Kuva

Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

Päihdepolitiikka, tiedotusvälineet, lainsäädäntö
Alueen säännöt
Politiikka ja media
Tämä alue on tarkoitettu kannabis- ja päihdepolitiikasta keskusteluun.

Alue on erittäin tiukasti moderoitu; lue ohjeet ennen kirjoittamista. Alueelle kuulumattomat keskustelut siirretään Tuhkakuppiin.
Kirjoita viestisi asialliseen ulkoasuun. Ylläpidolla on oikeus muuttaa epäasiallisen viestin sisältöä tai poistaa viesti.
Avatar
reijo hiller
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 2717
Liittynyt: 22.2.2004

Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja reijo hiller » 25.1.2006 15:20

Varoitus: tämä teksti on pitkä, koska olen halunnut selvittää asiat myös ennen kaikkea itselleni tätä tekstiä kirjoittaessa. Sitä ei ole kovin moneen kertaan viilattu ja oikoluettu, mutta olen koittanut pitää rakenteen selkeänä.

Jos olet kiinnostunut kannabiksen laillistamiseen liittyvistä asioista, suosittelen tämän(kin) lukemista. Ja jos nyt näin pitkälle olet jo jaksanut lukea, kirjoitanpa tähän jotain hauskaa (lakimies tietää kaikenlaista), mutta selaile ihmeessä juttu läpi.

Aiemmat osat:
1: Media
2: Tiedon korjaaminen
3: Asennemuutos

---

4: Politiikka

Siinä missä me hampuusit ihmettelemme ihmisten "väärätietoisuutta" ja herkkäuskoisuutta kannabiksen suhteen, monien kannattaisi katsoa myös peiliin ja tarkkailla omaa suhtautumistaan erääseen meitä kaikkia (ja etenkin meitä kannabiksen laillistamista haluavia) koskettavaan asiaan - politiikkaan. Valitettavan moni "meistä" suhtautuu politiikkaan samankaltaisin perustein kuin tuulipukutäti kotikasvatukseen: se on jotain pahaa, eikä aiheesta ole edes haluta ottaa vastaan lisätietoa. Kannabiksella ja politiikalla on siis paljonkin yhteistä. On myös muistettava, että laillistaminen/dekriminalisointi ovat poliittisia päätöksiä vaativia asioita, ja jotta me voimme vaikuttaa, on ensin ymmärrettävä mistä on kyse.

Muutama myytti politiikasta

"Poliitikot ei tee mitään muuta kuin nostaa omaa palkkaansa." - tarua
Tämä yhdistetään erityisesti kansanedustajiin. Päällimmäisenä syynä on se, että esimerkiksi viihdelehdet uutisoivat ainoastaan kansanedustajien poissaolotilastoista, taksikuluista ja palkankorotuksista.

Lait ja asetukset eivät säädy itsestään, eikä valtio myöskään "pyöri itsestään". Poliitikkojen työstä suurin osa on samankaltaista näkymätöntä taustatyötä kuin vaikkapa siivoojalla: harva muistaa heidän olemassaoloaan, mutta jos heitä ei olisi, täällä vallitsisi kaaos.

Jos haluat tietää tarkemmin mitä esimerkiksi eduskunnassa tapahtuu, surffaa Eduskunnan sivuille ja katso päiväjärjestystä, josta löytyvät päiväkohtaisesti käsitellyt asiat. Sivuilta löytyvät myös mm. kansanedustajien yhteystiedot ja heidän puheenvuoronsa.

"Poliitikot ovat idiootteja vanhuksia." - tarua
Esimerkiksi eduskunnassa voi olla kapeakatseisia ja jopa ns. tyhmiä henkilöitä, mutta tässä on kyse vain siitä, että aktiivisimmin vaaliuurnille asti on riittänyt heidän äänestäjiään. Poliitikot eivät myöskään ole yksiselitteisesti vanhoja tai kalkkiksia. Nuoria poliitikkoja on vähemmän siksi, että nuoret käyvät laiskemmin vaaliuurnilla, ja vanhat ihmiset (aktiivisemmat äänestäjät) taas valitsevat iäkkäämpiä ehdokkaita. Kyse on siis myös omasta valinnastanne.

"Politiikassa on vaan niitä puolueita ja pitäis liittyä semmoseen vaikuttaakseen." - tarua
Politiikkaan voi osallistua sitoutumatta mihinkään puolueeseen, ja jopa presidentiksi voidaan valita henkilö, joka ei ole minkään puolueen jäsen. Politiikka on muun muassa äänestämistä, mielipiteen ilmaisua esimerkiksi suoraan poliitikoille tai vaikkapa keskustelupalstoilla, asioiden esille tuomista ja niiden muuttamista.

"Poliitikot tanssii vaan Linnan juhlissaan, kun kansa näkee nälkää ja kärsii." - (totta)
Totta, mutta niitä juhlia perumalla ei pelastettaisi maailmaa. Tämä väite on samaa tasoa kuin syyttäminen jouluna syömisestä sillä verukkeella, että maapallolla on myös nälkäistä väkeä. Kukin voi sitten itse miettiä sisimmässään, kykeneekö "täydelliseen elämään". Sitä paitsi jos turhan kulutuksen esimerkkejä haetaan, suurin osa yrityksistä järjestää pikkujouluja, joissa jaetaan litroittain ilmaista alkoholia, kun kansa näkee nälkää ja kärsii. Näihin suomalaisten yritysten pikkujoulujuomisiin menee yksistään miljoonia euroja - paljon, paljon enemmän kuin Linnan juhliin.

