonnonvarojen kuluttaminen luonnon "tuotantokykyyn" nähden johtaa ennen pitkää siihen, että luonnonvarat käyvät vähiin, ruoka loppuu ja viljeltävä maa vähenee. Perusajatuksena ekologisuudessa onkin, että seuraavillekin sukupolville tulisi voida turvata elinkelpoinen ympäristö.

Ekologisuus on käsitteenä hyvin hankala ja paljon keskustelua herättävä. On vaikea vetää mitään rajoja siihen, minkä verran ihmisen tulisi olla ekologinen. Harva meistä hyväksyy täysin välinpitämätöntä elämäntapaa, mutta ei ole myöskään mielekästä ajatella, että olisi olemassa jokin tavoiteltava "täydellinen ekologisuus", sillä moderni yhteiskunta, elämäntapa ja kulttuuri ovat täydellisen kaukana siitä, eikä mielikuva sähköttömästä luomukyläelämästä olkimajassa kovin monia houkuta.

Kun ihmisille sitten jaetaan ohjeita ekologisempaan elämään, käydään usein suoraan modernin elämän "mukavuustekijöiden" kimppuun kuten autoilun määrään, asunnon lämpötilaan ja suihkussa käymiseen. Kuitenkin jo tämä lähestymistapa karkoittaa osan ihmisistä. Annetaan mielikuva, että ympäristöä edes jotenkin säästääkseen on uhrauduttava johonkin epämukavaan tai ainakin vaivalloiseen asiaan. Toki on hienoa, että joku haluaa toteuttaa oman ekologisen puolensa nimenomaan asunnon lämpötilaa laskemalla ja autoiluaan vähentämällä. Tällainen valinta ei tee kenestäkään vielä ekologista yli muiden, ja on muitakin vaihtoehtoja elää hieman ekologisemmin kuin tinkiä mukavuudesta.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä "mukavuudenhaluiseen ekologiaan". Osa niistä on varmasti jonkun mielestä kyseenalaisia ja joku saattaa kokea osan vaivalloisiksikin. Idea ei olekaan "pakottaa valitsemaan" näistä välttämättä mitään saati kaikkia, vaan herättää ajatuksia kysymykseen: miten itse kukin voisi tehdä pieniä ekologisia valintoja, jotka ovat sen verran vaivattomia, ettei niitä taas pian unohdeta vain siksi, että ne ovat hankalia ja epämukavia?

ESL-valaisimet

Jos vaihdat kolmen tavallisen 60 w hehkulampun (joita pidetään päällä yhteensä 10 h / vrk) tilalle 11 w energiansäästöpolttimot, säästät vuodessa sähköä reilut 150 kWh mukavuudesta tinkimättä. Energiansäästöpolttimot ovat toki kappalehinnaltaan kalliimpia - noin viisi kertaa [1], mutta ne kestävät kuudesta kymmeneen kertaa hehkulamppua pidempään. Tästä voi melko nopeasti laskea, kumpi on kannattava valinta.

Reilun kaupan valinnat

Jos vaihdat jonkin käyttämäsi ulkomaisen elintarvikkeen (esim. banaani, hunaja, kaakao, kahvi, suklaa tai tee) ostovalinnan tavanomaisesta vaihtoehdosta Reilun kaupan tuotteeseen, teet pienen mutta tärkeän valinnan. Reilun kaupan järjestelmä on todella tehnyt huomattavissa olevaa työtä sarallaan. Se on mahdollistanut monissa kehitysmaakylissä esimerkiksi koulutuksen ja terveydenhuollon parantamisen. Meille itsestäänselvyydet kuten lukemaan oppiminen ja omaisten hautaaminen (kaatopaikalle viennin sijaan) ovat mahdollistuneet mm. monilla Etelä-Amerikan alueilla juuri Reilun kaupan ansiosta. Jos haluat lukea aiheesta lisää, http://www.reilukauppa.fi/ tarjoaa kattavan tietopaketin.

Suosi oikeanlaista pakkausta

Valitettava tosiasia on, että vielä tälläkin hetkellä (joulukuu 2005) monien erikseen tuote- ja täyttöpakkauksissa myytävien tuotteiden kohdalla tulee suhteessa halvemmaksi ostaa aina uusi alkuperäispakkaus täyttöpakkauksen sijaan. Tällaisessa tilanteessa on melko "luonnollista", että ihmiset suosivat epäekologisempia pakkauksia mm. hintatekijöiden vuoksi. Jokainen voi kuitenkin yrittää välillä kaupassa pohtia, millaisissa pakkauksissa tuotteensa ostaa.
  • Jos kulutat jotain tuotetta paljon, suosi suurempia pakkauskokoja (ne ovat yleensä myös suhteessa edullisempia). Esimerkiksi jogurtin voi annostella kippoon myös litran pönikästä. Toisinaan suurempi pakkauskoko aiheuttaa kuitenkin myös käytön kulutuksen kasvua, joten ruokatapojen pieni tarkkailu voi olla paikallaan.
  • Banaanit (ja isot kasvikset) voi ostaa kaupassa ilman pussia ja kiinnittää hintatarran suoraan tuotteeseen.
  • Ympäristöystävälliset pakkausmateriaalit - suosi näitä. Poltettavat, kierrätettävät tai muuten uusiokäytettävät pakkaukset ovat hyvä valinta, kunhan ne mielellään myös päätyvät uusiokäyttöön. Epäekologisin vaihtoehto ovat erilaiset muoviset "yksittäispakatut" tuotteet.