"Jos kerta on demokratia, ei poliitikkoja tarvita vaan kansan pitäis saada päättää itse omista asioistaan." - tarua
Onko sinulla aikaa paneutua esimerkiksi sosiaali- ja terveysasioihin, erilaisiin työmarkkinakysymyksiin, kansan kouluttamiseen liittyviin kysymyksiin, lainsäädännön muutostarpeisiin ja yleisen hyvinvoinnin edistämiseen siinä määrin, että olet kaikista asioista riittävän perillä päättääksesi niistä? Tuskinpa, ja suurimmalla osalla kansaa ei ole. Siksi on järkevää koota kansan mielipiteitä edustamaan tietty määrä ihmisiä, joiden päätyönä on pysyä ajan tasalla näistä asioista.

Eikä poliitikoiltakaan toki odoteta kaikkitietämystä, vaan osaamista keskitetään vielä esimerkiksi jo Suomen sisällä - tunnetuin esimerkki tästä lienevät ministeriöt.

"Äänestäminen on nykysysteemissä niin turhaa, että protestoin jättämällä äänestämättä." - tyhmää
Äänestämättä jättäminen ei ole ääni kellekään - tai pahimmassa tapauksessa se on oikeastaan lisä-ääni niille, joille vähemmän valtaa haluaisit. Jotta äänestämättä jättäminen toimisi protestina, moiseen liikkeeseen tulisi saada mukaan kansasta niin suuri osa, että vaalit jouduttaisiin mitätöimään. Moista ei tule täällä tapahtumaan, ja kannattaa miettiä, onko resurssien tuollaiseen käyttämisessä sen enempää järkeä kuin kotikasvattelijoiden narauttelussa. Jos haluat osoittaa olevasi vaikuttaja, et tee sitä ainakaan jäämällä kotiin makaamaan äänestämisen sijasta. Mikäli sopivaa ehdokasta ei löydy, äänestä tyhjää.


Lyhyesti poliittisesta organisaatiosta - kannabisnäkökulmasta

Sosiaali- ja terveysministeriö (myöh. STM) on valtakunnallisesti korkein organisaatio, joka toteuttaa valtioneuvoston päihdepoliittisia päätöksiä sekä seuraa päihdetilannetta. Huumausainepolitiikan toimintasuhteista todetaan lyhyesti:

Sosiaali- ja terveysministeriö kirjoitti:Huumausainepolitiikka perustuu yleisiin yhteiskuntapoliittisiin toimiin, kansalliseen lainsäädäntöön ja kansainvälisiin sopimuksiin. Euroopan unionin huumausainepoliittiset sekä ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset otetaan huumausainepolitiikassa huomioon.


Valtioneuvosto on antanut periaatepäätöksensä huumausainepolitiikasta 2004-2007, ja se löytyy STM:n sivuilta pdf-muodossa. Erityisesti painopisteet tulevat olemaan ehkäisevässä työssä, huumeisiin liittyvän oheisrikollisuuden vähentämisessä sekä lisätiedon hankinnassa. Suomen Akatemialle on laadittu ehdotus, jotta huumeisiin liittyvä tutkimusohjelma käynnistettäisiin.

Kansanterveyslaitos vastaa pääosin tiedottamisesta ja neuvonnasta. Se myös tutkii laajalti huumausaineiden käyttöä ja kehittää uusia toimintamalleja päihdehaittojen vähentämiseksi. Itse huumausainetilannetta tilastoi ja siitä raportoi Stakes.

Lain syntyminen tapahtuu lyhykäisyydessään siten, että hallitus tekee esityksen tai yksittäinen kansanedustaja lakialoitteen. Lähetekeskustelun ja erikoisvaliokunnan kautta asia menee ns. ensimmäiseen käsittelyyn, joka pitää sisällään yleisen ja yksityiskohtaisen käsittelyn. Ensimmäisessä käsittelyssä päätetään lakiehdotuksen sisällöstä. Tämän jälkeen tulee (aikaisintaan kolmen päivän kuluttua) toinen käsittely, jossa lakialoite joko hyväksytään tai hylätään äänestyksellä. Tämän jälkeen tasavallan presidentti vielä vahvistaa lain.



Miten voi osallistua politiikkaan?

Hanki tietoa
- Tutustu ja pysy perillä niistä asioista, jotka sinua kiinnostavat. Jos aiot herättää keskustelua jostain asiasta, hyvä pohjatietämys on usein avainasemassa. Saattaa myös olla, että jotkin käsityksesi ovat vääriä - tämänkin vuoksi on syytä ensin käyttää hakua ja sitten vasta kysyä.

Äänestä
- Äänestämällä voit valita päättäjiin sellaisia henkilöitä, jotka ovat lähimpänä sinun näkemyksiäsi. Yksi ääni ei vielä tarkoita ehdokkaan läpimenoa, mutta yksi antamatta jätetty ääni kyllä hidastaa sitä huomattavasti.

Keskustele
- Herätä keskustelua. Se voi tapahtua joko lähipiirissäsi, Internetissä tai vaikkapa sanomalehden yleisönosastolla. Voit myös lähestyä edustavia poliitikkoja esimerkiksi sähköpostin tai kirjeen avulla.

Ota kantaa verbaalisesti
- Jos esimerkiksi jokin uusi esitys/aloite (eduskunnan, kunnan tms. tekemä) tuntuu järjettömältä, se ei muutu sillä, että asiasta valittaa jossain sisäpiirikeskustelupalstalla. Lähesty heitä, jotka asiasta päättävät ja jotka asiaan vaikuttavat.

Ota kantaa konkreettisesti
- Osallistu tarvittaessa vaikka mielenosoituksiin, kirjoita nimesi sinua koskettaviin vetoomuksiin ja marssi hamppumarssilla. Sekin on kannanotto.

Liity puolueeseen
- Mikäli jonkin tietyn puolueen aate tuntuu jokseenkin omalta, kannattaa miettiä puolueeseen liittymistä, mikäli on valmis toimimaan aktiivisesti. Tällöin mahdollisuudet päästä vaikuttamaan puolueen sisällä ainakin paikallistasolla ovat melko hyvät.


Suhteellisuudentaju

Kannabis ei ole ainoa asia politiikassa, eikä sen tulisikaan olla. Myös tietty suhteellisuudentaju asioiden vaikuttamisessa toisiinsa on syytä säilyttää: esimerkiksi presidentin vaikutus lainsäädäntöön on olematon, ja presidenttiä valittaessa on tärkeämpiäkin huomioitavia asioita kuin hänen kannabiskantansa. Samoin esimerkiksi kannabispuolueen perustaminen ei olisi järkevää riittävän kannattajamääränkään löytyessä, sillä puolueella on paljon muutakin tehtävää kuin ajaa yhden päihteen asiaa.

Asiat eivät poliittisella saralla tapahdu nyky-yhteiskunnassa kertaihmeellä, ja esimerkiksi vallankumousta tuskin on odotettavissa täällä. Ei ole myöskään mahdollista tuosta noin vain vaikkapa äänestää kasaa kannabismyönteisiä kansanedustajia eduskuntaan. Tärkeämpää on ruohonjuuritason työ, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta on ainoa realistinen keino saada asioita etenemään. Koska emme voi esimerkiksi valita kaikkia kansanedustajia, tärkeää olisi pyrkiä jollain tasolla vaikuttamaan edes jonkun nykyisen kansanedustajan mielipiteisiin kannabiksesta.

Myös kaupunki-/kuntatasolla vaikuttaminen on tärkeää. Kaupunki ei säädä itse huumausainelakejaan, mutta jossain määrin se päättää käytännössä niiden valvonnasta (esimerkiksi poliisin, terveysalan ja sosiaalipuolen työntekijöiden asenteet ja "päihdevastaisuusresurssit"). On totta, että Suomessakin on siis olemassa kannabismyönteisempiä ja -vastaisempia kaupunkeja. Näihinkin lähitason päättäjiin kannattaa siis vaikuttaa paitsi äänestämällä vaaleissa, myös herättämällä keskustelua ja jakamalla tietoa.


Suomessa asiat eivät ole päin mäntyä

On olemassa kaksi melko ääripäistä olevaa suhtautumisvaihtoehtoa yhteiskunnan tilaan: joko kaikki on hyvin ja mitään ei saa kritisoida, tai mikään ei ole hyvin (eikä millekään mitään voi). Jos kuvittelet, että ihmiset olisivat aina jompaa kumpaa äärimieltä, kuka lopulta muuttaisi ja vaikuttaisi asioihin? Yhteiskunnan kehittymisen kannalta on tärkeää esittää järkevää kritiikkiä. Kritiikin perimmäinen tarkoitus ei tulisikaan olla yhteiskunnan moittiminen, vaan sen kehittämisessä edesauttaminen.

On tärkeää pyrkiä ymmärtämään käsite "järkevä kritiikki". Järkevän kritiikin tulisi
- perustua faktoihin ja loogisiin argumentteihin
- olla suhteutettu oikeaan tasoonsa (esimerkiksi "moniko kärsii?" "kuinka paljon he kärsivät?" "auttaako tämä jotain?")
- olla muodoltaan jollain tavalla rakentavaa (ei siis "kaikki on paskaa piste")

Valitettavan usein kuulee ihmisten suusta, että kaikki on täällä yhteiskunnassa päin mäntyä. Tässä maistiaisiksi muutama asia, jotka esimerkiksi ovat Suomessa varsin hyvällä mallilla:

Sosiaalietuudet ovat Suomessa eräitä maailman parhaista. Tämä johtaa korkeaan veroprosenttiin, mutta meillä on tarjolla kansainvälisessä vertailussa katsoen erittäin tasapuolinen ja solidaarinen julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Esimerkiksi USA:ssa terveydenhoito ei kuulu "julkisten etujen" piiriin, minkä vuoksi monet köyhät (joilla ei ole ollut varaa vakuutukseen) ovat hyväntekeväisyystahojen tarjoaman avun varassa tai jäävät usein ilman apua. Tästä yksityistämisestä seuraa alhainen veroprosentti, mutta epätasa-arvoisempi hyvinvointivaltio. Veroprosentti ei myöskään näissä "liberaaleissa hyvinvointivaltioissa" ole laskenut samassa suhteessa kuin mitä esimerkiksi tällä erotuksella säästetään, vaan verotuloja käytetään muihin tarkoituksiin - esimerkiksi Yhdysvalloissa erilaisiin sotilaallisiin toimiin.