Liiku harkiten

Paikasta toiseen liikkuminen on nykyaikana - samalla kun matkanteko on yhä nopeampaa - yhä suurempi rasite ympäristölle. Jos alueellasi on omien menojesi kannalta toimivaa joukkoliikennettä, suosi sitä. Lyhyet matkat sujuvat kesällä pyöräillen. Mahdollisesti lähellä asuvien koulu- tai työmatkatoverien löytyessä kannattaa pohtia kimppakyytiä.

Aja ajatellen

Talviaikaan liikkeelle kannattaa lähteä ajoissa ja mikäli mahdollista, lämmitetyllä autolla. Säästät polttoainetta ja autoa enemmän kuin mitä lämmitys tulee maksamaan. Pyri suunnittelemaan ajosi niin, että kylmillä ilmoilla tapahtuvaa "lyhyttä ajoa" tulee mahdollisimman vähän. Muista myös (vuodenajasta riippumatta) taloudellisen ajon periaatteet: ennakoi tilanteet, hyödynnä moottorijarrutusta ja vapaata vaihdetta mahdollisuuden tullen (pysähdykset ja vauhdin hidastamiset), vältä turhaa ajoa ja pidä renkaat kunnossa.

Ladattavat paristot

Ladattavat paristot ovat hieman kuin energiansäästövalaisimet: pelottavat ihmiset helposti hinnallaan pois, mutta pitkällä tähtäimellä ovat paitsi ympäristön, myös kuluttajan itsensä kannalta parempi valinta. Esimerkiksi digitaalikameroissa ja kannettavissa CD-/mp3-laitteissa kuluu runsaasti paristoja, jotka kannattaa korvata ladattavilla paristoilla. Suurempi alkuinvestointi maksaa itsensä ajan myötä takaisin, sillä ladattavat paristot kestävät tuhatkin latauskertaa tehoaan menettämättä.

Suurten laitteiden sähkönkulutus

Pidä hallinnassa ns. suurten kodinkoneiden (jääkaappi, pakastin, pyykkikone, sähkökiuas) sähkönkulutus. Jos olet hankkimassa uutta tällaista laitetta, kiinnitä huomiota laitteen sähkönkulutukseen. Hanki laitteet myös käyttötarpeen mukaan: jos pakastettavaa tavaraa on hyvin vähän, ei kannata hankkia suurta arkkupakastinta, joka voi viedä sähköä kaksinkertaisen määrän, vaikka olisi suurimman osan ajasta puoliksi tyhjillään. Samoin pientalouteen riittää pienempi pyykkikone. Vältä tarpeettoman korkeita pesulämpötiloja, sillä ne vaikuttavat huomattavasti pyykinpesun kuluttamaan sähköön.

Jos tupakoit, sätki

Tällä kertaa emme lähde moralisoimaan itse tupakointia, mutta jos tupakoit vielä askisavukkeita, harkitse sätkätupakkaan siirtymistä. Itsekäärityt savukkeet tulevat puolta edullisemmiksi [2] ja monet ovat kertoneet "sätkiin siirtymisen" jopa hieman vähentäneen tupakointia. Savukkeesta saa myös helposti hieman pienemmän ja miedomman kuin kaupan täyteen ahdetusta valmissavukkeesta. Askien kautta myös turhaa pakkausmateriaalia kertyy enemmän.

Huolehdi jätteistä resurssiesi mukaan

Ensimmäinen askel jätelajittelun tiellä on usein viedä turhat lehdet keräyspaperilaatikkoon. Tölkit on myös helppo lajitella, sillä ne voi huuhtoa helposti ravistelemalla (tyhjään tölkkiin vettä ja tölkki myös kiinni!) ja taitella sisäkkäin pieneen tilaan. Jos nämä tuntuvat helpoilta hommilta, kokeile väsätä sanomalehdestä biojätepussi, jonne keräät kahvinporot, vihannesten perkeet ja vähitellen muutkin biolajitteluun kelpaavat jätteet.

Kiertele kirpputoreja

Kirpputorit ja kierrätyskeskukset eivät ole paikkoja, jonne ihmiset vievät "romuja hintalapun kera" (eikä niistä myöskään saa kirppuja). Voit löytää kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista mm. huonekaluja, urheiluvälineitä, vaatteita, valaisimia, astioita... valikoima vaihtuu ajan myötä jatkuvasti, joten vaikka et löytäisi kirpputorilta mitään juuri nyt, kuukauden kuluttua tilanne saattaa olla täysin toinen.

Säästä paperia

Vaikka metsiä riittää, ei paperiakaan kannata tuhlata. Suosi sähköisiä toimintatapoja: verkkopankkia, verkkotiliotetta, suoraveloitusta jne. Papereille on ominaista se, että niissä on kaksi puolta, joten molempia kannattaa käyttää - esimerkiksi testitulostukset, mainoskirjeet ja laskujen kääntöpuolet toimivat hyvin muistiinpanopapereina ja ostoslistoina.Viittaukset:
[1] Tarjoushinnaksi on laskettu 60 w hehkulampulle 25 snt ja 11 w energiansäästölampulle 1,25 euroa.
[2] Askisavukkeet (20 kpl aski) 3,50 eur -> 100 kpl (5 askia) maksaa 17,50 eur
Savukepurut (2 toppaa = 100 savuketta) 6 eur + filtterit 60 snt + savukepaperit (100 kpl) 2,20 eur = 8,80 eur
Viimeksi päivitetty: lauantai 10. joulukuuta 2005 01:17

 
 
Siirry sivun alkuun  Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Tiedotteet | Linkit | Ota yhteyttä |