Koulutus on Suomessa erittäin halpaa kouluttautujalle. Sekin johtaa suurempaan veroprosenttiin, mutta jos koulutus maksaisi, monet lahjakkaatkin ihmiset jäisivät vaille toivomaansa opiskelupaikkaa jo opiskelun hinnan vuoksi - lukuvuosimaksut olisivat tuhansia euroja (USA:ssa yliopistolukuvuosi maksaa yli 10 000 dollaria). Suomessa sen sijaan voi jatko-opiskellakin lähes maksutta, ja siihen on useimmiten mahdollista saada valtion tukea. Tämän ansiosta lähes jokaisella on mahdollisuus päästä opiskelemaan sitä mitä haluaa tai parhaiten taitaa, eikä raha ohjaa valintaa. Osmo Soininvaaraa lainaten tämä on "lahjakkuusreservien hyödyntämistä", mikä myös auttaa yhteiskuntaa kehittymään, kun ihmisille tarjotaan paremmin mahdollisuus tehdä jotain, mikä on heistä mielekästä.

Tasa-arvo ja turvallisuus ovat myös Suomen vahvuuksia. Vaikka lainsäädäntö esimerkiksi kannabista kohtaan onkin epäreilu, Suomessa moni lainsäädännöllinen asia on hyvällä tolalla ja ns. vakavat rikokset ratkeavat suurella prosentilla. (On myös huomattavaa, että kannabiksesta jaetaan vielä pahempia rangaistuksia monissa paikoissa, siinä missä täällä kotikasvattaja selviää usein sakoilla.) Korruptio - joka vaikuttaa suoraan esimerkiksi siihen, kuinka tasavertaisia ihmiset ovat oikeuden edessä - on Suomessa maailman alhaisimpia. Yhteiskunnan tarjoamaa yleistä tasa-arvoa kuvaava Gin-indeksi (jossa 0 on "täysi tasa-arvo" ja 1 "täysi epätasa-arvo") on Suomessa 0,2 ja maailman parhaita - esimerkiksi USA:n luku on 0,4 ja Venäjän 0,49. Euroopan keskiarvo Gin-indeksillä on 0,3.


---

Jälkilisäys: esimerkkejä siitä, miten voi vaikuttaa

Hamppumarssi
"Esitteiden" jako
Kirje kansanedustaj(a/i)lle
Kirje kansanedustaj(a/i)lle (II)
Keskustelupalstoille kirjoittaminen
Ruohonjuuritason hyödyllinen aktivismi
Avoimen, "uuden" tapahtuman organisointi
Tutkimuksiin vastaaminen / tutkimusten teko
Esimerkkejä pienistä teoista

l_80
Viestit: 70
Liittynyt: 20.2.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja l_80 » 27.1.2006 22:52

PERK... kunniotettavaa omistautumista!!!1 :yes:

ShoJa
Viestit: 363
Liittynyt: 17.3.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja ShoJa » 28.1.2006 10:18

Taputtakaa ahkeralle! :yes:
-"Historia on voittajien kirjoittama, kuka tietää kuinka kauas totuus on jäänyt menneisyyteen kummittelemaan"

Konan koo
Viestit: 722
Liittynyt: 28.11.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja Konan koo » 28.1.2006 12:10

Nyt napsahtaa meikältä Reijolle karmaa..HIENOA.

Jos jättää äänestämättä, ei pitäs olla pokkaa valittaa.. :guru:

Ahaa, olenkin liian vähän aikaa tänne kirjoittanut antaakseni karmaa..haitanneeko tuo mittään.
So far, so good, so what?

madduck
Viestit: 140
Liittynyt: 11.1.2006

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja madduck » 31.1.2006 0:13

Näin on, Reijo.. Lakia kun halutaan muuttaa, on hyvä muistaa missä lait säädetään eli eduskunnassa ja kenenpä muiden toimesta kuin poliitikkojen. Ei haihattelulla vaan perustelluilla faktoilla.

Hatunnosto sinulle! :yes:
Duck and run.

elfheart
1 tähti
1 tähti
Viestit: 233
Liittynyt: 29.6.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja elfheart » 4.2.2006 1:43

Reijon koko kirjoitussarja on hyvä ja luin kaikki neljä osaa. Pitäisi oikeastaan tulostaa ne, kun kuitenkin aika
paljon olen paikallis- ja ylioppilaskuntapolitiikassa mukana, niin voisi jotain hiljaista vaikuttamista jatkaa. Olen
jo kaveripiirini saanut hyväksymään bumin ja osan jopa kannattamaan sen laillistamista, harvat tosin uskalta-
vat sitä lopulta kokeilla. Ehkä hyväkin näin, eihän päihteiden käyttö sovikaan suositella, jokainen tavallaan.

Nykyaikainen sosiaalinen konstruktio, jota länsimaiseksi yhteiskunnaksi kutsutaan, on valitettavasti vain niin
epäluonnollinen, että pahaa tekee. Miksi meidän, yhden parhaimmista hyvinvointivaltioista kansa voi niin pa-
hoin? Voisiko syynä olla, että olemme vieraantuneet luonnosta niin pahasti? Tai ehkä syynä on, että koko yh-
teiskuntarakenteemme, uskontoineen, valtioineen, talouksineen ja rahoineen perustuu valheelle, joita on ka-
sattu päällekäin niin paljon, että kaikki joutuvat pakon sanelemina niihin uskomaan. Valtaapitäville sopii hyvin,
että kansa juo kahvia (tehokkaampia töissä), polttaa tupakkaa (ei suuria vaikutuksia, mutta suuri addiktio ->
rahaa, mutta työteho ei kärsi) ja juo alkoholia (ignoranttius kasvaa). Kun taas tajuntaa laajentavat ja etenkin
spiritualistiset aineet, kuten hamppu, tulee teilata maan alle, koska ne voisivat auttaa ihmisiä näkemään tä-
män yhteiskuntavalheen toiselle puolelle.

Miettikääpä mitä valtiot ovat? Rajat ovat vain viivoja maassa, eivät ne tee valtiota. Kansat eivät asu samois-
sa paikoissa ja kansoja asuu sekaisin eri rajojen sisällä, nekään eivät tee valtiota. Kansa tekee heimon, heimo
ei ole valtio. Entä omistaminen? Mitä se on? Miten sen voi todentaa? Etenkin johonkin niin fundamentaalisesti
yhteiseen, kuin maa. Entä mitä on raha? Miksi paperin ja metallinpalat, joissa on hassuja kuvia, ovat arvok-
kaita? Entä ne rahat, jotka ovat verkkopankissa? Eihän niitä ole edes olemassa... Miksi kulta on arvokasta?
Eihän siitä voi edes rakentaa mitään, kun se on niin pehmeää...

Miettikää vaikkapa noita joskus henkisissä tiloissanne... Tuo on toki vain tajunnanvirtaa, ei paljon muuta, mut-
tuntui nyt vaan hyvältä ajatukselta kirjoittaa se ylös.

Disclaimer: Olen selväpäinen tätä kirjoittaessani, olen nauttinut ainoastaan kofeiinia ja sitäkin kohtuudella.

Peace Y'all ja aivot käyttöön!
Elf at heart, when hemp accessible.

"Riemulla nyt näyttää tahtoisin ma
Pilven veikon, köyhän kerjäläisen,
josta kasvoi kotimaamme turva"
- J.L. Runeberg - Vänrikki Stoolin Tarinat

rock
Viestit: 266
Liittynyt: 3.10.2004

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja rock » 9.2.2006 18:22

reijo hitler kirjoitti:"Poliitikot tanssii vaan Linnan juhlissaan, kun kansa näkee nälkää ja kärsii." - (totta)
Totta, mutta niitä juhlia perumalla ei pelastettaisi maailmaa. Tämä väite on samaa tasoa kuin syyttäminen jouluna syömisestä sillä verukkeella, että maapallolla on myös nälkäistä väkeä. Kukin voi sitten itse miettiä sisimmässään, kykeneekö "täydelliseen elämään". Sitä paitsi jos turhan kulutuksen esimerkkejä haetaan, suurin osa yrityksistä järjestää pikkujouluja, joissa jaetaan litroittain ilmaista alkoholia, kun kansa näkee nälkää ja kärsii. Näihin suomalaisten yritysten pikkujoulujuomisiin menee yksistään miljoonia euroja - paljon, paljon enemmän kuin Linnan juhliin.

Sillä erolla, että yritysten raha on yritysten omaa rahaa, kun taas linnanjuhlat järjestetään verovaroin.Yrityksen velvollisuudet yhteiskunnalle on maksaa veroja ja noudattaa lakia.

Avatar
reijo hiller
3 tähteä
3 tähteä
Viestit: 2717
Liittynyt: 22.2.2004

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja reijo hiller » 15.2.2006 9:51

rock kirjoitti:Sillä erolla, että yritysten raha on yritysten omaa rahaa, kun taas linnanjuhlat järjestetään verovaroin.Yrityksen velvollisuudet yhteiskunnalle on maksaa veroja ja noudattaa lakia.


Pointti oli yritysesimerkissä kulutuksen määrässä: "Sitä paitsi jos turhan kulutuksen esimerkkejä haetaan, suurin osa yrityksistä..."

Yritykset laajemmalti ovat sitten toinen maailma erikseen. Yrityksen velvollisuus ei toki ole esimerkiksi tarjota verovarapalveluja tms., mutta yrityksen velvollisuuksiin voidaan lukea esimerkiksi työvoimasta huolehtiminen, missä varmaan itse kukin on törmännyt paikoin epäoikeudenmukaisuuksiin (työsopimukset, työehdot, palkanmaksu, työterveyshuolto...), eli sitä rahaa voisi ohjailla paremminkin, jos tarkastelemaan lähdetään. Kuitenkin pääasiallisesti työntekijät saavat palkkansa ajallaan, kohtuulliset työsopimukset ja vielä työterveyshuollonkin siihen päälle. Asiat voisivat olla paremmin... ja huonommin. Joten ei romuteta kaikkea, vaan parannetaan huonoa. :wink:

Avatar
kojootti
Viestit: 52
Liittynyt: 9.8.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja kojootti » 15.2.2006 13:34

Aivan mahtavaa luin noi kaikki 4 osaa ja keskustelin äitini kanssa hampusta ensin äiti oli että siihen kuolee ja sitten kerroin kaikki terveysvaikutukset ja näytin netistä tutkimus tuloksia. Nyt äitini on sitä mieltä että ei se ole niin paha huume mitä on luullut ja kuullut. Jopa halusi joskus itsekkin kokeilla, kun sillä on välillä jotain unihäiriöitä.

vapaapuutarhuri
Viestit: 18
Liittynyt: 14.12.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja vapaapuutarhuri » 15.2.2006 14:55

kojootti kirjoitti:Aivan mahtavaa luin noi kaikki 4 osaa ja keskustelin äitini kanssa hampusta ensin äiti oli että siihen kuolee ja sitten kerroin kaikki terveysvaikutukset ja näytin netistä tutkimus tuloksia. Nyt äitini on sitä mieltä että ei se ole niin paha huume mitä on luullut ja kuullut. Jopa halusi joskus itsekkin kokeilla, kun sillä on välillä jotain unihäiriöitä.


Rento äiti sulla :D

Hyvin olet Reijo osannut perustella kaikki. Karmaa antaisin jos pystyisin :D

rock
Viestit: 266
Liittynyt: 3.10.2004

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja rock » 16.2.2006 11:18

reijo hitler kirjoitti:...

Pointti oli yritysesimerkissä kulutuksen määrässä: "Sitä paitsi jos turhan kulutuksen esimerkkejä haetaan, suurin osa yrityksistä..."

Yritykset laajemmalti ovat sitten toinen maailma erikseen. Yrityksen velvollisuus ei toki ole esimerkiksi tarjota verovarapalveluja tms., mutta yrityksen velvollisuuksiin voidaan lukea esimerkiksi työvoimasta huolehtiminen, missä varmaan itse kukin on törmännyt paikoin epäoikeudenmukaisuuksiin (työsopimukset, työehdot, palkanmaksu, työterveyshuolto...), eli sitä rahaa voisi ohjailla paremminkin, jos tarkastelemaan lähdetään. Kuitenkin pääasiallisesti työntekijät saavat palkkansa ajallaan, kohtuulliset työsopimukset ja vielä työterveyshuollonkin siihen päälle. Asiat voisivat olla paremmin... ja huonommin. Joten ei romuteta kaikkea, vaan parannetaan huonoa. :wink:


Yritysten turha kulutus on toki turhaa kulutusta yhtä kaikki, mutta en ymmärrä miksi se pitää rinnastaa linnan juhliin ja laittaa "Poliitikot tanssii vaan Linnan juhlissaan, kun kansa näkee nälkää ja kärsii" otsikon alle.

Yksi huomioimisen arvoinen asia on se, kun puhutaan säästämisestä ja lehdissä kauhistellaan sitä kuinka paljon rahaa on kulutettu mihinkin vierailuun tai tapahtumaan, niin sitä perustellaan usein summan vähyydellä koko budjettiin nähden. Jos ajatusmalli ei tyydytä, niin leimataan populistiksi yksin tein. Minun mielestäni asia taas menee siten, että käytettäessä esim. 10 000 euroa joulukuuseen, se on 10 000 euroa pois jostain muualta. Tätä ajatusmallia ei julkishallinossa sisäistetä tai halutakaan sisäistää.

Avatar
jamppa
Viestit: 82
Liittynyt: 21.7.2004

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja jamppa » 6.4.2006 13:58

kojootti kirjoitti:Aivan mahtavaa luin noi kaikki 4 osaa ja keskustelin äitini kanssa hampusta ensin äiti oli että siihen kuolee ja sitten kerroin kaikki terveysvaikutukset ja näytin netistä tutkimus tuloksia. Nyt äitini on sitä mieltä että ei se ole niin paha huume mitä on luullut ja kuullut. Jopa halusi joskus itsekkin kokeilla, kun sillä on välillä jotain unihäiriöitä.



Hahah, repesin 8O .. Sun kannattaa olla ylpee tekemästäsi valistuksesta (= Ei voi muuta sanoa kuin että tollasia äitejä pitäisi olla enemmän, paljon enemmän. Esimerkiksi päättäjinä, johtajina, normaaleina työntekijöinä, poliiseina, eduskunnassa. Niitä varmaan kyllä jo onkin aika paljon toisaalta.

Avatar
BiuBau tilhi
Viestit: 136
Liittynyt: 12.12.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja BiuBau tilhi » 7.4.2006 10:23

Tämä on Reijo niin hyvä kirjoitussarja, että päätin kopioida sen itselleni talteen.

Hyvää työtä! :yes:
- Jos tunnet taistelevasi tuulimyllyjä vastaan muista, että kun viimeinen tuulimylly on maassa voit palata kotiin voittajana -

kurz
Viestit: 16
Liittynyt: 2.9.2005

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja kurz » 23.4.2006 16:13

Hienoa työtä!

Itsekin sain äidin käännytettyä kolmisen vuotta sitten. Se suhtautuu aika avoimesti kaikkeen, mutta kyllähän siinä vähän aikaa meni asenteen muuttumiseen. Samoihin aikoihin itsekin vasta aloin ajatella että kenties kaikki huumeet eivät tuhoakaan elämää ja tee addiktia.

Avatar
Denim
Viestit: 80
Liittynyt: 14.3.2006

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja Denim » 26.4.2006 8:31

Itse itseäni lainaten :laugh: Oli vaan jotenkin pakko avautua myös tänne..hyvää pohdintaa muuten reijo..


Lähetetty: 26.4.2006 9:20 Viestin aihe: Re: Hamppumarssi 2006 Kuopiossa




Mun mielestä on tietenkin hyvä kertoa kannabiksen olevan päihteenä vaarattomampi, kuin alkoholi ja tupakka, mutta tuulipukukansalla yleensä se kossupullo tai pari saunakaljaa riittää, eivätkä he kaipaa uutta päihdettä. JA kun heille on kerrottu ennestään ,että kannabis on vaarallinen huume,niin heitä tuskin siis kiinnosta korjata näkemystään asiasta.(nuoremmat ihmiset tietty on kiinnostunut ganjasta päihteenä ja hehän valistavat itse itsensä autuaaksi netin avulla ganjan hyödyistä/haitoista ) Eli pitäs miettiä sitä kohdeyleisöä keiden asenteita meidän pitäisi pystyä muuttamaan.

Sen takia mielestäni on juuri tärkeää kertoa, siitä kuinka joillekkin kannabis voisi olla todella tarpeellinen lääkinnällisessä käytössä tai
Pajauttaja:
Lainaus:
Valistuksessa ei juurikaan erotella kannabista kovista huumeista ja väitetään sen jopa olevan portti kovien huumeiden käyttöön. Dosentti, VTT Pekka Saarnio esittää tutkimuksessaan ”Alkoholin ja kannabiksen haittavaikutusten kautta suomalaiseen huumausainepolitiikkaan”, että tätä porttiteoriaa ei ole tutkimuksilla pystytty todistamaan. Hänen mukaansa juuri tämä virheellisen tiedon levittäminen kannabiksen vaarallisuudesta juuri edistää porttiteorian toteutumista: nuoret koittavat kannabista koska sitä on helpoiten saatavilla, ja huomaavat sen olevan vaarattomampaa kuin heidän on annettu ymmärtää. Tästä seuraa muiden huumeiden vaarojen vähättely ja kokeilu.


lisäisin tohon vielä sen että nykytilanteessa tosiaan kotikasvatuksesta saatavien rangaistuksien ollessa ankarammat kuin käytöstä, osa ihmisistä ostaa kannabiksensa järjestäytyneeltä rikollisuudelta, josta seuraa , että on helpompaa siirtyä kovempiin huumeisiin/oikeisiin huumeisiin kun se tavara ostetaan jo "tutulta" diileriltä(tutustuttu kannabiksen takia)..Ja tuttu diileri tietty kertoo asianmukaista tietoa muista huumeista

Sen lisäksi voisiko ottaa hieman kantaa europasta käsin ,kuinka haittojen minimoinnilla (dekriminalisointi) saadaan huomattavasti parempia tuloksia kuin rangaistusten tiukentamisella, esim hollanti, portugali(ei tosin vielä ole kulunut tarpeeksi aikaa dekriminalisoinnista?) versus Ruotsi, jota Suomi mielellään jäljittelee monessa asiassa..

+portit kovempiin huumeisiin poikki
+rahat järjestäytyneeltä rikollisuudelta pois
+valtiolle verotettavaa tuloa, jolla katettaisiin lisääntyneen käytön mahdollisia terveydenhoidon kustannusten lisääntymistä yhteiskunnalle
+poliisin resurssit saataisiin kohdistettua estämään kovien huumeiden leviämistä
+turhaa kuormitusta saataisiin poistettua muutenkin ylirasitetulta terveydenhuollolta(turhat seurannat kiinnijäädessä, "vieroitusohjelmat" )
+estettäisiin normaalien ihmisten syrjäytyminen yhteiskunnasta kiinni jäädessään(leima otsassa ei oo aina helppoo elää)
+mahdollisesti syntyneellä hedelmällisellä keskustelulla voisi olla myös lievä vaikutus ihmisten suhtautumiseen tupakointiin/alkoholiin ---> vähentynyt käyttö

Synnyttämällä tällaista rakentavaa keskustelua SUOMEN HUUMAUSAINEPOLITIIKASTA voisi olla huomattavasti suurempi kiinnostus median osalta ja tuulipukukansakin tod.näkösesti kiinnostus ideasta jolla niiden veroäyrejä voitas käyttää paremmin yhteisen hyvän edistämiseksi (edelleen tietty tästä luonnollisesti seuraa kannabiksen asteittainen dekriminalisointi ) versus pelkkä ganjan haitoista/hyödyistä päihteenä puhuminen verrattaessa alkoholiin ja tupakkaan


ps.Ei kannata unohtaa antaa "vastustajalle" pieniä myönnytyksiä, ne itseasiassa vain lisäävät oman argumentoinnin uskottavuutta..Turhaan tässä ganjasta mitään kaiken parantavaa/kaikenvoipaa yrttiä kannattaa yrittää maalaamaan sen kohdatessa niin kovat ennakkoluulot asiasta..

sinappi
Viestit: 5
Liittynyt: 11.11.2007

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja sinappi » 30.11.2007 14:46

Törkeän mielenkiintoista luettavaa. Iso kiitos tästä! Omat asenteet olivat samoilla radoilla mutta tämä puki ne sanoiksi ja terävöitti koko homman. Nyt ei muuta kuin uskoa omaan asiaan ja muutoksien tuulien vietäväksi(toivottavasti).

Avatar
JahRuska
Viestit: 216
Liittynyt: 28.5.2007

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja JahRuska » 15.1.2009 21:30

Miten me parannetaan asiat politiikalla, kun politiikan takia asiat on huonosti?

Politiikkahan on tunnetusti rahan pyörittämistä paikasta toiseen. Loppuksi se aina sitten päätyy sille, jolla sitä on jo paljon.

Esimerkki:

Ihmisten käyttämät energialähteet saastuttavat yhteisen planeetan ja tarvitaan uusi ja puhtaampi energiamuoto. Mitä tekee poliitikot, jotka päättävät asioita? He kysyvät "Paljonko se maksaa?" vaikka olennaistahan on se, onko puhtaampaa energiaa olemassa ja osataanko me käyttää sitä. Sen jälkeen ruetaan kilpailemaan siitä, että kuka saa tuottoa tästä uudesta keksinnöstä. Siinä ajassa kun rahaa pyöritellään ja keskitytään kilpailemiseen, oltaisiin me jo ajat sitten yhteistyöllä saavutettu puhdasenergia, jota riittäisi kaikille.

Teknologia helpottaa meidän elämää. Meillä on valot, koska joku (todennäköisesti ei politikko) keksi sen. Ei raha missään vaiheessa ole saanut sitä lamppua syttymään.. Tai ainakaan minun lamppu ei toimi kolikoilla.

Eli jos me haluamme puhtaan energian ja turvalliset autot, miksi asioista päättää ne ihmiset jotka, eivät tiedä kummastakaan muutakuin hinnan?

Miksi edistynein teknologia on aseteollisuuden käytössä?
Sotaa käydään "poliittisista syistä" (rahan takia, business), vaikka sehän on kaikkea muutakuin kehittymistä. Yritys tavoitella onnellisuutta itsemurhalla, paitsi sodan seuraukset tietää, kuoleman ei.

Yltäkylläisyys olisi todella mahtavaa. Kaikille olisi ruokaa ja katto pään päälle.
Joukosta kuuluu huuto:
-"Ei se ole mahdollista!"

Ei olekkaan, niin kauan kun käytämme rahaa. Kilpailu ja raha aiheuttavat niukkuutta. Vaikka väitetäänkin, että kilpailu edistää ja kehittää, ei se ole niin.

Mietippä:
Sinun pitää kiivetä korkean aidan yli. Pääsetkö sen yli helpommin yhteistyöllä vai kilpailemalla kaverin kanssa siitä, kumpi on ensin toisella puolella?

Ja kilpailuunhan tämä yhteiskunta yllyttää. Aina on oltava paras jossain ja telkkaristakin tulee 24/7 sitä, kun jotkut kilpailee jostain. Onhan sitä hauska katsoa, aivan sillä on vain viihteellistä arvoa. Don't try this in real life. En nyt yritä sanoa, että kaikki kilpailu pitäisi poistaa, mutta ei pidä luulla, että kilpailulla pääsisimme parhaimpaan ja kaikkia hyödyttävään tulokseen.

Vielä sananen: En nyt väitä, että minulla on ratkaisu kaikkiin ongelmiin ja että tiedän kaiken. Pyydän ainoastaan, että rupeaisimme yhdessä ratkomaan niitä ongelmia ja sitten tietäisimme enemmän. Pyydän yhteistyötä ja tällä tekstillä minä yritän motivoida teitä siihen.

Ps. Katso Zeitgeist - The Movie ja kakkos osa Zeitgeist - Addendum kertoo enemmän kuinka me voitais asiat järjestää. Löytyy ihan varmasti googlella.
No Compromise in the Defense of Mother Earth!

Kiuru
Viestit: 68
Liittynyt: 5.10.2008

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja Kiuru » 15.1.2009 23:11

Kiitos tästä, JahRuska. :) Näinhän se homma suunnilleen toimii.

Avatar
avokaado
Viestit: 393
Liittynyt: 9.6.2008

Re: Kannabiksen laillistaminen / 4: Politiikka

ViestiKirjoittaja avokaado » 16.1.2009 0:08



Yhteistyö yhteisten päämäärien saavuttamiseksi olisi kommunismia ja kaikkihan tietävät, että kommunismi ei voi toimia. Siksi kaikki viisaat ihmiset äänestävät Kansallista Kokoomusta.

(sarkasmia)
"Hampun kasvattaminen on melko työlästä, sillä siihen tarvitaan muun muassa lamppuja ja kastelulaitteita".


Palaa sivulle “Politiikka ja media”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa